Suc de spanac: Când, cum, cât și de ce trebuie să începi să-l consumi?

Suc de spanac: Când, cum, cât și de ce trebuie să începi să-l consumi?

Redactor Raluca Margean

Dacă până acum spanacul era consumat doar în salate sau diverse mâncăruri, în prezent tot mai multe persoane optează pentru sucul de spanac, fie simplu, fie în combinație cu alte fructe și legume. Beneficiile sucului de spanac sunt extraordinare, așadar află din acest articol cum să-l prepari astfel încât să te bucuri de toate vitaminele și mineralele existente în această legumă miraculoasă.

suc-de-spanac-in-pahar

Beneficii suc de spanac

Spanacul este o legumă plină de vitamine, antioxidanți și nutrienți necesari organismului precum potasiu, magneziu, mangan, caroten și acid folic. Cantitatea de fier din această legumă este aproape dublă decât cea găsită în alte legume precum morcovul sau varza. Dacă gătești spanacul în diverse mâncăruri, pierzi o mulțime de nutrienți, așadar este recomandat să îl consumi crud, cel puțin o dată pe zi. Iată ce beneficii îți va aduce un pahar de suc de spanac în fiecare zi:

1. Previne anemia.

Cantitatea mare de nutrienți din spanac ajută la crearea globulelor roșii din sânge. Acest aspect, combinat cu nivelul ridicat de fier din compoziția sa determină organismul să nu fie niciodată predispus la anemie.

2. Ajută la îmbunătățirea vederii.

Sucul de spanac conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți necesari pentru menținerea vederii sănătoase. Diverse studii au arătat că acești compuși luptă împotriva degenerării maculare cauzate de vârsta înaintată și previn riscul apariției cataractei. Mai mult, sucul de spanac este bogat în vitamina A, ceea ce este important pentru sănătatea ochilor. 

3. Luptă împotriva cancerului.

Clorofila, flavonoidele și celelalte tipuri de antioxidanți din spanac pot ajuta la combaterea formării celulelor canceroase. Deși este nevoie de mai multe cercetări în acest sens, unele studii au arătat că diaglicerolul monogalactosilic (MGDG), un compus de spanac sporește efectele radioterapiei, ajutând la uciderea celulelor canceroase pancreatice. De asemenea, consumul de legume cu frunze verzi crude scade riscul de cancer pulmonar, de prostată, sân și colorectal.

4. Poate scădea tensiunea arterială.

Sucul de spanac are un conținut ridicat de nitrați naturali, un tip de compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale și stimularea fluxului de sânge. În plus, conținutul de potasiu dintr-o cană (240 ml) de suc de spanac, ajută la reglarea tensiunii arteriale prin controlul cantității de sodiu excretat prin urină.

5. Are beneficii asupra tenului și părului.

Vitamina A din spanac ajută la regenerarea celulelor pielii și la protejarea acestora de diverse infecții. În plus, vitamina C este un puternic antioxidant care protejează pielea împotriva stresului oxidativ, inflamației și altor procese care pot accelera îmbătrânirea. Totodată, această vitamină ajută la sinteza colagenului, o proteină de țesut conjunctiv care promovează vindecarea rănilor și elasticitatea pielii. Complexul de vitamina B, în combinație cu vitamina C ajută la regenerarea și protejarea firului de păr, lăsându-l mătăsos, dar puternic.

Suc de spanac pentru slăbit

Sucul de spanac se folosește frecvent în curele de slăbire datorită proprietăților diuretice, dar și pentru că are un conținut bogat de nutrienți necesari într-o dietă sănătoasă. De obicei, spanacul se combină cu divrese alte fructe și legume, existând nenumărate rețete utilizate în dietele de slăbit. Iată o rețetă de smoothie revitalizant cu banane și spanac:

suc-de-spanac-pentru-slabit

Ingrediente:

  • 100 g de spanac
  • 1 banană
  • 1 kiwi
  • 120 ml de ceai verde

Mod de preparare:

  1. Introduci toate ingredientele într-un blender și le amesteci bine până se obține un smoothie delicios. 
  2. Consumă 1 pahar de suc în fiecare zi. 

Citește și: Dieta cu spanac

Contraindicații pentru sucul de spanac

În general, sucurile elimină cea mai mare parte a fibrelor din legumele și fructele stoarse, iar acest lucru ar putea reduce multe dintre beneficiile pe care acestea le au asupra sănătății. Fibrele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la săderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. De asemenea, ele te pot proteja împotriva mai multor tulburări digestive, inclusiv hemoroizi, constipație sau reflux gastroesofagian, de aceea este important să consumi în principal fructele și legumele întregi. În mod special, spanacul are un conținut ridicat de vitamina K care, în cantități foarte mari poate interfera cu diluanții din sânge, cum ar fi warfarina.

Prin urmare, nutriționiștii recomandă să consumi sucul de spanac ca supliment, nu ca înlocuitor de masă, deoarece îi lipsesc multe dintre substanțele nutritive necesare pentru o dietă echilibrată. 

De asemenea, persoanele care suferă de boli de ficat, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului ar trebuie să consume o cantitate moderată de suc de spanac deoarece acesta conţine oxalaţi de potasiu şi calciu. Totodată, persoanele care suferă de litiază renală trebuie să evite consumul excesiv deoarece conţine acid uric.

Zeamă de spanac fiert

Spanacul se poate consuma și sub formă de supă, iată cum se prepară:

suc-de-spanac-supa

Ingrediente:

  • 450 g spanac 
  • 2 linguri unt 
  • un praf curcuma 
  • 1 praz (partea albă)
  • 2 cartofi
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri făină
  • 250 ml supă de legume
  • 1 litru de lapte
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Topește untul într-o cratiță, adaugă prazul tăiat bucăți foarte mici, apoi curcuma și usturoiul pisat.
  2. Lasă 5 minute, apoi adaugă sarea, făina și cartofii tăiați cubulețe. Toarnă supa de legume peste și apoi laptele și lasă totul la fiert.
  3. Pune amestecul cu cartofi fierți într-un blender și mixează-l bine, apoi pune-l din nou pe foc.
  4. Dacă amestecul este prea consisten, mai adaugă puțin lapte, apoi pune spanacul.
  5. Lasă să dea în clocot și apoi adaugă sare și piper după gust. Poftă bună!

Suc detox cu spanac

Excelent pentru eliminarea toxinelor din organism, acest suc te va umple de energie pe durata întregii zile. Iată ce ingrediente ai nevoie și cum să-l prepari simplu și rapid:

Ingrediente:

  • 100 de gr baby spanac
  • 3 mere
  • 4 morcovi
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 castravete

Mod de preparare:

  1. Speli bine toate legumele și fructele, apoi cureți morcovii de coajă și tai în bucăți mai mici merele.
  2. Introduci toate ingredientele într-un blender și le amesteci bine până se obține un smoothie delicios. 
  3. Consumă 1 pahar de suc în fiecare zi. 

Suc de spanac cu pătrunjel

Acest suc este perfect pentru detoxifiere, dar și pentru vitaminizarea și mineralizarea organismului. Iată ce ușor se prepară:

Ingrediente:

  • 50 g de spanac
  • 50 g țelină apio
  • 2 portocale
  • 20 g pătrunjel

Mod de preparare:

  1. Introduci toate ingredientele într-un blender și le amesteci bine până se obține un smoothie delicios. 
  2. Consumă 1 pahar de suc în fiecare zi. 

Citește și:

Plăcintă delicioasă de spanac la micul dejun

Salată spanac - e momentul să guști ceva deosebit!

Surse foto: Unsplash.com

Articolul urmator
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.