Studiu: câte fibre ar trebui să mănânci ca să previi cancerul de colon

Studiu: câte fibre ar trebui să mănânci ca să previi cancerul de colon

Lorena Teacă

Fibrele trebuie să facă parte din regimul alimentar al fiecăreia dintre noi, deoarece sunt sățioase și ajută la funcționarea corectă a organismului. Mai mult decât atât, cercetările au arătat faptul că fibrele consumate zilnic ajută la diminuarea riscului de apariție a bolilor cronice, a atacurilor cerebrale, a diabetului de tip 2 și a cancerului de sân. Preparatele bogate în fibre sunt recunoscute și pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge și menținerea optimă a greutății. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin 25 de grame de fibre zilnic. Studiile au arătat că persoanele care au un regim alimentar bogat în fibre prezintă o scădere a mortalității de 15-30%.

Totuși, este indicat să nu consumi excesiv fibre, deoarece pot apărea simptome precum balonare și disconfort. În plus, persoanele care au carență de fier trebuie să se consulte întâi cu un dietetician, pentru a evita apariția efectelor adverse.

Recipiente cu fibre

Iată mai jos un plan alimentar care include 45 de grame de fibre:

Mic-dejun: o jumătate de pahar de ovăz cu un sfert de ceașcă de zmeură și 4-5 migdale (8 grame)

Gustare: o cană de morcovi mici și 2 linguri de humus (4 grame)

Prânz: salată Kale cu varză, broccoli, roșii, năut fiert, 4-5 migdale și o jumătate de avocado (18 grame)

Gustare: un măr și un iaurt simplu grecesc (4,5 grame)

Cină: o cană de orez brun, o jumătate de ceașcă de fasole neagră și 100 de grame de piept de pui la grătar (10,5 grame)

Despre cancerul de colon

Cancerul de colon este adesea asociat cu persoanele în vârstă, însă afecțiunea poate apărea și în rândul persoanelor tinere, din cauza obezității tot mai accentuate din ultimii ani. Cu toate acestea, cancerul de colon tinde să apară cu precădere la bătrânii cu vârste între 55 și și 74 de ani, vârsta medie fiind cea de 67 de ani.

Cancerul de colon afectează intestinul gros ( colonul) și provine din tumori noncanceroase numite polipi adenomatoși, care se formează pe pereții interiori ai intestinului. Aceste celule canceroase pot invada țesutul sănătos din apropiere, dar și de-a lungul întregului corp, printr-un proces numit metastază. Rezultatul prezintă o afecțiune gravă, netratabilă.

Cancerul de colon și cel rectal pot apărea împreună, deoarece legătura dintre cele două organe este una foarte strânsă. Cele două afecțiuni apărute deodată se concretizează în cancer colorectal. Colonul sau intestinul gros reprezintă locul în care organismul extrage apa și sarea din deșeurile solide, după care cel din urmă se deplasează în rect și iese din corp prin anus.  

Simptome

Adesea în primele etape ale bolii nu sunt constatate simptome, dar acestea își fac apriția pe măsură ce cancerul evoluează. 

Acestea pot fi:

  • diaree sau constipație
  • oboseală
  • pierdere inexplicabilă în greutate
  • subțierea scaunului
  • anemie sau deficit de fier
  • sânge în scaun
  • durere în zona abdomenului

Femeie care se ține cu mâinile de burtă

 Diagnosticare

Medicii recomandă realizarea unor teste de screening pentru persoanele fără simptome, pentru a putea depista din timp cancerul, pentru a-l putea ține sub control sau trata. Găsirea cancerului de colon în stare incipientă reprezintă cea mai mare șansă de leac a acestei boli.

În cazul persoanelor cu antecedente în familie, screening-ul trebuie luat în considerare înainte de vârsta de 50 de ani, poate chiar la 45. 

În condițiile în care afecțiunea este depistată, trebuie urmate următoarele teste și proceduri:

  • colonoscopie- Introducerea unui tub lung, flexibil și subțire prevăzut cu camere video la capăt, ideal pentru examinarea colonului și rectului. Medicul poate prelua probe din țesut pentru analiză și pentru a elimina polipii.
  • analize de sânge- Medicul poate prelua probe de sânge pentru a observa detalii despre starea generală de sănătate, precum starea funcției renale și hepatice. 

 Tratament

Tipul de tratament recomandat de medic depinde de stadiul cancerului de colon. Cele patru opțiuni principale de tratament sunt chirurgia, chimioterapia, terapia cu radiații și medicamentația.

Medicul petrece foarte mult timp pentru a cunoaște pacientul, motiv pentru care tratamentul va fi ales în funcție de necesități și obiective. În momentul alegerii unui tip de tratament, pacientul trebuie să aibă la cunoștință efectele și eventualele  complicații. 

În cazul depistării unei astfel de afecțiuni, este foarte important ca familia să se afle alături de pacient, deoarece suportul psihic reprezintă unul dintre principalele elemente care pot conduce la tratarea bolii. Membrii familiei pot servi drept suport emoțional în momentele în care cancerul copleșește persoana bolnavă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Este sau nu recomandat să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic dă verdictul
Este sau nu recomandat să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic dă verdictul
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.