Tot ce trebuie să știi despre betacaroten

Tot ce trebuie să știi despre betacaroten

Paula Rotaru

Betacarotenul este pigmentul roșu-portocaliu care dă culoare morcovilor, ardeiului gras, piersicilor și altor legume și fructe colorate. Acesta este un antioxidant care este transformat de organism în vitamina A, cu rol foarte important în menținerea sănătății vederii și pielii.

Alimentele bogate în betacaroten sunt recomandate și pentru prevenirea bolilor cauzate de îmbătrânirea celulară, cum ar fi maladia Alzheimer, dar excesul de betacaroten ar putea crește riscul de cancer pulmonar, mai ales în cazul persoanelor care fumează.

Necesarul de betacaroten poate fi obținut și prin administrarea de suplimente, însă specialiștii le recomandă doar când există o carență nutrițională severă. Avantajul betacarotenului obținut din alimentație este că acesta este absorbit doar în cantitățile de care organismul are nevoie, excesul fiind eliminat pe cale naturală. În cazul suplimentelor, se poate ajunge rapid la un exces de betacaroten și, implicit, de vitamina A în organism, care este toxic.

Află mai jos care sunt beneficiile consumului de alimente bogate în betacaroten, dar și posibilele reacții adverse de care e bine să ții cont înainte de a apela la suplimente nutritive!

Betacaroten: beneficii pentru sănătate

Consumul regulat de alimente bogate în betacaroten are efecte benefice asupra organismului, putând preveni diverse afecțiuni. Iată câteva dintre beneficiile betacarotenului pentru sănătate!

Betacarotenul are proprietăți antioxidante

La fel ca toți carotenoizii, betacarotenul este un antioxidant care previne oxidarea celulară cauzată de radicalii liberi. Această oxidare a celulelor este principala cauză a apariției bolilor cronice.  

Mai multe studii au arătat că regimul alimentar bogat în antioxidanți ajută la întărirea sistemului imunitar, scăzând astfel riscul de dezvoltare a cancerului sau a bolilor de inimă.

Cercetările sugerează că persoanele care consumă cel puțin patru porții de fructe și legume proaspete bogate în betacaroten au un risc mult mai redus de a suferi de diverse forme de cancer sau afecțiuni cardiovasculare, precum infarct sau atac cerebral.

Menține sănătatea ochilor și îmbunătățește acuitatea vizuală

Vitamina A joacă un rol important în protejarea corneei, membrana care acoperă suprafața globului ocular. . Împreună cu zincul și vitaminele C și E, vitamina A previne și vindecă inflamațiile, cum ar fi keratoconjunctivita, reduce riscul de degenerescență maculară, una din principalele cauze de orbire, și îmbunătățește vederea periferică, arată un studiu al experților de la Universitatea Harvard.

Sursa foto: Flickr @ hlngre23

Ar putea încetini sau preveni declinul cognitiv

Pierderea memoriei este o consecință nemiloasă cu care majoritatea persoanelor vârstnice se confruntă, însă o veste bună se arată la orizont. Potrivit unui articol publicat în prestigioasa revistă științifică Jama Network, persoanele care consumă zilnic alimente bogate în betacaroten sunt mai puțin expuse riscului de declin cognitiv.

Stresul oxidativ este principalul factor care determină pierderea memoriei odată cu înaintarea în vârstă, însă antioxidanții pot încetini acest fenomen și îl pot chiar preveni, arată același studiu.

Protejează sănătatea plămânilor

Un studiu publicat în revista Bristish Medical Journal arată că nivelurile crescute de betacaroten din organim pot vindeca leziunile pulmonare cauzate de radicalii liberi ai oxigenului (radiații UV, aditivi alimentari, microunde etc.).

În cadrul unui experiment pe 535 de participanți, savanții au măsurat nivelul de betacaroten al acestora în aerul expirat și au descoperit că cei care prezentau niveluri crescute aveau un scor mult mai bun la testele de memorie.

Ameliorează simptomele unor boli grave

Suplimentele cu betacaroten ar putea ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni rare, cum ar fi deficiența severă de vitamina A – care se poate manifesta prin încetinirea creșterii la copii, infertilitate, gingivită, infecții frecvente, avort spontan, anemie sau chiar deces – sau protoporfiria eritropoietică, o boală genetică gravă, care se manifestă prin fotosensibilitate cutanată (alergie la soare).

Alimente bogate în betacaroten

Medicii recomandă ca aportul de betacaroten să fie asigurat din alimentație, nu din suplimente nutritive. Cele mai mari niveluri de betacaroten se regăsesc în fructele, legumele și verdețurile proaspete colorate, nu în cele congelate sau la conservă.

Iată care sunt cele mai bune surse naturale de betacaroten:

  • Morcovii
  • Cartofii dulci
  • Ardeii grași

  • Pepene galben
  • Mango
  • Caise
  • Piersici
  • Grepfrut
  • Dovleac
  • Spanac
  • Varză kale
  • Sparanghel
  • Broccoli
  • Varză chinezească
  • Pătrunjel
  • Arpagic
  • Păpădie
  • Oregano
  • Ceapă
  • Mazăre
  • Prune

Posibile reacții adverse ale suplimentelor cu betacaroten

Până în prezent, studiile nu au reușit să demonstreze că suplimentele nutritive prezintă aceleași beneficii precum alimentația bogată în betacaroten. Din contră, unele cercetări arată că suplimentele ar putea să facă mai mult rău decât bine.

De exemplu, fumătorii sau cei care sunt expuși la azbest (muncitorii din construcții) care iau suplimente cu betacaroten prezintă un risc crescut de a face cancer pulmonar, arată un raport publicat în Journal of the National Cancer Institute din 2005.

Oamenii de știință francezi au descoperit că riscul de cancer pulmonar al fumătorilor cu niveluri ridicate de betacaroten este aproape dublu față de cel al nefumătorilor cu un nivel scăzut de betacaroten, scrie medicalnewstoday.com. Studii ulterioare au confirmat că doar suplimentele cu betacaroten au acest efect negativ, nu și alimentația care conține acest antioxidant.

Din acest motiv, Institutul Național de Sănătate Publică din Marea Britanie recomandă administrarea zilnică a cel mult 7 miligrame de betacaroten sub formă de suplimente și numai sub atenta supraveghere a medicului, deoarece pot avea consecințe periculoase, cum ar fi bolile de inimă sau chiar cancerul.

O altă atenționare a medicilor vizează interacțiunea dintre anumite medicamente și suplimentele cu betacaroten, care le pot slăbi eficacitatea sau, din contră, să le potențeze efectul. De exemplu, statinele, luate de regulă pentru reglarea colesterolului, își pot pierde din eficacitate dacă pacientul ia în paralel suplimente cu betacaroten, seleniu sau vitaminele E și C. Alte pastile pentru reducerea colesterolului pot avea ca efect advers reducerea nivelului de betacaroten asimilat în organism din alimentație cu până la 40%.

Tratamentele pe bază de ulei mineral, recomandate în ameliorarea constipației, pot reduce, de asemenea, nivelul de betacaroten din organism. Consumul de alcool pe termen poate interacționa cu betacarotenul din sânge, crescând riscul de apariție a afecțiunilor hepatice.

Copiii, gravidele și lăuzele fac parte din categoria persoanelor care ar trebui să evite suplimentele cu betacaroten.

Tu știai aceste informații despre betacaroten? Află și care sunt beneficiile betacarotenului pentru frumusețea pielii tale

Surse foto: Pexels, Flickr

Articolul urmator
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.