Totul despre tumorile glandei pituitare

Totul despre tumorile glandei pituitare

Ionelia Olteanu

Tumorile sunt semne clare că organismul se confruntă cu probleme şi că trebuie să iei măsuri cât mai rapid. De cele mai multe ori, ele indică prezenţa cancerului, ceea ce impune consultul de urgenţă al unui medic sau administrarea cât mai rapidă a unui tratament. Din păcate, simptomele nu sunt întotdeauna vizibile, ceea ce poate îngreuna diagnosticarea.

Descoperă în articol mai multe detalii despre glanda pituitară şi cum pot fi depistate tumorile care apar la nivelul acesteia! Trebuie să cunoști aceste informații ca să te poți proteja!

doctor care ia analize

Ce este glanda pituitară

Glanda pituitară face parte din complexul endocrin şi este considerată cea mai importantă glandă, fiind situată la baza creierului, într-o cavitate osoasă. Rolul ei este de a secreta diverse tipuri de hormoni: hormoni non-glandulotropi (ex: hormonul de creștere) și glandulotropi (adrenocorticotropul, gonadotropii și tireotropină).

Glanda pituitară este un organ mic, de formă ovală, cât un bob de mazăre, care are două părţi: anterioară (se află în spatele cavităţii nazale) şi posterioară (cuprinsă între hipotalamus şi osul numit "şaua turcească"). Această glandă controlează o mare parte din celelalte glande endocrine, motivul pentru care este considerată cea mai importantă. Ea are un rol esențial în dezvoltarea organismului, dar şi î asigurarea celorlalte funcţii precum funcţionarea aparatului reproducător, atât la femei cât şi la bărbaţi, producerea laptelui mamar, temperatura corpului sau forţa musculară.

Trebuoe să ții cont și că tensiurea arterială este influenţată de hormonii eliberaţi de partea posterioară a glandei pituitare. De partea cealaltă, sistemele hormonale care influenţează creşterea şi dezvoltarea tiroidei sunt controlate de partea anterioară a glandei.

Tipuri de tumori ale glandei pituitare

Principala diferențiere în cazul tumorilor glandei pituitare este realizată în funcție de capacitatea de a elibera excesul de hormoni. Astfel, sunt tumori funcționale (eliberează excesul de hormoni) sau nefuncţionale (care nu eliberează excesul de hormoni).

Tumorile funcţionale pot cauza probleme din cauza hormonilor pe care îi eliberează. Partea pozitivă e că acestea sunt descoperite la începutul stadiului de dezvoltare, cât sunt încă de mici dimensiuni, cunoscute sub numele de microadenoame. Simptomele se manifestă în funcţie de hormonul care este secretat. Tumorile care nu produc hormoni în exces (macroadenoame) se măresc înainte de a fi depistate şi presează diferite părţi ale creierului sau ale glandei pituitare.

De obicei, tumorile nefuncţionale care nu produc simptome sunt descoperite cu ajutorul Rezonanţei Magnetice Nucleare (RMN). Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite. Din moment ce nu cauzează probleme, ele sunt, de obicei, doar supravegheate îndeaproape, fără a fi nevoie de administrarea unui tratament.

femeie cu durere in gat

Simptomele tumorilor glandei pituitare

Tumorile pituitare (mai mari de 1 cm), funcţionale sau nu, pot fi suficient de mari încât să preseze nervii din apropierea glandei sau părţi ale creierului. Acestea pot provoca simptome precum:

- vedere înceţoşată sau dublă;

- pierderea vederii periferice;

- orbire bruscă;

- dureri de cap;

- amorţeală sau durere în zona feţei;

- ameţeală;

- pierderea conştiinţei (leşin).

Problemele legate de vedere apar în momentul în care nervii localizaţi între ochi şi creier sunt afectaţi de această tumoră. Există riscul unei sângerări care poate provoca pierderea bruscă a vederii, a conştiinţei sau chiar decesul.

