Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin

Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin

Raluca Cristea

Cancerul de col uterin (CCU), este o boala grava, cu evolutie severa, mai ales atunci cand este depistata in stadii avansate. Este determinata de aparitia si inmultirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule cu structura si functii modificate. Cu cat aceste celule sunt mai diferite decat cele normale, cu atat exista mai mult posibilitatea aparitiei cancerului. In majoritatea cazurilor acest proces dureaza mai multi ani, insa uneori evolutia poate fi si galopanta.

Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col uterin. Anual, apar 3.000 de cazuri noi si un total de 40.000 de femei cu acest diagnostic nefast.

In lume, cancerul de col uterin se situeaza pe locul doi ca frecventa, dupa cancerul mamar, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi in fiecare an. Din aceste 500.000 de cazuri, 30% apar la femei cu varste intre 15 si 44 de ani.

In Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin.

Ce este HPV?

HPV ( Virusul Papilloma Uman ), este virusul responsabil de aparitia cancerului de col uterin si se transmite usor, de obicei prin contact sexual si uneori chiar prin contactul cutanat direct cu zona genitala. Desi prezervativul te protejeaza de multe boli cu transmitere sexuala si reduce riscul infectarii cu HPV, acesta nu asigura protectie totala!

Educatia sexuala isi spune cuvantul in acest caz!

Infectia cu HPV este des intalnita la femei si la barbati, insa femeile prezinta un risc mult mai mare. Femeile infectate este posibil sa transmita infectia partenerilor, iar acestia o pot transmite mai departe.

Exista peste 100 de tulpini diferite cunoscute de HPV, impartite in cele cu risc crescut (oncogene ) si cele cu risc scazut. Tulpinile cu risc scazut pot cauza vegetatii anogenitale benigne fara legatura cu leziunile pre-canceroase. Infectia cu HPV oncogen este cauza cancerului de col uterin.

  Care sunt factorii de risc in aparitia cancerului de col uterin?

Aparitia cancerului de col uterin este mult mai mare la femeile din clasele socio-economice inferioare, fumatoare, cu o viata sexuala de la varsta tanara, parteneri sexuali multipli, numar mare de sarcini.

Rolul factorilor endocrini

Riscul aparitiei cancerului de col este prezent in adolescenta si continua pana la 50 de ani.

Astfel apare posibilitatea ca hormonii reproductivi sa fie implicati in producerea lui, desi exista si alte explicatii, cum ar fi faptul ca anticonceptionalele orale pot influenta cancerul genital.

Rolul varstei

Rezultatele studiilor sunt unanime: aparitia cancerului cervical pe grupe de varsta urmeaza o curba ascendenta incepand cu 20-29 de ani si un maximum la 45-54 de ani, dupa care descreste.

Rolul factorilor genetici-familiali

In ceea ce priveste factorul familial, anumite studii (Nilsen -Clemensen -1957 si Harvard - Hauge - 1963) arata ca nu exista un factor familial in aparitia cancerului cervical. In prezent, studiile vor sa stabileasca fizionomia unor "tipuri de populatie" cu un risc crescut de imbolnavire, ceea ce ar ajuta foarte mult la organizarea eficace a profilaxiei si depistarea precoce a cancerului.

Rolul fumatului

Legatura dintre fumat si cancer a fost constant observata. Studiile recente evidentiaza aceasta legatura, independent de comportamentul sexual. Situatia este plauzibila, intrucat componenti ai tutunului au fost gasiti in mucusul cervical, sugerand un eventual mecanism biologic in aparitia acestui tip de cancer.

Dieta

Numeroase studii au evidentiat rolul protector al vitaminei C si al beta carotenului fata de cancerul colului uterin. Alti cercetatori au gasit asociatii inverse intre concentratiile de retinol in sange si aceasta maladie. A fost, de asemenea, stabilit un efect protector al acidului folic impotriva acestui cancer.

Care sunt semnele de aparitie a bolii si cum se pune diagnosticul?

Formele incipiente de boala nu au simptome, ele se descopera numai prin examenul citologic Papanicolau, acesta permitand depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potentialul de a evolua spre cancer.

Pe masura ce tumora creste, pacienta poate acuza sangerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociaza o secretie vaginala cu evolutie rapida. Durerea nu apare mereu, ci doar in stadii avansate, datorita necrozei tumorale, inflamatiei pelvine, invaziei unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.


