Top 6 pastile de somn din plante pe care le poţi lua

Top 6 pastile de somn din plante pe care le poţi lua

Redactor Andreea Baluteanu

Nu e de glumit cu insomnia! Aceasta afectează sute de milioane de oameni la nivel global, fiind considerată una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite în societatea noastră. Iar cauzele cel mai des invocate ale acestei boli ce poate deveni cronică au legătură, în mare parte, cu provocările stilului de viață actual.

Deși există nenumărate medicamente care pot trata insomnia, noi îți recomandăm, ca întotdeauna, să accepți ajutorul naturii. Azi îți vom vorbi despre pastilele de somn din plante care te pot ajuta să îți recapeți odihna, dar și despre alte măsuri eficiente împotriva insomniei și precauțiile necesare.

Cauzele insomniei

În cele mai multe dintre cazuri, insomnia este provocată de unele schimbări care au loc în viața ta. Fie că afectează trupul sau mintea, cauzele insomniei sunt adesea legate de stilul de viață contemporan.

femeie cu perna de somn

Pentru a discerne între ele, trebuie să clasificăm insomnia în două tipuri: acută (insomnia pe termen scurt, în care nu adormi deloc în timpul nopții sau ațipești foarte puțin) și cronică (insomnia pe termen lung). Specialiștii consideră că insomnia acută e în general provocată de cauze psihologice, în timp ce insomnia pe termen lung e determinată de unele afecțiuni, o igienă deficitară a somnului, un stil de viață nepotrivit sau unele medicamente.

Să discutăm acum în detaliu aceste categorii de cauze!

Cauze psihologice ale insomniei. Dacă în general nu ai probleme cu somnul, dar îți este dificil să adormi într-o anumită etapă din viața ta, cel mai probabil te confrunți cu un neajuns de natură psihologică. Poate fi vorba despre o veste proastă, o pierdere, o sursă de tensiune, acumularea stresului, anxietatea, depresia.

Boli care cauzează insomnia. Atunci când este vorba despre insomnia cronică, la bază poate sta și o afecțiune. Cele mai frecvente sunt: alergiile, problemele gastrointestinale, hipertiroidismul sau bolile sistemului endocrin, artrita, astmul, unele afecțiuni neurologice, precum Parkinson, durerea cronică.

Obiceiuri de somn nepotrivite. Corpul are nevoie de un anumit ritual pentru a se relaxa și a-și induce astfel somnul. Iată care sunt cele mai mari greșeli pe care le poți face din acest punct de vedere: muncești până târziu, acasă, dormi mult după-amiază, dormi până la ore târzii pentru a compensa lipsa de somn din timpul nopții, lucrezi în ture de noapte.

Stilul de viață și insomnia. Precum în cazul multor boli ale prezentului, și stilul nostru de viață poate cauza probleme de somn. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei din acest punct de vedere: alimentația (consumi alcool frecvent, bei cafea după ora 16:00, fumezi sau mănânci consistent înainte de culcare), sedentarismul, folosirea excesivă a tehnologiei înainte de culcare.

Riscuri ale insomniei

Reprizele de insomnie nu sunt deloc benefice sănătății tale, cu siguranță știi asta! Dar ce alte riscuri te așteaptă de la nopțile lungi în care te întorci constant de pe o parte pe alta?

Pe termen scurt, insomnia afectează memoria, capacitatea de a concentrare și încetinește reflexele. Iar dacă ești înclinată să privești cu scepticism aceste pericole, ține cont că te pot costa jobul sau te pot supune riscului de accidente.

Pe termen lung, insomnia e și mai gravă. Aceasta poate provoca boli precum diabetul, hipertensiunea, anxietatea, depresia sau chiar cancerul.

6 pastile de somn din plante care te pot scăpa de insomnie

Am învățat pe propria piele că ajutorul oferit de natură e cheia pentru o viață lungă și sănătoasă. Desigur că sunt boli ce nu pot fi contracarate decât cu medicamente, dar înainte de a apela la acestea în cazul insomniilor, testează aceste 6 pastile de somn din plante.

