Tot ce trebuie să știi despre virusul SARS

Tot ce trebuie să știi despre virusul SARS

Redactor Raluca Margean

Coronavirusul SARS (SARS-CoV), cunoscut sub denumirea de sindrom respirator acut sever, este un virus care a fost prima dată identificat în anul 2003, când a avut loc o epidemie care a afectat 26 de țări și a condus la apariția a peste 8.000 de cazuri, conform datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății. 

Virusul SARS este un virus de origine animală, însă oamenii de știință nu cunosc deocamdată sursa exactă. Liliecii sunt considerați a fi cei mai posibili purtători de SARS, iar răspândirea virusului la oameni se crede că a fost posibilă prin transmiterea virusului la alte animale (pisici) și apoi la oameni. Primul caz de infecție cu virusul SARS a fost înregistrat în provincia Guangdong din sudul Chinei, în anul 2002. 

Cum se transmite virusul SARS?

virusul sars- om de stiinta în laborator

Virusul SARS este foarte contagios și se transmite de la o persoană la alta. Oamenii de știință au observat că riscul de contagiozitate este cel mai ridicat în a doua săptămână de boală, când virusul este prezent în secrețiile aparatului respirator și în scaun, iar starea de sănătate a pacienților începe să se deterioreze drastic.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în medii spitalicești sau clinici care includ asistență medicală, în cadrul cărora au lipsit măsurile de igienă sanitară corespunzătoare sau nu s-au luat măsuri de precauție adecvate pentru controlul infecției. Implementarea practicilor adecvate de control al infecțiilor a pus capăt focarului global.

Care sunt simptomele virusului SARS?

Simptomele sunt asemănătoare gripei și includ febră, o stare generală de rău, mialgie, cefalee, diaree și frisoane. Deși febra este cel mai frecvent simptom, uneori aceasta este absentă, mai ales în faza incipientă a bolii și în special la pacienții vârstnici și imunodeprimați.

Tusea, care inițial este uscată, respirația și diareea sunt prezente în prima și a doua săptămână de boală. De cele mai multe ori, cazurile severe evoluează rapid, progresând spre detresă respiratorie (insuficiență respiratorie acută) și necesitând îngrijiri intensive.

În ce zone ale lumii a fost răspândit virusul SARS?

virusul sars-bărbat cu mască medicală

Pe lângă provincia Guangdong din sudul Chinei, unde a fost descoperit acest virus în 2002, alte zone în care s-au raportat cazuri de infecție cu virus SARS au fost Canada (Toronto), Hong Kong, Taipei, Singapore și Hanoi.

În prezent, pentru noul tip de coronavirus, cel identificat în 2019, au fost raportate cazuri și în afara Chinei. Conform site-ului bbc.com, există cazuri în Thailanda, Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Malaezia și Australia, dar și în Franța și SUA.

În continuare se fac eforturi la nivel global pentru a identifica sursa de transmitere a virusului, pentru a detecta boala cât mai devreme posibil, pentru a izola și trata cazurile identificate. Conform Declarației Comitetului de Urgență a OMS, nu se recomandă impunerea unor măsuri de restricție de călătorie sau comerț în China.

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.