Bea ceai de ceapa si scapa de raceala!

Bea ceai de ceapa si scapa de raceala!

Andreea Gluh, redactor

Ceapa este un aliment care, în ciuda mirosului său pătrunzător și a senzației de usturime a ochilor care apare atunci când o tai, are o mulțime de beneficii pentru organism. Trebuie să știi, însă, că ea poate fi consumată nu numai în stare crudă sau fiartă, în diverse combinații cu alte alimente, ci și sub formă de ceai de ceapă.

Chiar dacă nu te încântă ideea, ceaiul de ceapă este un remediu naturist atât pentru gripă și răceală, cât și pentru alte condiții și afecțiuni medicale. Află din acest articol cum se prepară ceaiul de ceapă și de ce ar trebui să îl consumi!

ceapa rosie taiata si intreaga alaturi de un cutit

Ceaiul de ceapă  - o minune pentru sănătate

O simplă răceală îți poate da mari bătăi de cap, ca să nu mai spunem de o gripă însoțită de o tuse sâcâitoare. Înainte de a te duce la farmacie, îți propunem să încerci să prepari o băutură pe care probabil că, în alte condiții, nici nu te-ai gândi să o consumi. Este vorba despre ceaiul de ceapă!

Ceapa face parte din familia Allium, alături de arpagic, usturoi și praz. Cu un gust iute și nenumărate proprietăți medicinale, ceapa se poate deosebi ca mărime, culoare, formă și gust. Cele mai renumite soiuri sunt ceapa roșie, galbenă, albă și verde, iar gustul poate fi dulce, picant, iute sau condimentat. Contează foarte mult când anume este plantată și recoltată ceapa. 

Ce ne încânta este că ceapa conține un puternic antioxidant, cunoscut sub denumirea de quercitina, el având abilitatea de a-ți crește capacitatea de lupta a sistemului imunitar. Tocmai de aceea ceaiul de ceapa e atât de bun!

Pe lânga aceasta, conținutul ridicat de vitamina C din ceapă va contribui la procesul de vindecare a bolii, scăpându-te și de simptomele aferente, cum ar fi nasul înfundat.

Rețetă ceai de ceapă

Pentru a prepara această rețetă de ceai de ceapă, tot ce trebuie să faci este să cureți două cepe mici și să le pui la fiert în 500 ml de apă. Când amestecul începe să dea în clocot, îl poți lua de pe foc, pentru a-l lăsa să se răcească.

Ceai de ceapă cu miere

Odată ce a ajuns la temperatura camerei, adaugă miere după gust, iar băutura-minune va fi gata! Dacă vrei să îi dai un gust mai bun, poți adăuga și 1- 2 cm de rădăcină de ghimbir sau lămâie. 

Ce mai poți adăuga în ceaiul de ceapă? Printre ingredientele prietene cu acest remediu naturist se mai număra sucul de lămâie, scorțișoara sau usturoiul.

Ceai de coji de ceapă: rețetă

O altă variantă de a prepara ceai de ceapă presupune folosirea cojilor de ceapă. Acestea trebuie puse la fiert pentru câteva minute, urmând să se strecoare amestecul și să se consume călduț. Ceaiul de coji de ceapă poate fi amestecat cu ceai verde și aromat cu miere sau suc de lime: o să vezi că gustul este mai bun decât crezi!

Consumă ceaiul de ceapă în reprize, înainte de masă, pe parcursul întregii zile, pentru a beneficia de acțiunea sa. Patru căni din această băutură sănătoasă ar trebui să te ajute să te pui pe picioare. Dacă îl vei bea îndulcit, așa cum ți-am propus noi, te vei obișnui rapid cu gustul și îl vei considera un adevărat remediu naturist, uitând de medicamentele alopate, care pot avea diverse efecte secundare. 

Descoperă aici și o rețetă de supă de ceapă, un preparat ideal pentru sezonul rece!

De ce să bei ceai de ceapă cu cimbru

Cimbrul are proprietăți antimicrobiene, antiseptice, antiexpectorante și antioxidante, de aceea este folosit adesea pentru a ameliora tusea productivă și pentru a trata durerile în gât și bronșita. Cimbrul are un conținut ridicat de timol, care are capacitatea de a distruge agenții dăunători. În combinație cu cimbrul, ceaiul de ceapă este mai eficient împotriva afecțiunilor respiratorii.

Pentru a prepara această băutură miraculoasă, fierbe o ceapă într-o cană de apă și adaugă 2 lingurițe de cimbru uscat. Lasă la infuzat 10 minute, apoi strecoară și bea ceaiul de ceapă cu cimbru.

Rețetă de ceai de ceapă și nuci: de ce este bună această combinație

Cojile de nuci au efecte depurative, antiinflamatoare, calmante şi cicatrizante, iar ceapa are proprietăți antiseptice și expectorante. Aceste calități combinate pot ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, în special la calmarea tusei și durerilor în gât.

