Totul despre infecția cu MRSA

Totul despre infecția cu MRSA

Sorina Corneanu

MRSA este o bacterie care cauzează infecții dintre cele mai grave, în diferite părți ale corpului. Aceasta este mai dificil de tratat decât majoritatea tulpinilor de stafilococ auriu, deoarece este rezistentă la majoritatea antibioticelor. Cel mai adesea, aceasta provoacă infecții ușoare pe piele, tratabile în scurt timp, dar și infecții cutanate mai grave, greu vindecabile, putând afecta fluxul sangvin, plămânii și chiar tractul urinar.

Mulți experți în domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de răspândirea tulpinilor acestei bacterii care se activează doar în anumite condiții, în special în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. Stafilococul auriu este rezistent la meticilină, amoxicilină, penicilină, oxacilină și multe alte antibiotice comune, care în urmă cu ceva timp reușeau să distrugă bacteria. Astăzi însă, majoritatea antibioticelor nu reușesc să distrugă această bacterie, motiv pentru care cercetările sunt în continuă desfășurare pentru descoperirea „antidotului”.

Vezi aici 12 tratamente naturiste contra infecției cu MRSA!

Îngrijorător este faptul că infecția cu MRSA se poate transmite doar atingând o persoană care deja se confuntă cu această problemă. Infecțiile cu MRSA sunt frecvente printre persoanele care au un sistem imunitar slăbit, acestea fiind predispuse la apariția efectelor neplăcute ale stafilococului. Internarea în spitale este o cauză destul de răspândită a dobândirii stafilococului auriu, mai ales atunci când în discuție intră spitale cu o condiție sanitară precară.

Infecția cu MRSA: simptome și și factori de risc

Printre semnele și simptomele cele mai comune ale instalării stafilococului auriu și ale infecției MRSA se numără:

- apariția erupțiilor cutanate, a furunculelor și a rănilor deschise;

- febră;

- slăbiciune;

- infecții în oase, articulații, sânge, inimă și plămâni.

Deseori, creșterea neașteptată a transaminazelor poate semnala o infecție cu MRSA și poate conduce către numeroase alte boli. Spitalizarea, sporturile care prespun luptă corp la corp, sistemul imunitar slăbit, locuințele vechi, contactul direct cu persoane infectate și operațiile invazive, toate sunt cauze comune ale contactării acestei bacterii.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, mai puțin de 2% din populație poartă acest tip de stafilococ, cunoscut sub denumirea de MRSA. Persoanele care întrețin raporturi intime cu parteneri de același sex sunt mai predispuse la a contacta și a dezvolta infecția cu MRSA.

Metode de prevenire a infecției cu MRSA

Poți preveni infecția cu MRSA spălându-te pe mâini de fiecare dată când intri în contact cu un corp străin, când intri într-un spital sau folosești obiecte care nu-ți aparțin. Foarte importantă este evitarea folosirii la comun a toaletelor, a obiectelor de uz intim și a dormitului în așternuturi care nu îți aparțin. Ferește-te să expui rănile deschise în medii cu potențial infecțios!

Potrivit Centrului de Cercetare a MRSA, bacteria MRSA nu este întotdeauna depistată în urma analizelor - mostre prelevate din nas, locul unde se descoperă cel mai ușor bacteria. În acest caz, situația se agravează, diagnosticul este întârziat, iar complicațiile pot să apară oricând. 

totul despre infectia cu MRSA

Dacă simți că este ceva în neregulă, primul pas ar fi să notezi cu atenție schimbările observate. Lista de prediagnostic ar trebui să conțină:

- descrieri detaliate ale simptomelor;
- informații despre problemele medicale pe care le-ai avut; 
- informații despre problemele medicale ale părinților sau ale întregii familii; 
- toate medicamentele și suplimentele pe care le iei sau le-ai luat; 
- Nelămuriri.

Întotdeauna, înainte de vizita la cabinetul medicului, o astfel de listă este de mare ajutor. Diagnosticul va putea fi pus cu mai multă ușurință, mai precis, tratamentul va fi găsit mai rapid, iar comunicarea eficientă va ajuta la vindecarea mai rapidă, prin mijloace cât mai puțin invazive.

Nu întârzia consultul de specialitate, mai ales dacă observi că situația se înrăutățește. Pentru că deseori problemele apar la nivelul pielii, cei mai mulți nu le acordă atenție și așteaptă să se agraveze. Pe măsură ce se întârzie stabilirea unui diagnostic, tratamentul va deveni tot mai dificil, iar stafilococul va fi tot mai greu de combătut, cu atât mai mult cu cât acesta a devenit imun la numeroase antibiotice.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.