Macroadenoamele (tumorile mari) şi carcinoamele hipofizare (tumorile maligne ale glandei pituitare) pot apăsa şi distruge părţile sănătoase ale glandei pituitare şi pot determina scăderea nivelului hormonului tiroidian, a celor sexuali şi a cortizolului. În funcţie de hormonii care sunt afectaţi, simptomele pot include:

- greaţă;

- slăbiciune sau oboseală;

- pierderea sau luarea inexplicabilă în greutate;

- senzaţie de frig;

- modificări menstruale sau absenţa menstruaţiei;

- disfuncţii erectile la bărbaţi.

Diabetul insipid poate fi o consecinţă a acestor tumori. În acest caz, organismul pierde prea multă apă prin urină, intervenind senzaţia de sete excesivă. Dacă este netratat, acest fapt poate determina apariţia deshidratării şi eliminarea mineralelor din sânge, ceea ce poate duce la comă sau chiar deces.

medic

Iată care sunt simptomele și în cazul tumorilor benigne, care secretă prea mulți hormoni!

În cazul tumorilor pituitare care secretă prea mult hormon de creștere, simptomele diferă foarte mult la copii şi la adulţi. La copii este stimulată creşterea tuturor oaselor din organism, termenul medical pentru această condiţie fiind gigantismul. La adulţi, oasele lungi, în special cele din braţe şi picioare, nu mai pot creşte. În schimb, ei dezvoltă o afecţiune diferită numită acromegalie care presupune:

- creşterea mâinilor şi a picioarelor;

- îngroşarea vocii;

- modificarea aspectului feţei;

- dureri articulare;

- transpiraţie în exces;

- pietre la rinichi;

- afecţiuni cardiace;

- dureri de cap;

- creşterea excesivă a părului de pe corp.

Atunci când tumorile glandei pituitare o determină să secrete prea multă corticotropină, glandele suprarenale ajung să producă hormoni steroizi cum este cortizolul în exces. Simptomele pentru această condiţie includ: creşterea bruscă în greutate, acnee, depresie, tensiune arterială sau schimbări ce intervin în perioadele menstruale la femei. Multe dintre aceste simptome pot apărea încă din copilărie, ceea ce are drept consecinţe stoparea creşterii sau probleme în performanţele şcolare. 

Tumorile glandei pituitare care secretă prolactinom sunt des întâlnite în cazul femeilor tinere şi al bărbaţilor în vârstă. În cazul femeilor aflate înainte de menopauză, nivelul ridicat de prolactină poate provoca perioade menstruale din ce în ce mai rare sau chiar dispariția lor. De asemenea, poate fi afectată producerea de lapte matern. La bărbaţi apare disfuncţia erectilă, creşterea sânilor sau scăderea libidoului. 

Tumorile glandei pituitare care secretă prea multă tirotropină determină apariţia simptomelor de hipertiroidism (tiroidă hiperactivă). Simptomele includ bătăi accelerate ale inimii, tremurat, pierderea în greutate, transpiraţie, anxietate.

Atunci când tumorile secretă prea multă gonadotropină, pot să provoace simptome ca durerile de cap sau probleme cu vederea. De asemenea pot fi sesizate perioade menstruale neregulate la femei sau nivelul scăzut al testosteronului în cazul bărbaţilor. 

Tratament pentru tumorile glandei pituitare

Tumorile glandei pituitare pot fi tratate prin două tipuri de tratament standard. Prima dintre ele este intervenţia chirurgicală. A doua, radioterapia, se foloseşte de razele X, care au o energie foarte mare şi care distrug sau stopează creşterea celulelor canceroase. Aceasta este de două feluri:

- radioterapia externă transmite radiaţiile către creier prin intermediul unui aparat;

- radioterapia internă presupune folosirea unor substanţe radioactive care sunt plasate prin intermediul unor ace sau fire direct în sau lângă tumora canceroasă.

Dacă sunt detectate la timp, tumorile glandei pituitare nu vor provoca probleme prea mari şi nu va fi necesară administrarea unui tratament sau intervenţia chirurgicală.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.