Studiu: o noapte nedormită are efecte devastatoare asupra creierului

Studiu: o noapte nedormită are efecte devastatoare asupra creierului

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Nopțile nedormite au început să fie un lucru din ce în ce mai comun în secolul XXI, când nivelul de stres este din ce în ce mai ridicat, iar insomniile sunt frecvente atât în cazul persoanelor în vârstă, cât și al tinerilor.

Deși ai crede că o noapte în care nu dormi nu poate să îți afecteze prea mult sănătatea, noile studii arată că privarea de somn îți afectează în special memoria și poate să ducă la apariția bolii Alzheimer. Ești curioasă cum este posibil acest lucru? Află mai jos!

 femeie care nu poate sa doarma

Iată cum o noapte nedormită îți afectează creierul!

Conform dailymail.co.uk, un studiu efectuat pe 20 de persoane a relevat că o noapte fără somn crește cu 5% nivelul de beta-amiloid, o proteină care se găsește în creier. Persoanele care au probleme cu pierderile de memorie au cu 21% mai mult beta-amiloid în creier decât persoanele în vârstă sănătoase, iar cei care au Alzheimer au cu 43% mai mult din această substanță.

Deși mai există și studii anterioare care au demonstrat schimbări similare în creierele șoarecilor, acesta este primul studiu care a legat boala Alzheimer de creierul uman. Somnul este vital pentru a scăpa de acești beta-amiloizi ce pot forma blocaje în creier și în memorie.

Totuși, nu este clar încă dacă efectele unei nopți nedormite sunt pe termen lung sau dacă persistă doar câteva zile. Cel care a condus acest studiu, doctorul Ehsan Shokri-Kojori, de la Institutul Național de Sănătate din Maryland, a afirmat că: „Adesea, schimbările pe care le vedem în creierul unui animal nu au loc și în creierul unui om, iar acest lucru este extrem de interesant. Creșterea nivelului de beta-amiloid pe care l-am observat la oameni este foarte probabil să fie un proces cu efecte negative pe termen lung. O predicție rezonabilă bazată pe aceste rezultate ar fi că privarea de somn crește riscul de a face Alzheimer”.

femeie care casca

Cercetătorii au examinat efectele lipsei de somn pe un grup de 20 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 22 și 72 de ani, timp de două nopți. În prima noapte, grupului i-a fost permis să doarmă doar de la 22:00 la 07:00, în timp ce a doua noapte aceștia nu au avut voie să doarmă deloc.

Creierele acestor persoane au fost scanate pe parcursul acestor două zile, pentru a vedea cât de mult a crescut nivelul de beta-amiloid în două regiuni ale creierului care sunt de obicei vulnerabile în cazul pacienților cu Alzheimer.

Hipocampusul joacă un rol important în memorie, în timp ce talamusul acționează ca un centru pentru semnalele senzoriale. După o noapte fără somn, grupul a avut un nivel mai mare cu 5% de beta-amiloizi față de noaptea anterioară, potrivit studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences

De asemenea, cercetătorii mai sunt de părere că somnul joacă un rol important în procesul natural de curățare a creierului de beta-amiloizi. Acest studiu este important deoarece arată care sunt efectele pe termen lung ale nopților nedormite și ale stilului de viață agitat pe care îl avem, care nu ne permite să dormim suficient.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Ești o pasăre de zi sau de noapte?
Incepe quiz
Ești o pasăre de zi sau de noapte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.