Tipuri de apă: ce trebuie să consumi dacă vrei o viață sănătoasă

Tipuri de apă: ce trebuie să consumi dacă vrei o viață sănătoasă

Adina Saleh

 Te-ai întrebat vreodată câte tipuri de apă există, care este cea mai bună pentru consum dar și de ce este vital acest lichid pentru organism? Ei bine, noi vă răspundem la multe dintre aceste întrebări și curiozități legate de importanța, beneficiile și toate utilizările apei.

o picatura de apă cazând peste o mare de apă de culoare albastră

 Conștientizezi cât de importantă este apa?

Apa este unul dintre motivele cheie, căruia i se datorează supraviețuirea umana, dar și civilizația. Este elementul cel mai important care stă în spatele existenței vieții pe Pământ.

Inclusiv corpul uman este format, în proporție de aproximativ 70% din apă, din care o mare parte se pierde prin urină și transpirație, motiv pentru care experții și nutriționiștii subliniază necesitatea de a consuma o anumită cantitate de apă pe zi, pentru a fi hidratați în permanență. Apa din organism îndeplinește numeroase funcții importante cum ar fi, eliminarea bacteriilor din vezica urinară, facilitează digestia, ajută transportul substanțelor nutritive și a oxigenului către celule, previne constipația , menține echilibrul de electroliți din corp, dar mai sunt multe alte funcții.

De asemenea, pentru metabolismul nostru este tot atât de important ca și sângele. Ea curăță corpul de toxine, transportă nutrienții la celule, contribuie la menținerea constantă a temperaturii corpului, cea în jurul valorii de 37 de grade și este esențială pentru un organism sănătos. Practic, este lichidul vital fără de care nu există viață. Iată, deci, cât de importantă este apa pentru existența vieții. Pe lângă aceste beneficii pe care le are asupra organismului uman, apa a fost întotdeauna extrem de importantă și din multe alte puncte de vedere.

Istoria ne-a demonstrat că se formează comunități doar în preajma surselor de apă, iar omul a folosit acest lichid în diferite scopuri, încă din cele mai vechi timpuri, deși nu se cunoașteau atâtea tipuri de apă câte cunoaștem noi astăzi, însă, importantă era existența oricărei surse de apă pentru supraviețuire. Din totdeauna, izvoarele erau sursa principală de aprovizionare cu apă în majoritatea zonelor. Iar acolo unde nu există izvoare, oamenii foloseau apa din lacuri, pârâie, râuri sau orice altă sursă care să le asigure existența.

Cu timpul, omenirea a folosit apele pentru transport, oamenii învățând să se deplaseze în sensul curenților, apoi au călătorit și împotriva curentului. Au plutit pe apa lacurilor, apoi au navigat pe mări și oceane, călătorind pe ape la distanțe extrem de mari, fiind pentru mult timp, cea mai rapidă sursă de deplasare.

citește și:  Ce schimbări ar avea loc în corpul tău dacă ai înlocuit orice băutură cu apă

În unele părti ale lumii importanța apei a fost subliniată de secole și continuă și astăzi să existe anumite tradiții și obiceiuri legate de această sursa a vieții. Spre exemplu, în India, în mod tradițional ți se oferă întotdeauna un pahar cu apă atunci când intri în casă, fie că ești oaspete sau un membru al familiei care se întoarce după o zi lungă de muncă. 
Tot aici există tradiții străvechi, având și unele conotații religioase care impun consumul unei cupe de apă curată din fluviul Gange, înainte de răsăritul soarelui. Rituri asemănătoare au fost observate și la alte popoare asiatice, dar și sudamericane.

tănar budist aflat într-o apă mare, umple un recipient cu apa sau exercitat un ritual legat de apă

 Știai că există mai multe tipuri de apă?

 Mai multe tipuri de apă se disting în funcție de origini, consistență, compoziției, dar și în funcție de tratamentul la care a fost supus acest lichid vital. Atunci când ne alegem, însă, apa de băut, noi ne rezumăm de cele mai multe ori la tipurile de apă în funcție de proveniență. Iata un ghid de apă pentru toți cei care se întreabă ce este o apă minerală, ce conține aceasta și care este cea mai sănătoasă și bună apa pentru consum.

 Câte tipuri de apă există în funcție de proveniență?