Alte beneficii ale ceaiului de ceapă și nuci sunt:

  • Reducerea nivelului de glucoză din sânge
  • Ameliorarea durerilor reumatice
  • Combaterea stărilor de astenie, oboseală și surmenaj intellectual

Pentru a pregăti acest ceai, trebuie să speli bine ceapa și cojile de nucă. Ceapa se taie rondele, iar cojile de nucă se zdrobesc. Se pune apa la fiert, se adaugă nucile și ceapa, iar pentru o aromă deosebită se pune și puțină pulbere de scorțișoară. Se fierbe înăbușit 15 minute, se stinge focul și se mai lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară și se adaugă mierea.

Beneficiile ceaiului de ceapă

Nu este de mirare că ceaiul de ceapă este considerat din moși-strămoși un remediu neprețuit! Descoperă mai jos câteva dintre principalele sale beneficii!

Ceai de ceapă pentru răceală

Ceaiul de ceapă este foarte util în cazul unei răceli sau gripe, ajutând la reducerea febrei, ameliorarea tusei, alinarea durerii în gât și diminuarea congestiei nazale. Conținutul de quercitina crește activitatea antoxidanților din sânge, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Queen din Belfast, citați de speakingtree.in. Antoxidanții te protejează împotriva radicalilor liberi care atacă celulele sănătoase.

Ceai de ceapă pentru tuse

Ceaiul de tuse este binecunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora iritațiile gâtului provocate de o tuse uscată sau productivă. Având efecte antiexpectorante și antiinflamatorii, ceaiul de ceapă ajută la eliminarea mucusului și calmarea tusei.

Ceai de ceapă pentru tuse: ce spun cei care l-au încercat pe forum

Ceaiul de ceapă este folosit ca remediu naturist împotriva tusei, însă dacă observi că tusea nu dispare sau, dimpotrivă, se agravează, cel mai bine este să consulți un medic. În cazuri mai serioase de infecții respiratorii, este nevoie de tratament medicamentos, așadar nu ezita să te programezi la un consult de specialitate.

Ceai de ceapă pentru pneumonie

Quercitina relaxează căile respiratorii, din acest motiv ceaiul de ceapă este eficient și dacă suferi de alte afecțiuni respiratorii, precum astm, bronșită sau pneumonie. Flavonoidele din compoziția acestei legume minune au un efect relaxant, iar compușii de sulf inhibă reacțiile chimice periculoase din astm. 

ceai de ceapa si ghimbir alaturi de recipiente de miere pe blat de lemn

Alte proprietăți extraordiare ale ceaiului de ceapă

Ceaiul de ceapă nu este bun doar pentru gripă și răceală, el are și alte efecte pozitive asupra organismului uman. Iată care sunt acestea, conform site-ului healthine.com:

  • Este un puternic agent detoxifiant

Fitochimicalele din ceapă cresc eficiența vitaminei C și te ajută să lupți împotriva toxinelor. În plus, aminoacizii din această legumă scad absorbția de metale periculoase, precum mercur sau crom.

  • Susține sănătatea sistemului cardiovascular

Aromatul ceai de ceapă îmbunătățește și sănătatea inimii, deoarece previne formarea de cheaguri și scade nivelul trigliceridelor și al colesterolului. De asemenea, acest elixir al sănătății controlează tensiunea arterială și poate curăța sângele grație sulfului prezent în ceapă. 

  • Este de ajutor dacă suferi de diabet

Cromul și sulful care se găsesc în ceapă stimulează producția de insulină, iar quercitina scade nivelul de zahăr din sânge, așa cum remarca Dr. Bharat B. Aggarwal, un biochimist indiano-american școlit la Universitatea din California. De remarcat sunt și proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale cepei, ce alină simptomele diabetului. 

  • Scade riscul de apariție a cancerului

Numeroase studii au arătat că ceaiurile bogate în quercitina scad riscul apariției cancerului la plămâni, ovare, sâni, prostată sau colon. Acest antioxidant, alături de vitamina C, inhibă producerea radicalilor liberi. Jeong Ho Chang, profesor asociat la Departamentul de Educație în Biologie de la Kyungpook National University remarcă proprietățile anticancer ale ceaiului de ceapă, iar epidemiologul și biostatisticianul Carlotta Galeone de la Universitatea din Milano nuanța utilitatea folosirii compușilor din ceapă și usturoi în prevenția cazurilor de cancer. 

  • Îmbunătățește funcționarea aparatului digestiv

Ceaiul de ceapă este bogat și în fibre, astfel că ajută digestia și previne constipația. Studiile au arătat că această băutură poate fi eficientă și în tratarea diareei. Nu putem uita nici de inulina din ceapă ce susține sănătatea intestinului. 

  • Întărește oasele

Vrei să te bucuri de o mobilitate extraordinară și la vârste înaintate? Bea ceai de ceapă! Cromul din această legumă diminuează pierderea calciului din oase, iar sulful contribuie la sănătatea cartilajelor și a tendoanelor, având de asemenea proprietăți antiinflamatorii. 

