Tratamente naturiste pentru amorțirea mâinilor

Tratamente naturiste pentru amorțirea mâinilor

Paula Rotaru

Amorțirea mâinilor este o problemă din ce în ce mai frecventă în societatea modernă, cauzată în special de statul într-o poziție fixă o perioadă îndelungată, ceea ce limitează fluxul de sânge și duce la lezarea anumitor nervi din regiunea brațelor. Alte simptome care însoțesc amorțeala mâinilor sunt senzația de arsură sau de ace în brațe, furnicăturile, durerea ascuțită sau slăbiciunea zonei afectate.

Chiar dacă presiunea constantă asupra mâinilor este principala cauză a amorțirii acestora, există și alți factori de risc care cresc probabilitatea apariției acestui simptom, precum consumul excesiv de alcool, oboseala, sedentarismul sau carențele nutritive. De asemenea, amorțeala mâinilor poate fi și o consecință a unor boli mai grave, cum ar fi sindromul de tunel carpian, diabetul, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral sau hipotiroidismul.

Dacă senzație de amorțeală la nivelul mâinilor apare frecvent, persistă pe termen lung sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, precum febră, palpitații, senzație de leșin sau tulburări de vorbire, mergi de urgență la un consult medical, pentru că la mijloc poate fi vorba de o boală gravă, care necesită tratament de specialitate!

În cazul în care amorțeala mâinilor apare sporadic și îți creează disconfort, respectă câteva sfaturi care te ajută să scapi de problemă. Iată ce să faci dacă îți amorțesc mâinile!

10 tratamente pentru amorțirea mâinilor

Aplică pe mână comprese cu apă caldă – căldura ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge și relaxează musculatura în zona afectată. Înmoaie o bucată de tifon în apă caldă și ține-l pe mâna amorțită pentru 5-7 minute. Repetă procesul de câteva ori, până când amorțeala dispare. În loc de comprese calde, poți scăpa de amorțeala mâinilor și făcând o baie caldă.

Masajul mâinilor – este un alt tratament eficient pentru amorțirea mâinilor, care crește fluxul sangvin, stimulează terminațiile nervoase și musculatura, ameliorând simptomele neplăcute. Masajul cu ulei de măsline sau de cocos, cu mișcări circulare, pentru cel puțin 5 minute, poate face minuni dacă te confrunți cu amorțirea mâinilor.

Exerciții speciale – mișcarea este benefică pentru întreg organismul, însă anumite exerciții simple destinate brațelor, practicate 15 minute pe zi, previn amorțirea acestora și senzația de durere. De exemplu, fă mișcări circulare cu fiecare deget, flexează-le, strânge și deschide pumnul, rotește-ți palmele spre interior și spre exterior sau strânge o minge în pumn, apoi relaxează mâna.

in hand [1083]

Sursa foto: Flickr @ Brian J. Matis

Bea lapte de turmeric acest condiment-minune conține un compus numit curcumină, care ameliorează fluxul sangvin și are efecte antiinflamatoare, eliminând astfel durerea și disconfortul resimțite la nivelul mâinilor. Adaugă o linguriță de turmeric la o ceașcă de lapte, încălzește amestecul, apoi îndulcește-l cu o linguriță de miere și consumă-l zilnic. Poți scăpa de amorțeala mâinilor și masând zona afectată cu pastă de turmeric. Dacă ai circulația sangvină deficitară, poți lua suplimente cu turmeric, dar nu înainte de a cere sfatul medicului. 

Vezi mai jos cum se prepară laptele de turmeric cu cardamom și miere!

Băi cu sare Epsom – cristalele de sulfat de magneziu din compoziția sărurilor Epsom îmbunătățesc circulația și reduc senzația de amorțeală a mâinilor, prevenind în același timp reapariția acestui simptom. Adaugă într-un lighean cu apă caldă o jumătate de ceașcă de sare Epsom și ține mâinile în apă pentru 10 minute. Repetă procedura de 3-4 ori pe săptămână. Persoanele care suferă de diabet și cele cu afecțiuni renale nu trebuie să apeleze la acest remediu!