  •  Apa de la robinet pe care majoritatea dintre noi o avem la dispoziție, poate fi sau nu potrivită pentru băut. Este utilizată pe scară largă pentru treburile casnice. Cei mai mulți oameni aleg să o folosească pentru spălat, grădinărit, diverse alte activități, dar și pentru băut sau pentru gătit, deși, multă lume alege pentru consumul propriu apa îmbuteliată, considerând-o mai sănătoasă.
  • Apa minerală este cea care conține în mod natural minerale. Este obținută din surse subterane, ceea ce o face bogată în calciu,magneziu , mangan sau altele și nu este îmbogățită cu minerale în mod artificial. De asemenea, acest tip de apă nu este supus niciunui tratament, cu excepția celor limitate, cum ar fi carbonatarea sau eliminarea fierului, a manganului sau a altor metale nocive, înainte de ambalare. Mineralele esențiale îi conferă o reputație de apă potabilă sănătoasă, iar componența ei poate varia de la o marcă la alta. Unele pot avea un număr mai mare de minerale, în timp ce altele sunt mai sărace. Prezența mineralelor conferă, de asemenea, apei un gust caracteristic ușor sărat. Unele tipuri de apă minerală carbogazoasă sau plată, provin din izvoare de mare adâncime și au o compoziție chimică deosebit de complexă. Acestea sunt cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice.
  • Apa termală este un adevărat izvor natural de frumusețe și sănătate, având în compoziție numeroase oligoelemente și minerale esențiale. Grație multiplelor efecte benefice pe care le are asupra pielii, fiind un bun adjuvant în tratarea diverselor afecțiuni dermatologice, aceasta a fost îmbuteliată și adăugată în produselor cosmetice, fiind unul dintre ingredientele de bază ale multora dintre produsele cosmetice cu efecte terapeutice. Aceasta este un tip de apă minerală care provine din adâncul scoarței terestre, nu este poluată și care este total lipsită de bacterii. Până să ajungă la suprafață sub formă de izvor, acumulează săruri minerale și dioxid de carbon, fapt ce o transformă în tratament pentru o gamă largă de afecțiuni. În funcție de traseul său, apa termală poate avea o compoziție diferită și poate fi mai mult sau mai puțin ionizată. Există centre autorizate în care apa termală este folosită în mod expres pentru tratarea bolilor de piele și nu numai, tratamentul constând atât în consumul direct al apei cât și sub formă de băi termale. La noi în țară sunt numeroase astfel de centre balneare, a căror ape sunt renumite încă de pe vremea ocupației romane, fiind exploatate pentru efectele lor curative și benefice asupra sănătății.
  • Apa de izvor este cunoscută că fiind una foarte sănătoasă. Unele izvoare au într-adevăr o apa foarte bună, dar depinde și de zona unde se află acesta. Bineînțeles cele din mijlocul naturii, cât mai departe de poluare vor avea și apa mai pură. În unele locuri,izvoarele se formează din apa de ploaie acumulată în subteran, care tinde să urce la suprafață, formând un izvor. Izvoarele naturale nu sunt trecute printr-un sistem comunitar deoarece apa provine din subteran. Cu privire la calitatea apei, nu încape îndoială că zicala despre apa de izvor reprezintă o realitate, dar și un risc în unele cazuri. Există izvoare a căror apa are un grad ridicat de mineralizare, unul neobișnuit.
  • Apa de fântână este înca una dintre sursele principale de aprovizonare cu apă, în special în zonele rurale. Când plouă, apa se scurge în pământ prin crăpăturile interioare ale solului, pentru a forma lacuri subterane. Fântânile adânci ating direct pânza freatică din subteran și o aduc la suprafață. Spre deosebire de apa de la robinet, care este tratată pentru a deveni potabilă, apa din fântână nu trece prin filtrare chimică înainte de consum, păstrându-și gustul deosebit și puritatea naturală. Nefiind nevoie de tratare împotriva contaminărilor, apa din puțuri sau fântâni nu își pierde mineralele și alte substanțe nutritive în urma procesului de filtrare naturală. Totuși există și aici riscul ca apa să fie contaminată sau să conțină o cantitate prea mare de metale nocive sănătății.
  • Apă filtrată sau purificată este aceea care, după ce a provenit din sursa sa, a fost supusă unui tratament de purificare. Actul acesta presupune îndepărtarea tuturor bacteriilor , contaminanților și al altor impurități, transformând-o în apă bună pentru consum. Aceasta poate fi, fie achiziționată de pe piață, fie puteți instala un filtru purificator la sursa de apă pe are o folosiți. Prin purificare, multe tipuri de impurități sunt eliminate, inclusiv bacterii, fungi, paraziți, metale grele precum cuprul și plumbul, poluați chimici sau altele.
  • Apă distilată sau apa dimineralizată este aceea care a fost supusă unui tratament de îndepărtare a tuturor mineralele și a sării prin procesul de osmoză inversă și distilare. Este o formă absolut pură de apă, dar nu este, de obicei, recomandată pentru băut. Poate provoca deficiențe de minerale, deoarece este lipsită de toate sărurile și majoritatea mineralelor naturale din apă au dispărut ca urmare a acestui proces. Consumul de apă distilată poate provoca o pierdere rapidă de sodiu, potasiu, clorură și magneziu. 
  • Apă carbogazificată este aceea care a suferit un proces de carbonatare, ceea ce face că apa să fie gazoasă la fel că băuturile răcoritoare. Apa carbogazificată poate fi apă de izvor, apă purificată sau chiar apă minerală căreia i s-a adăugat dioxid de carbon, practic a fost îmbogățită, devenind apă carbogazificată.