Investigatiile incep cu examenul Papanicolau. Acestui examen i s-au adaugat in timp cele de displazie si CIN, ultima abordare fiind reprezentata de clasificarea Bethesda (TBS) care grupeaza leziunile colului in categoriile grad scazut (LSIL) si grad inalt (HSIL), fiecare cu propriile tratamente si observatii. Daca citologia este anormala dar fara prezenta unei leziuni vizibile pe col, se efectueaza colposcopia, metoda care analizeaza foarte atent suprafata uterina si portiunea initiala a canalului cervical.
Riscul aparitiei cancerului scade atunci cand femeile merg periodic la un control ginecologic, in cadrul programelor de depistare.

Examenul si diagnosticul clinic

Examenul clinic este primul pas in investigarea posibilitatii unui cancer si deschide calea tuturor celorlalte mijloace de investigare. Examenul clinic poate sugera o leziune minima cervicala de interes oncologic, declansand astfel intregul mecanism al mijloacelor de stabilire a diagnosticului.

Examenul clinic ginecologic este o investigatie complexa, care urmareste depistarea precoce a CCU sau chiar a leziunilor precursoare. Practic acest examen presupune urmatorii pasi:

1. Anamneza, care va avea in vedere:
• varsta pacientei;
• antecedentele familiale de CCU;
• antecedente personale: numarul sarcinilor, al nasterilor, al avorturilor, etc;
• varsta primei menstruatii, debutul activitatii sexuale, varsta la prima casatorie;
• antecedente patologice: infectii locale (trichomonas, chlamydia, infectii virale, etc.);
• leziuni cervicale diagnosticate anterior, tratate sau nu;
• istoricul examinarilor oncologice (clinice, citologice, colposcopice);
• simptome deosebite din sfera genitala: sangerari vaginale spontane sau la act sexual, leucoree si caracterul acesteia, durere pelvina;
2. Examinarea pe masa ginecologica care consta in examenul vaginal digital combinat cu palparea abdominala si examenul vaginal cu valve.
3. Examinarea rectala;
4. Prelevarea secretiilor pentru examenul citologic;
5. Colposcopia, care prezinta o evaluare imediata;
6. Biopsia, in cazul leziunilor suspecte;
7. Inspectia mamara si palparea.


O anamneza corecta ajuta foarte mult medicul pentru a stii care este urmatorul pas in investigatie.

Ce inseamna stadializarea bolii?

Cancerul de col uterin confirmat se incadreaza intr-un anumit stadiu. Stadializarea reprezinta incadrarea pe grupe a cazurilor cu aceeasi gravitate, acelasi prognostic si tratament. Stadiul I cuprinde bolile limitate la uter (cu prognosticul cel mai bun), stadiile II si III tumorile extinse in pelvis, in afara uterului, iar stadiul IV, cancerele de col care au invadat vezica urinara sau rectul si cele cu metastaze la distanta.

Cum evolueaza boala?

La inceput, leziunile sunt mici, iar depistarea si tratarea lor duce la vindecarea bolii. Daca invazia la nivelul colului progreseaza, cresterea tumorii se evidentiaza clinic prin aparitia unei ulceratii superficiale sau a unei tumori in vagin. Sunt invadate din aproape in aproape vaginul, parametrele, iar in stadii avansate chiar vezica urinara si/sau rectul.

Datorita retelei limfatice bogate pe care o are uterul, in evolutia bolii pot aparea metastaze (tumori secundare cu originea in tumora primara de la nivelul colului) la nivelul plamânilor, ganglionilor limfatici, oaselor si ficatului.

Care este tratamentul cancerului de col uterin?

Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.

Tratamentul chirurgical cuprinde metode conservatoare sau radicale, cea mai utilizata fiind histerectomia totala cu anexectomie bilaterala (se inlatura, partial sau total, uterul impreuna cu ambele ovare) si limfadenectomie pelvina (extirparea ganglionilor limfatici pelvini).

Radioterapia este o metoda de tratament de baza, fiind folosita ca tratament exclusiv, pre sau postoperator. Se utilizeaza iradierea externa si brahiterapia (sau iradierea intracavitara, adica introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului). Pentru stadiile incipiente, radioterapia exclusiva si chirurgia au rezultate similare. Pentru restul stadiilor, tratamentul este de obicei combinat radio-chirurgical.

