Tot ce trebuie să știi despre chisturile mamare: cauze, simptome, tratament

Tot ce trebuie să știi despre chisturile mamare: cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Palparea lunară a sânilor nu ar trebui să lispească din rutina niciunei femei. Această metodă nepretențioasă și ușor de adoptat acasă îți poate spune din timp dacă te confrunți cu probleme ale sânilor, care este gravitatea lor și ce trebuie să faci mai departe.

Dacă la palparea lunară ai descoperit anormalii în zona sânilor, formațiuni care te-au pus pe gânduri și te-au făcut să te gândești la cele mai negre scenarii sau dacă resimți dureri pe care nu ți le poți explica, e posibil ca la control să descoperi că ai chisturi mamare.

palparea sanilor

Mastoza fibro-chistică, sub denumirea sa medicală, sau chisturile mamare, termen mult mai familiar în limbajul comun, reprezintă o modificare de natură benignă a glandei mamare. Este o afecțiune destul de răspândită și, cel mai adesea, întâlnită la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.

Ce sunt chisturile mamare

Rareori de natură canceroasă, chisturile mamare reprezintă niște formațiuni dezvoltate în interiorul sânilor, umplute cu lichid și simțite, la palpare, ca noduli moi, de mărimi diferite. În unele cazuri, e foarte posibil să aibă o textură mai dură, însă nu ar trebui să creeze panică decât atunci când încep să doară persistent.

Cauzele apariției chisturilor mamare

Cauza exactă care determină apariția chisturilor nu este cunoscută. Potrivit MayoClinic, acestea se pot dezvolta atât din cauza modificărilor hormonale, cât și ca urmare a acumulării excesive de estrogen.

Sânii au în alcătuirea lor lobi de țesut glandular care au ca principal scop producerea laptelui în timpul sarcinii și alăptării. În acest context, chisturile mamare apar atunci când se acumulează lichid în interiorul glandelor. În funcție de mărimea lor, putem discuta despre microchisturi și macrochisturi.

Funcționarea chisturilor este imprevizibilă. Acestea pot să crească sau să scadă neașteptat și pot deveni dureroase în perioada menstruală. Un lucru este cert: odată apărute, chisturile mamare nu vor dispărea de la sine, iar creșterea lor exagerată și durerile care nu dispar trebuie să te trimită, obligatoriu, la medic.

Simptome și manifestări ale chisturilor mamare

Din fericire, apariția oricăror formațiuni la nivelul sânilor poate fi depistată în orice moment, acasă. 

Iată semnele care îți spun că te confrunți cu chisturi mamare:

  1. La palpare, poți simți, în interiorul sânului, formațiuni fixe sau mobile, cu consistență moale sau mai dură.
  2. În timpul menstruației observi că aceste formațiuni își schimbă forma și mărimea. Astfel, poți descoperi că au crescut neașteptat sau că au scăzut considerabil. Nu există motiv de îngrijorare până când chisturile nu devin constant dureroase.
  3. Descoperi secreții ale mameloanelor. Fie galbene, maronii sau incolore, acestea sunt semne că ai de-a face cu dereglări hormonale mai mult sau mai puțin grave.

În tutorialul pe care îl găsești mai jos, poți descoperi mai multe despre chisturile apărute la sâni!

Când trebuie să te prezinți urgent la medic

Deși chisturile mamare nu prezintă, în cele mai multe cazuri, niciun risc, există totuși câteva semne care ar trebui să te trimită de urgență la medic, cum ar fi:

  1. mâncărime constantă sau periodică în zona sânului;
  2. senzația bruscă de greutate a sânului;
  3. descoperirea faptului că formațiunile deja existente și-au schimbat forma, consistența și devin tot mai neregulate la palpare;
  4. sensibilitate exagerată la palpare, chiar senzație greu de suportat la purtarea sutienului. În mod normal, sânii devin mai sensibili la palpare în perioada ovulației și înainte de menstruație. Dacă sensibilitatea devine durere și persistă, devenind cronică, în calcul intră deja o problemă care necesită o părere avizată.
  5. durere într-o zonă a sânului pe care nu o poți depista clar.

palparea sanilor

În momentul în care ai simțit ceva în neregulă, nu întârzia vizita la medic!

Diagnostic și analize necesare pentru depistarea chisturilor mamare

Ecografia mamară 

Recunoscută ca primă metodă  de investigare a sânilor, ecografia este destinată femeilor care nu au depășit 40-45 de ani. Nu este deloc dureroasă și o poți face la orice vârstă, începând chiar cu 16 ani. 

Mamografia

Mamografia este obligatorie pentru orice femeie trecută de 40 de ani. N-ai nicio scuză pentru a nu te prezenta la control. Multe femei se panichează imediat ce aud de mamografie și singurul lor gând rămâne cancerul la sân. Totuși, scopul mamografiei este, de cele mai multe ori, unul preventiv.

Puncția cu ac fin

La puncția cu ac fin se recurge în cazul chisturilor îngrijorătoare, unde este necesar un examen oncologic.

Elastografia sânilor

Elastografia sânilor reprezintă o metodă prin care se verifică gradul de elasticitate a chisturilor: în funcție de rezultat, se poate pune un diagnostic diferențial între o formațiune benignă și una malignă.

Tratamentul chisturilor mamare

Cele mai multe chisturi mamare nu necesită tratament. Cu toate acestea, mult prea multe femei consideră că se numără printre cele care nu au nicio problemă serioasă și ignoră situația cu care confruntă. O vizită la medic poate oferi soluția corectă și tratamentul adecvat, în așa fel încât riscul dezvoltării unei afecțiuni oncologice să dispară.

Tratamentul hormonal se impune doar în cazul persoanelor cu risc deja crescut de malignitate. În unele cazuri se poate pune și problema intervenției chirurgicale, însă, de cele mai multe ori, urmărirea periodică este suficientă.

Cum pot fi prevenite chisturile mamare

Apariția chisturilor mamare poate fi prevenită, deseori, dacă urmezi câțiva pași simpli:

  1.  Redu consumul de cafea.
  2.  Evită sutienele dure, mult mai mici decât numărul care ți se potrivește. 
  3.  Înlocuiește sutienul cu o bustieră, pentru că îi permite sânului să stea comod și liber și îl va feri de presiunea sutienelor cu balenă metalică sau cupă dură.

Corpul uman posedă o memorie impresionantă, fapt ce ne obligă să ne întreținem cu grijă interiorul și să nu ne culcăm pe o ureche imediat ce am rezolvat o problemă, ci să urmărim cu atenție, în continuare, orice semn care ar putea da de bănuit. Din păcate, deși în teorie toată lumea susține că sănătatea e pe primul plan, în practică lucrurile stau, de fapt, destul de rău. Și, până la urmă, ce poate fi mai important decât propria sănătate și siguranța zilei de mâine?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.