sticla cu apa carbogazoasa din care se toarna intr-un pahar

 Ce utilizări are apa și cum a contribuit la evoluția omenirii

  • Încă din cele mai vechi timpuri, omul a cunoscut forța apelor curgătoare, folosind-o la antrenarea roții hidraulice. În China, Siria și Egipt, această roata era foarte importantă, fiind folosită în agricultură cu scopul irigării.
  • Omul a folosit forța motrică a râurilor, construind la început instalații primitive, printre care și morile de apă pentru ca apoi, pe măsură dezvoltării societății umane și a tehnologiilor, să se ajungă în zilele noastre la hidrocentrale moderne care să furnizeze energie electrică în valoare de milioane de kilowați putere.
  • Tot pentru agricultură este importantă inclusiv zăpada, deoarece prin topirea ei se înmagazinează în sol mari cantități de apă, favorizând agricultura. De asemenea, tot zăpadă protejează culturile de toamnă împotriva înghețului. Spre exemplu, un strat de zăpada așternut peste o cultură de grâu semănat de toamna, îl va proteja de îngheț, acționând ca o plapuma protectoare.
  • Folosirea apei de băut este o necesitate fiziologică a organismului, iar aprovizionarea cu apă are o importanţă mult mai mare deoarece contribuie la menţinerea unei stări optime de igienă în rândul populaţiei.
  • Fabricile se numără printre cei mai mari consumatori de apă, deci industrializarea nu este posibilă în absenţa unor surse de apă satisfăcătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ.
  • Apa ocupa un loc însemnat și în rețeaua feroviară, industria materialelor de construcții sau în marile gospodarii zootehnice.
  • Transporturile pe apă au mai multe avantaje decât cele pe uscat, deoarece au o mai mare capacitate, fiind astfel, avantajoase pentru mărfurile grele și voluminoase, sunt mai ieftine, dar și mai sigure. Pe această cale se transportă, de obicei, mărfuri grele care nu se alterează ușor, dar în același timp se fac și transporturi în scop turistic.
  • La nivel mondial, unul din criteriile după care se apreciază gradul de civilizație al unei țări este consumul de apă pe cap de locuitor. Buna întreținere a locuințelor și a instituțiilor, salubritatea localităților, dezvoltarea industriilor nu ar fi posibile fară existența apei.

 Care sunt proprietățile apei potabile

Principalii parametri după care se stabilește potabilitatea unei ape este pH-ul, care trebuie să fie între 6,5 și 9,5. Sub 6,5 înseamnă deja un pH acid, iar peste 9,5 înseamnă un pH prea bazic. Astfel că, ambele depășiri de parametri au consecințe imediate asupra organismului. Unul dintre consecințe fiind aciditatea stomacală, care poate să apară în cazul unui pH care nu se încadrează în limitele normale.

