Tot ce trebuie sa stii despre psoriazis

Tot ce trebuie sa stii despre psoriazis

Raluca Cristea

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care consta in cresterea rapida a celulelor pielii. Treptat, acestea formeaza depozite de celule moarte ingrosate, de culoare alba si rosie. De cele mai multe ori, aceasta afectiune a pielii este intalnita in zona genunchilor, coatelor, mainilor, picioarelor, scalpului, dar si in zona sacrala si genitala. Frecventa aparitiei este mai mare in randul adultilor, insa poate fi intalnit si la copii sau adolescenti.

In mod normal, de-a lungul a 28 de zile (ciclu celular), celulele tegumentului se matureaza, ajung in straturile superficiale si se desprind cu ajutorul hainelor sau a bailor. Aceste celule sunt inlocuite de celule noi, tinere, venite din straturile profunde.

psoriazis pe mana

In cazul psoriazisului, celulele nu se matureaza indeajuns, dar ajung in straturile superficiale ale pielii si formeaza placi de celulele moarte.

Cauzele care duc la aparitia psoriazisului

Chiar daca nu se cunosc cauzele exacte care duc la aparitia psoriazisului, cercetatorii au in vedere doi factori care ar putea declansa afectiunea: sistemul imunitar si mostenirea genetica.

Psoriazisul este o boala autoimuna, care apare atunci cand organismul incepe sa se atace. Atunci cand se declanseaza aceasta afectiune, celulele albe, numite limfocite sau celule T, ataca din greseala celulele sanatoase. In mod normal, limfocitele au rolul de a distruge bacteriile si de a tine infectiile la distanta. Atunci cand ele incep sa se intoarca, insa, impotriva celulelor sanatoase, acestea se inmultesc excesiv si ajung sa fie impinse la suprafata pielii, unde se dezvolta in zone inflamate.

Specialistii sunt de parerea ca unii oameni ar putea mosteni boala. Daca un membru al familiei tale sufera de psoriazis, riscul sa te imbolnavesti este mai mare. 

Exista si alte cauze care agravarea psoriazisului, printre care: - clima rece si / sau uscata, care poate agrava simptomele specifice psoriazisului;

- leziunile cutanate de la nivelul unghiilor;

- stresul si anxietatea, care nu doar duc si ele la aparitia psoriazisului, dar il si agraveaza;

- infectiile - anumite medicamente antiinflamatorii si medicamente folosite in tratarea hipertensiunii arteriale.

O cauza a aparitiei si agravarii psoriazisului pe care putini o banuiesc este alcoolismul si/sau consumul exagerat de bauturi alcoolice. Studiile au aratat ca, alcoolicii sufera de o forma mai grava de psoriazis decat cei care nu consuma bauturi alcoolice. In plus, psoriazisul in forme severe este mai des intalnit in randul barbatilor cu varste peste 40 de ani si care sunt mari consumatori de etanol.

Simptomele psoriazisului

Simptomele cel mai des intalnite in cazul psoriazisului sunt:
- zonele rosii sau albe, ingrosate cu celule moarte ale pielii. Aceste zone au cruste lucioase;
- zone mici cu sangerari, din cauza descuamarii leziunilor cutanate ;
- cruste subtiri si / sau groase la nivelul scalpului ;
- mancarime in zonele afectate ;
- modificari ale patului unghiilor si ingalbenirea lor;
- desprinderea unghiei din patul unghial;
- dureri ale articulatiilor.

crema pentru psoriazis

In sfera dermatologica, exista mai multe afectiuni cu simptome asemanatoare celor ale psoriazisului, asadar cel mai bine este sa consultati un medic, pentru un diagnostic adecvat.

Formele psoriazisului

In formele usoare, psoriazisul consta in leziuni cutanate doar la nivelul coatelor si genunchilor.

Formele moderate insa, presupun leziuni cutanate mai mari, pe aproximatic 20% din suprafata corpului, iar aceste leziuni apar pe aproape toata suprafata scalpului. In plus, apar dureri articulare si inevitabilul disconfort estetic.

Formele severe de psoriazis se manifesta prin leziuni cutanate pe 30% din suprafata corpului, tinand cont de faptul ca o palma este echivalentul a 1%. In plus, leziunile apar si pe fata, luand forme chiar si de leziuni pline cu lichid.

Incheieturile se pot umfla si pot durea, ducand la imposibilitatea folosirii membrelor superioare sau inferioare. Acest tip de psoriazis, numit si artrita psoriazica, poate duce chiar la distructie osoasa.

Consultul si medicii recomandati in psoriazis

Trebuie sa ajungi neaparat la medicul specialist, daca ai una din urmatoarele simptome :
- aparitia pe piele a unor zone rosii sau iesite in relief, acoperite cu o crusta lucioasa ;
- cruste la nivelul scalpului ;
- ingalbenirea si modificarea aspectului unghiilor si patului unghial ;
- infectii bacteriene, care se manifesta prin zone cu edeme, dureri, roseata si caldura locala ;
- aparitia unor leziuni cutanate cu pungute de puroi ;
- temperatura corpului mai mare de 38°C, fara sa existe o alta cauza.