Extractele din rădăcină de valeriană. Originare din Europa și Asia, extractele din rădăcină de valeriană sunt folosite în compoziția pastilelor de somn, în special în Statele Unite și pe continentul nostru.

E însă recomandat să discuți cu medicul tău pentru a identifica dozajul potrivit și dacă ești un candidat bun pentru valeriană.

Mușețelul. Folosit din cele mai vechi timpuri, ceaiul de mușețel relaxează și pregătește astfel în mod natural corpul pentru starea de somn. De asemenea, această plantă e utilizată și împotriva inflamațiilor, a crampelor musculare și a unor alergii.

Sunt și studii care au demonstrat că insomnia poate fi contracarată de mușețel. Una dintre cele mai relevante cercetări în acest domeniu avea drept obiectiv identificarea efectelor pe care le avea mușețelul asupra pacienților cu boli cardiovasculare. Conform studiului, 10 din 12 pacienți adormeau mai repede și mai profund după ce consumau ceaiul liniștitor.

De asemenea, mușețelul prezintă marele avantaj de a fi complet lipsit de efecte adverse!

Ginkgo Biloba. O plantă în general asociată cu îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, Ginkgo Biloba are efect de relaxare și de contracarare a efectelor negative ale anxietății și ale stresului, ceea ce te va ajuta, pe cale de consecință, să adormi mai repede. Suplimentele cu Ginkgo Biloba sunt administrate cu 30-60 de minute înainte de culcare pentru cele mai bune efecte.

Triptofan. Triptofanul este un aminoacid esențial precursor al sintezei melatoninei și al serotoninei, ceea ce îl face ideal pentru persoanele care se confruntă cu insomnii. Un studiu desfășurat în 2010 arăta că numai 1 gram de triptofan te poate ajuta să adormi mai repede.

În general, triptofanul se regăsește în nuci și fasole, dar și în lapte, ouă, carne de curcan și brânză.

Lavandă. Nu-i așa că un pat cu așternuturi proaspete, mirosind ademenitor a lavandă, deja te duce cu gândul la somn? Nu e de mirare că pastilele de somn din plante cu extracte de lavandă sunt un inamic al insomniei.

Lavanda are proprietăți aromaterapeutice care sunt folosite atât pentru un somn mai bun, dar și împotriva depresiei, a anxietății, agitației sau stresului. De asemenea, lavanda poate reduce și tensiunea.

O cercetare axată pe problemele de somn resimțite de femeile aflate la vârsta a doua accentua faptul că aplicarea topică a lavandei ajuta pacientele să adoarmă mai repede, mai bine și mai mult.

Kava. Extractele din Kava-Kava au fost folosite din cele mai vechi timpuri de nativii din Insulele din Pacific, de unde e originară planta, pentru proprietățile sale hipnotice. Însă studiile pe șobolani au demonstrat că extractele sunt benefice nu numai pentru diminuarea anxietății, dar și împotriva insomniilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pastilele de somn din plante pe bază de Kava-Kava sunt ideale mai ales pentru pacienții care au dificultăți în a adormi.

Melatonina. Deși nu au la bază extracte din plante, pastilele de somn din melatonină sunt la rândul lor naturale. Chiar dacă numele său te poate duce cu gândul la un medicament, în realitate, melatonina este un hormon produs în mod natural în corp și care are rolul de a echilibra ciclul de somn-veghe. De aceea, nivelurile de melatonină sunt mai scăzute dimineața și mai mari în apropierea nopții.

În general, suplimentele pe bază de melatonină sunt indicate pentru cazurile în care insomnia e provocată de trecerea de la un fus orar la altul sau de turele de noapte. Însă e de preferat să le testezi pentru a vedea dacă au efect și în cazul tău. Un avantaj important al melatoninei este că nu prezintă efecte adverse.

