Toti cei care s-au născut înainte de 1990 trebuie să-și facă aceste analize, potrivit lui Adrian Streinu Cercel

Toti cei care s-au născut înainte de 1990 trebuie să-și facă aceste analize, potrivit lui Adrian Streinu Cercel

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Te-ai născut înainte de 1990? În acest caz, la temerile legate de coronavirus, trebuie să adaugi o grijă în plus. 

Conform directorului Institutului Matei Balș, doctorul Adrian Streinu Cercel, toți care s-au născut în anii '80 sau mai devreme trebuie să facă un set de analize urgente. 

adrian streinu cercel

Sursa foto: Pinterest

Aceste analize îți pot salva viața

„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, arată Streinu Cercel. 

Un studiu realizat de Ministerul Sănătății a evidențiat că s-au făcut numai 37.500 de teste la populația care prezenta risc de a avea respectivele infecții. Dar o mare parte din persoanele născute înainte de 1990 nu au făcut nici una din aceste analize.

Mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV

Adrian Streinu Cercel a mai spus că mulți români nu conștientizează gravitatea bolilor cauzate de virusurile de mai sus și nu au o imagine corectă asupra modului lor de transmitere. 

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC si HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnavire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice”

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care testarea HIV este gratuită în România, în centrele Direcțiilor de Sănătate Publică județene și în toate maternitățile, fără să fie nevoie de trimitere de la medicul de familie. Deși se recomandă testarea măcar o dată pe an. românii nu se grăbesc să o facă. 

România este țara europeană în care infecția HIV este depistată cel mai târziu

Chiar dacă nu se mai vorbește atât de mult despre HIV și SIDA ca în anii 80- 90, nu înseamnă că nu apar anual cazuri noi cu această boală. În 2017, peste 36 de milioane de persoane trăiau cu HIV, în vreme ce la noi sunt depistate anual în jur de 700 de persoane infectate. În plus, România este țara în care infecția HIV este depistată foarte târziu, din cauza faptului că mulți oameni nu fac niciodată testarea HIV.  În 2018, au fost identificate 15.503 persoane cu HIV/SIDA, dintre care 189 sub 14 ani. 

HIV se transmite prin contact sexual, prin transfuzii cu sângele unei persoane infestate sau de la mamă la făt. 

analize

În ceea ce privește hepatitele B și C, acestea provocă anual peste 1,34 milioane de decese, mai multe decât HIV, malaria sau TBC. Peste 290 de milioane de bărbați, femei și copii trăiesc cu hepatitele virale, fără să fie conștienți de acest lucru și putând dezvolta oricând cancere hepatice sau ciroze sau transmițând virusul altor persoane. 

Dacă aveți vreo suspiciune de infectare, mergeți urgent într-o secție de boli infecțioase. Protocolul internațional impune testarea pentru HIV, hepatita B și hepatita C

Surse foto: Pixabay, Pinterest

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.