Medicii cu competenta in diagnosticarea si tratarea psoriazisului sunt : - medicul dermatolog;

- medicul de medicina interna;

- medicul de familie;

- medicul reumatolog.

Este extrem de important ca toate persoanele care prezinta una din simptomele de mai sus sa se adreseze urgent medicului specialist! Cu cat tratamentul pentru psoriazis este inceput mai devreme, cu atat cresc sansele ca evolutia bolii sa fie incetinita si chiar oprita!

Investigatiile necesare in psoriazis

In majoritatea cazurilor, pacientii apeleaza la medicul dermatolog. Medicul va face un examen obiectiv, prin care va observa cu atentie leziunile, dupa care va pune si diagnosticul.

Pentru ca diagnosticul sa fie confirmat, este nevoie de teste speciale. Daca nici aceste teste nu ofera un rezultat de maxima acuratete, atunci medicul poate decide efectuarea unei biposii cutanate, in vederea analizei de laborator a leziunii.

Analizele de sange sunt si ele de folos, mai ales daca diagnosticul include si afectarea articulatiilor, asadar, o forma de artrita.

Tratamentul impotriva psoriazisului

Deocamdata, nu exista niciun tratament concret care sa vindece psoriazisul, insa exista tratamente de ameliorare a simptomelor si de tinere sub control a evolutiei bolii. Din fericire, majoritatea cazurilor de psoriazis prezinta forme incipiente, care pot fi tinute cu usurinta sub control. Formele moderate si mai ales, cele severe, presupun si tratamentul medicamentos.

Psoriazisul este o boala recidivanta, asadar scopul tratamentului este de a reduce cresterea galopanta a tesuturilor cutanate si inflamarea acestora. Tratamentul va fi intotdeauna conceput si administrat in functie de tipul si gravitatea psoriazisului.

Uneori, nu doar tratamentul fizic, pe cale orala, este singura solutie. Anumite persoane au nevoie si de tratament psihiatric si medicamente antidepresive, care sa le ajute sa treaca peste disconfortul estetic si frustrarea pe care le-o aduce psoriazisul.

 Stiati ca...

... 1/3 din persoanele care sufera de psoriazis au cel putin un membru de gradul I in familie care sufera de aceeasi boala?

... anumiti pacienti cu psoriazis tind sa aiba un raspuns fizic si psihic fata de boala, asemanator cu cel al pacientilor care sufera de cancer, depresie sau boli cardiace ?

... psoriazisul nu este o boala infecto-contagioasa? Psoriazisul NU se transmite de la o persoana la alta! Persoanele cu psoriazis NU trebuie sa fie marginalizate!

 

Alte articole care te-ar putea interesa:
Vara aceasta, ai grija sa nu-ti arzi pielea!
Degete mari boante - tu te-ai nascut cu asa ceva?
Mic indrumar in cazul starilor nervoase

Subiecte de pe forum:
Psoriazis
Afectiunile pielii
Unghie incarnata
Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (73)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alexe (anonim)
    28 ianuarie 2014 18:06

    as vrea sa stiu si eu mai multe despre tratamentul psoriazisului unghial in caz ca v-ati confruntat cu aceasta problema..multumesc

    andra (anonim)
    7 noiembrie 2013 18:06

    Am suferit de psoriazis multi ani, in care recunosc ca nu m-am preocupat in detaliu de aceasta problema si am luat tot felul de tratamente si creme dupa ureche dar si recomandate de anumiti medici. Ultima oara cand am mers la dermatolog, m-a recomandat rithual derm 4 luni. Am urmat tratamentul cu rithual derm si m-am vindecat de psoriazis. M-am chinuit atatia ani cu aceasta boala si am cheltuit atatia bani pe diverse creme si pastile... acum nu mai conteaza, conteaza doar ca m-am vindecat si din cate am vazut si Gina a suferit de psoriazis si s-a vindecat cu rithual derm.

    simona (anonim)
    19 iunie 2012 21:09

    sunt multe tratamente pe care merita sa le incercati dar nu tote dau roade vizibile asta depinde si de forma de psoriazis care suferiti,si eu am psoriazis de 12 ani si in urma cu 2 ani am descoperit o familie care se ocupa cuplante medicinale pt.aproapeorice boala ,eu am luat picaturi si unguent,am ajuns sa pot merge la strand si sa ma pot imbraca cum vreau eu,eu va recomand sa incercati,ma puteti contacta la adresa de mail simo4u_jo_s@yahoo.com si va voi da datele pt a contacta aceasta persoana.va doresc sanatate.