Precauții ale administrării pastilelor de somn din plante

În general, pastilele de somn din plante sunt lipsite de efecte adverse și acesta este și motivul pentru care sunt atât de recomandate. E important însă să discuți cu doctorul tău înainte de a decide să le incluzi în regim.

Suplimentele se pot dovedi periculoase dacă suferi de unele boli precum diabetul sau de tensiune ridicată, deoarece pot interfera cu o serie de medicamente prescrise împotriva acestor afecțiuni.

De asemenea, e bine să fii atentă și la sursa din care sunt concepute pastilele de somn din plante. Alege sortimente bio, cultivate în condiții de agricultură organică. În acest sens, orientează-te către plafar sau către farmacii atunci când achiziţionezi aceste suplimente împotriva insomniilor.

Alte măsuri împotriva insomniei

Există și alte „tratamente” împotriva insomniei care te pot ajuta să adormi mai repede și să dormi mai bine!

Restricționează accesul la tehnologie înainte de culcare. Maratoanele din „Riverdale” te mențin alertă și te pot împiedica să adormi. De asemenea, lumina emanată de telefoane, laptopuri, tablete sau televizoare e nocivă și poate afecta ciclurile de somn-veghe. Specialiștii recomandă ca înainte cu cel puțin o oră de culcare să oprești gadgeturile și să citești o carte sau să faci o baie caldă.

Scade temperatura. Atunci când adormim, temperatura corpului este diminuată (motiv pentru care resimțim nevoia de a ne acoperi cu o pătură sau plapumă), iar gradele în plus din termometru pot crea o stare de confuzie creierului - 18-20 de grade Celsius este o temperatură perfectă pentru a adormi.

Profită de lumina soarelui. Ne petrecem prea mult timp expuși la lumina artificială și prea puțin la cea naturală. Nivelurile de melatonină, hormonul somnului, sunt reglate tocmai de trecerea de la lumina naturală la întuneric. Așa că asigură-te că petreci timp afară și că reduci intensitatea luminii cât de mult se poate atunci când te pregătești de culcare.

Respectă un program de somn. Nu știm cum ești tu, dar corpului tău nu îi plac surprizele: asta e clar! Dimpotrivă, organismul nostru adoră punctualitatea și, dacă vei încerca să mergi la somn și să te trezești la aproximativ aceeași oră mereu, te va răsplăti cu un somn de milioane.

Respiră adânc. De multe ori, nu adormim pentru că suntem prea tensionate, iar exercițiile de respirație sunt minunate atunci când îți dorești să te eliberezi de presiune. Tehnica 4-7-8 i-a ajutat pe mulți oameni să adoarmă mai ușor, iar simplitatea ei se transformă într-un aliat prețios împotriva insomniei. Ce trebuie să faci? Mai întâi, inspiră adânc și expiră cu zgomot, ca pregătire. Apoi trage aer în piept până numeri la 4, menține-l în plămâni timp de 7 secunde și expiră timp de 8. Însă orice tehnică de respirație te poate ajuta, inclusiv meditația și concentrarea pe aerul care îți intră și îți iese din piept.

Când să consulți un medic

Insomniile sunt un fenomen cu care majoritatea dintre noi ne confruntăm la un moment dat în viață. Însă atunci când acestea devin cronice, e cazul să mergi la un specialist. Medicul va stabili care este cauza pentru care nu mai poți să dormi și ce trebuie să faci în acest sens, dar va diagnostica și prezența unei posibile boli.

Periculoase sunt mai ales insomniile acompaniate de depresie, anxietate, gânduri sinucigașe, izolare sau tentația de a-ți face rău. În acest caz, te rugăm să discuți cu cineva drag sau cu un specialist.

Pastilele de somn din plante sunt soluția cea mai bună împotriva insomniei. Ține cont de recomandările noastre și vorbește cu medicul tău înainte de a lua orice decizie. Sănătatea ta trebuie să fie întotdeauna pe primul loc!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.