 Conductivitatea apei e un alt parametru și reprezintă indicatorul cantității de substanțe minerale dizolvate în apă. Apa minerală este singura exceptată de la o valoare maximă pentru conductivitate, dar în acest caz particular trebuie ținut cont de faptul că acele tipuri de apă cu mineralizare de peste 500 mg/l nu trebuie consumate la nivelul de doi litri de apă pe zi, adică nivelul recomandat pentru menținerea hidratării corespunzătoare a organismului uman adult. Cu cât conductivitatea e mai mare, cu atât sunt mai multe minerale dizolvate în apă. Acestea aduc apei încărcătură electrică măsurabilă. Limita maximă admisă legal pentru conductivitatea apei este de 2500 de µS/cm (microSiemen pe centimetru).

 Turbiditatea este parametrul care reflectă cantitățile de impurități mecanice din apă , vizibile și cu ochiul liber, de exemplu argila, nisipul sau rugina pe care apa le acumulează din puțuri sau de pe conductele pe care circulă. Limita legală este de cinci unități de turbiditate. În contextul discuției despre impurități, cele vizibile, măsurabile prin turbiditate, sunt singurele în măsură să îngrijoreze consumatorul.

 Determinarea prezenței azotaților, azotiților și amoniacului în apă este printre cele mai importante analize. Azotații sunt admiși în apă potabilă în concentrație de până la 50 mg / l, azotiții de până la 0.5 mg / l, iar amoniacul, până la 0,5mg / l. Aceșți compuși chimici există în mod natural în apă, însă apa din zonele exploatate agricole cu proporții mai mari din aceștia compuși, din cauza folosirii îngrășămintelor chimice, conform specialiștilor.

 Apa potabilă este definită prin faptul că este destinată consumului uman. Aceasta poate fi consumată că atare sau poate fi folosită pentru pregătirea produselor alimentare, și nu trebuie să pună în pericol sănătatea consumatorilor. Criteriile de potabilitate sunt definite printr-un ansamblu de parametri organoleptici, fizico-chimici și microbiologici reglementări legal.

Știai aceste curiozități despre apă?

  • Apa este mult mai importantă decât mâncarea, deoarece fără ea nimeni nu poate rezista mai mult de o săptămână, însă fără mâncare omul rezistă până la o lună de zile. Așadar, nu contează ce tipuri de apă preferați, important este să nu uitați să vă hidratați organismul cu orice tip de apa preferați.
  • Să nu credeți că dacă alegeți să consumați alte lichide, precum ceaiuri, cafea sau răcoritoare veți înlocui nevoia organismului de a consuma apă. Ceaiurile, spre exemplu au și alte efecte, precum cel diuretic asupra organismului, eliminidu-se astfel cantități mai mari de apă din organism, ceea ce poate duce la deshidratare.
  • De reținut este și faptul că cu cât este mai rece apa pe care o bem în timpul meselor, cu atât mai lent se va desfășura procesul digestiei, acesta nefiind un lucru bun pentru organism.
  • Dacă bei între opt şi zece pahare cu apă pe zi, poţi calma semnificativ durerile de spate şi pe cele ale articulaţiilor;
  • Un consumul insuficient de apă este cauza numărul unu a oboselii din timpul zilei, iar o scădere de doar 2% a apei din organism poate duce temporar la pierderea memoriei;
  • O persoană ajunsă la aproximativ 70 de ani a consumat de-a lungul vieții sale în medie 115 tone de apă, echivalentul a peste 2 vagoane cisternă;
  • Senzaţia de sete se instalează încă din momentul în care omul începe să piardă 1% apă din organism;
  • Apa trebuie consumată la o temperatură de circa 5 grade celsius pentru a putea fi benefică organismului uman;
  • Cea mai mare parte din apa potabilă se află în gheţari;
  • Apa îmbuteliată este una dintre cele mai mari afaceri existente în domeniul alimentar;
  • Un procent de aproximativ 85% dintre bolile din toată lumea se transmit prin intermediul apei;
  • Dacă un om pierde un procent de 2% de apă din masa corpului, el suferă de sete. În cazul în care procentul de apă pierdut va creşte până la 10%, încep să apară halucinaţiile. Dacă omul pierde 12% de apă nu se poate restabili fără ajutorul medicului. Iar când procentul ajunge la 20% omul își pierde viața.
  • Apa există astăzi sub diverse forme fiind și singurul element din natură, care se găsește sub toate cele trei stări de agregare: solidă, lichidă și gazoasă.

 surse: healthline.com, foodndtv.com, roockwool.com

 

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Ce vrei cu adevarat de la viata?
Incepe quiz
Ce vrei cu adevarat de la viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.