    METEAL (anonim)
    21 decembrie 2011 13:01

    Psoriazisul poate fi TRATAT prin CREDINTA ca si orice alta boala .Boliile ne sunt date de la Dzeu pt pacatele noatre sau ale parintilor ,daca cerem tamaduire si iertare de pacate le primim , dar cu rabdare cainta si multa rugaciuneAm o fetita pe care o ung cu ulei de la candelele Sf Nectarie, Sf Paraschiva , Parintele Arsenie Boca si Sf Maslu, va rog sa ma credeti ca am dat-o cu N creme fara nici un rezultat luni de zile, dar acum se vede tamaduirea... Sa faceti 40 de zile rugaciume la Maica Domnului la sfintisori ,sau pana se indura de sufletul care trebuie tamaduit .Multa sanatate si putere de rugaciune tuturor.Rugati-va cu incredere vindecare se da fiecaruia dupa CREDINTA .DOAMNE AJUTA NECREDINTEI NOASTRE!

    george (anonim)
    23 septembrie 2011 16:04

    Dupa multi ani de boala si multi bani cheltuiti,in sfirsit am reusit sa gasesc combinatia ce tine psoriazisul sub control.Nu stiu daca se vindeca dar rezultatele sint cele mai bune.adica il tin sub control. Pentru mai multe detalii mariageorge11@yahoo.com

    crss (anonim)
    10 august 2010 11:11

    Pentru cei interesati de tratarea psoriazisului sa trimita un email la "viata_fara_stres@yahoo.com" sau putem purta discutii pe messenger la id viata_fara_stres multumesc

    cornel (anonim)
    9 iulie 2010 01:01

    am o intrebare..am 19 ani in prezent,si am in zona scalpului niste coji formate de culoare galbena inchisa.uneori am mancarimi in zona aceasta.vreau sa stiu..firul de par,a carui radacina este acoperita de catre coji[psoriazis] dupa multe spalari,poate cadea impreuna cu cojile,sau firul de par are radacina in scalp,si matreaza este dar la suprafata?am avut afectiunea respectiva si acum 2 ierni.am folosit un sampon medicinal cu rezorcina si a dat oarecum roade..imi disparuse pana la vara.iarna asta,cand au fost temperaturi foarte scazute,mi'a aparut iar..si s'a agravat.si acum folosesc un sampon de la ducray-kertyol.da rezultate bune samponul?..dak ma puteti ajuta cu u raspuns,v'as fi recunoscator!multumesc.

    Raluca_cristea
    9 iulie 2010 11:11

    Buna Cornel! Ne pare bine ca citesti Diva! Si am un raspuns la intrebarea ta! Daca ai doar matreata, firul de par nu are cum sa cada, insa daca ai psoriazis, da! Psoriazisul poate ataca si firul de par ducand la caderea lui. Eu zic sa mergi urgent la un medic dermatolog foarte bun, sa discuti indelung cu acesta, sa il intrebi si pe el acelasi lucru si sa stabiliti un tratament cu o durata mai lunga, pentru o eficacitate mai mare! Te asteptam cu vesti bune!

    dana (anonim)
    26 iunie 2010 22:10

    va recomand sa va duceti la un medic homeopat . pe mine m-a ajutat tratamentul. dar pe langa tratament am facut si bai cu sulf care au ajutat mult

    any (anonim)
    10 iunie 2010 09:09

    utile sfaturi!

    Cassey Tarot
    10 iunie 2010 03:03

    Daca ati ajuns sa cititi aceste randuri si va starnesc interesul, nu este o pura intamplare; ci este posibil ca tocmai eu sa fiu persoana care va poate ajuta cu anumite raspunsuri referitoare la viata dumneavoastra, fara sa imi dezvaluiti detalii despre viata personala, ca apoi să presupuneti ca m-am inspirat. Ramane doar sa va convingeti! Daca sunteti interesat/a, lasati un E-MAIL pe: cassey.cassey20@yahoo.com si va voi contacta in cel mai scurt timp posibil. Referinţe despre mine puteţi vedea accesând site-ul: http://cassey-tarot.weebly.com/ O saptamana frumoasa, va doresc!

    dana (anonim)
    28 mai 2010 00:12

    salut.am avut si eu aceasta boala de la varsta de un an pana la 10 ani.acum am 14.:Dupa lungi tratamente am descoperit niste creme pe baza de alge din Marea Moarta.Si au dat rezultat.

    IOana (anonim)
    27 mai 2010 13:01

    va recomand sa cautati pe google Giurgiu Gheorghe, am avut si eu si am scapat datorita acestui om.

    livia (anonim)
    27 mai 2010 10:10

    Va recomant un unguent,,ELOSALIC'',in cazul sotului meu care sufera de aceasta boala de 14 ani ,a facut minuni.

    Ella (anonim)
    27 mai 2010 10:10

    Eu stiu ca Psoriazis-ul nu poate fi tratat, insa exista multe creme care pot ameliora simptomele. Una dintre creme, pe care o folosesc si eu, este cea de la Revitol. Se numeste Dermasis si chiar de la primele aplicari am simtit ca nu mai am mancarimi asa puternice si celulele alea moarte incep sa se curete.

    cristina (anonim)
    27 mai 2010 01:01

    foarte interesant articol !