Sfatul meu, dar si al doctorilor si cu siguranta si al celor dragi tie, este sa iti faci periodic un control ginecologic si sa mergi la ginecolog ori de cate ori simti ca ceva nu este in regula! FAMILIA TA ARE NEVOIE DE O MAMA SI O SOTIE SANATOASA!

Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Nu lasa menopauza sa iti strice pofta de viata!
Tu cum faci fata durerilor menstruale?
Afla cum sa te feresti de raceala in sezonul rece!

Subiecte de pe forum:
Secretii vaginale!
Anticonceptionale
Educatia sexuala
Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (167)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    elena (anonim)
    24 septembrie 2010 21:09

    foarte interesant articolul desi de vreo 2 ani fac testul papanicolau si periodic am aflat lucruri cu adevarat interesante din acest articol. Va multumesc penru el.

    mari (anonim)
    23 septembrie 2010 01:01

    in urma cu 1 an am aflat k am hpv cu radacinile 16, 18, de atunci am fost periodic la medic ,iar doctorita mea mi-a spus sa fiu tare, sa mananc sanatos, pt a avea o buna imunitate a organismului, si deocamdata raman sub supraveghere,daca se agraveaza se iau masuri. Dar cu multa credinta, sper ca ma voi vindeca si totul va fi bine!

    lili (anonim)
    18 septembrie 2010 21:09

    felicitari pt articol

    liana margescu (anonim)
    18 decembrie 2009 15:03

    interesant.important este cred sa luam masurile necesare din timp. ce te faci insa cand nu ai pregatirea si imformatia necesaraa,asa cum se intampla cu multe dintre noi?

    Lilisor (anonim)
    22 noiembrie 2009 18:06

    Am facut aceasta cumplita boala dar cu ajutorul lui Dumnezeu imi este bine, am fost diagnosticata in stadiul 2b, dupa radio si brahiterapiesi citostatice a urmat histerectomia radicala.Testul citologic a iesit bun, nu foarte bun, dar e bine, il voi repeta in ianuarie.Curaj, veselie muzica mancati ce va place fiti mai buni, ca mare-i Dumnezeu.

    diana (anonim)
    19 noiembrie 2009 02:02

    eu am 21 de ani si la 17 ani am fost gasita cu chisturi pe ambele ovare,am luat anticonceptionale pentru a scapa de ele si m am ingrasat ingrozitor,asta nu ar fi o problema,insa in urma cu aproape 2 ani am luat iar anticonceptionale pentru a ma proteja,de 2 luni le am intrerupt si ciclul nu mi mai vine,am mai patit asta si cu toate ca am mers la medic s a rezolvat pe moment,am luat niste pilule pentru a mi veni,dar doar luna respectiva lucrurile au revenit si mie tot nu mi vine.ce pot sa fac?sa iau anticonceptionale toata viata ca sa mi vina?este o problema grava?va rog sa mi raspundetimultumesc.

    mimi (anonim)
    17 noiembrie 2009 17:05

    ma ingrozeste gandul ca as putea avea cancer mai tarziu:( am fost diagnosticata cu Hpv 18 si sunt fff nelinistita, nu stiu ce sa ma fac. cine dintre voi mai e intr-o situatie asemanatoare? nu prea am cu cine sa discut despre asta

    Bia (anonim)
    15 noiembrie 2009 10:10

    Nu e obligatoriu ca Anticonceptionalele Orale sa reprezinte un factor de risc. Unii medici spun ca nu sunt un factor de risc, altii ca da...deci, ai grija la ceea ce scrii.Eu sunt absolventa de medicina si stiu ce spun.

    eu (anonim)
    13 noiembrie 2009 10:10

    Eu momantan sunt suspecta de cancer.Am 20 de ani. Imi este foarte greu sa ma gandesc ca la varsta mea altor fete nu le pasa de nimic in viata, iar eu am trecut prin atatea...incepand de la faptul ca la 15 ani am fost diagnosticata cu PCOS,iar datorita acestui sindrom am ajuns in fata asta.Multe femei se confrunta cu acest sindrom, dar sunt putine care stiu...Poate pe viitor sa scrieti un articol si despre aceasta problema cu care se confrunta femeile.

    gabi (anonim)
    12 noiembrie 2009 18:06

    Va multumim ca va ganditi la noi. Felicitari pentru calitatea articolului.

    vio (anonim)
    12 noiembrie 2009 01:01

    Nu pot zice(scrie ) referitor la acest articol decat un singur cuvant: felicitari! Si la mai multe articole de genul acesta! Meritam informate!