Scorțișoară cu apă caldă – datorită numeroaselor substanțe nutritive conținute, precum mangan, potasiu și vitamine din complexul B, scorțișoara are capacitatea de a regla circulația periferică, ameliorând amorțeala mâinilor. Specialiștii recomandă 2-4 grame de scorțișoară pe zi. Adaugă o linguriță de scorțișoară într-un pahar de 200 de mililitri de apă caldă, amestecă și bea lichidul rezultat, o dată pe zi. O altă variantă este să amesteci o linguriță de scorțișoară cu una de miere și să iei acest amestec pe stomacul gol, zilnic, timp de câteva săptămâni.

cinnamon-honey-health-cureplus

Sursa foto: Flickr @ cure plus

Suplimente cu Ginkgo Biloba – se recomandă administrarea a 40 de miligrame, de trei ori pe zi, dar nu înainte de a consulta medicul, deoarece ar putea interacționa cu acțiunea medicamentelor. Ginkgo Biloba are efect vasodilatator și antioxidant, fiind recomandat celor cu afecțiuni periferice sau cardiovasculare, dar și persoanelor care au probleme cu memoria sau concentrarea.

Ține mâinile ridicate – pentru reducerea amorțelii mâinilor, ține-le deasupra capului pentru câteva minute sau dormi cu mâinile pe câteva perne. Astfel, circulația sângelui la nivelul membrelor este îmbunătățită, iar amorțeala dispare.

Consumă mai multe alimente bogate în vitamina B – senzația de amorțire a mâinilor este adesea cauzată de carențele nutritive, în special de vitaminele B6 și B12. Aceste vitamine sunt esențiale pentru buna funcționare a nervilor, iar lipsa lor în organism duce la amorțirea mâinilor, brațelor, degetelor sau picioarelor. Alimente bogate în vitamina B sunt: cerealele fortificate, ouăle, avocado, bananele, carnea, fasolea, peștele, fulgii de ovăz, laptele, brânza, iaurtul, nucile, semințele și fructele uscate. Poți lua și suplimente cu vitamina B, de două ori pe zi, dar pentru o doză corectă e indicat să ceri opinia unui medic.

Crește aportul de magneziu – de preferat, prin alimente precum nuci, semințe, legume cu frunze de culoare verde închis, unt de arahide, pește oceanic, soia, ciocolată negră și iaurt cu conținut redus de grăsimi. Magneziul asigură o circulație sangvină normală și menține funcționarea sistemului nervos. Suplimentele cu magneziu se iau zilnic, câte 350 de miligrame, dar este recomandat consultul unui medic în prealabil.

Sfaturi pentru a preveni amorțirea mâinilor

  • Nu sta într-o poziție fixă o perioadă îndelungată, mai ales când lucrezi la calculator sau te uiți la televizor.
  • Ridică-te la fiecare 50 de minute și fă câteva mișcări pentru a stimula circulația sângelui.
  • Evită consumul exagerat de cafea și alcool, pentru că acestea reduc fluxul sangvin.
  • Consumă mai multe fructe și legume proaspete și evită alimentele procesate și rafinate.
  • Bea cel puțin 2 litri de apă zilnic, pentru a preveni deshidratarea, una dintre cauzele amorțirii mâinilor.
  • Renunță la fumat.
  • Nu purta haine sau brățări foarte strâmte care pot împiedica circulația sangvină.
  • Încearcă să scapi de kilogramele în plus, pentru că acestea cresc riscul de circulație deficitară la nivelul membrelor.

Înainte să te gândești la ce e mai rău, încearcă aceste tratamente naturiste pentru amorțirea mâinilor. Dacă simptomele persistă sau se agravează, nu ezita să mergi la medic!

Află și ce probleme de sănătate pot ascunde durerile de mâini!

Surse foto: Pexels, Flickr

Articolul urmator
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (95)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.