  • Îl cheamă pe Moș Ene pe la gene

Iar dacă suferi de insomnii, află că ceaiul de ceapă acționează ca un sedativ natural și te ajută să adormi. Trebuie să îi mulțumești aminoacidului L-triptofan ce reduce și nivelul de stres care te poate împiedica să adormi. De asemenea, quercetina și tiosulfatii sunt utile contra afecțiunilor cu e.Coli și Salmonella.

  • Previne îmbătrânirea

fata frumoasa cu prosop in cap bea ceai dintr-o cana alba

O să uiți cu totul că nu îți place gustul cepei atunci când vei afla ce proprietăți anti-age deține! Extractele din ceapă stimuleaza producția de colagen, iar această legumă poate susține și metabolismul, încurajând scăderea în greutate. 

  • Crește imunitatea

Nutrienții din ceaiul de ceapă, precum vitamina C, antioxidanții, magneziul, fierul și zincul sunt ideali pentru o imunitate imbatabilă. 

Ceai de ceapă pentru scăderea creatininei

Creatinina este o substanță care poate indica existența unei probleme la nivelul rinichilor. Atunci când există o infecție a rinichilor, când este redus fluxul de sânge către aceste organe, în sânge se va observa o creștere a nivelelor de creatinină. De asemenea, creatina poate fi ridicată din cauza unor afecțiuni ale căilor urinare (calculi renali) sau probleme musculare.

Specialiștii susțin că ceaiul de ceapă este bun pentru scăderea creatininei deoarece această legume are o capacitate mare de eliminare a ureei și a acidului uric. Pentru prepararea ceaiului, se curăță și se taie mărunt 3 cepe, apoi se fierb o oră la foc slab, într-un litru de apă. Se bea amestecul pe parcursul unei zile, câte 1-2 căni, de 4-5 ori. Dacă este necesar, se poate lua un protector al mucoasei gastrice.

Efectele adverse ale ceaiului de ceapă

În general, ceaiul de ceapă nu are contraidicații deaorece nu s-au descoperit efecte adverse cunoscute în cazul consumului moderat. Atunci când nu se respectă doza recomandată, pot apărea balonarea și diareea. Pot exista și persoane care au alergie sau intoleranță la ceapă și de aceea ar trebui să evite acest aliment. 

Ceai de ceapă în alăptare

În general, specialiștii te descurajează să consumi ceai de ceapă atunci când alăptezi. Cu toate că nu există dovezi solide în acest sens, se consideră ca gustul puternic al cepei (sau al usturoiului) se poate resimți în lapte și poate descuraja copilul să se hrănească.

Desigur, totul ține de gusturile tale și ale bebelușului tău, așa că nu îți face prea multe griji în acest sens. 

Ceai de ceapă pentru gât și laringită

Unul dintre cei mai puternici agenți antibiotici, ceapa poate alina infecția care cauzează iritarea gâtului și a corzilor vocale în laringită. Conform nutriționistului Lovneet Batra, ceaiul de ceapă este un remediu minunat în cazul acestei afecțiuni, grație sulfului din compoziția sa, dar și complexului de vitamina B, C și potasiu. 

Caracterizată prin răgușeală, uscarea gâtului și dificultate la înghițire, laringita poate fi alinată cu ceai de ceapă, care combate tusea și reface vocea. Evită însă să adaugi suc de lămâie pentru că poate înrăutăți situația.

Ceai de ceapă în sarcină

Despre ceaiul de ceapă se afirmă că poate grăbi travaliul și de aceea numeroși specialiști îl interzic în sarcină. Există însă și voci care recomandă cu căldură utilizarea sa în cadrul episoadelor de răceală, dar cu moderație. Una dintre acestea este medicul homeopat Iulia Pădureanu, intervievată de site-ul Totul despre Mame, care afirmă ca poți consuma ceapă atunci când ești însărcinată, dar cu moderație.

Până la urmă, decizia rămâne a ta și este de preferat să discuți cu medicul tău înainte de a consuma ceai de ceapă atunci când aștepti un bebe. 

Cea de ceapă la bebeluși și copii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca până la vârsta de 6 luni, bebelușii să nu bea alte lichide în afară de laptele matern. De obicei, se poate administra ceai de ceapă pentru copiii mai mari de 1 an, într-o cantitate de un sfert de cană de ceai pe zi. Dacă copilul tău este tușește și are dureri în gât, cel mai bine ar fi să discuți cu medicul pediatru pentru a vedea dacă îi poți administra ceai de ceapă și care sunt dozele corecte.

Acum, după ce ai vazut câte beneficii uimitoare are ceaiul de ceapă, nu ezita să îl prepari.

Surse: doc.ro,Times of India, Pubmed, Healthline, webMD, ndtv, Libertatea, Totul despre Mame

Surse foto: Istock, Pexels

Articolul urmator
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (224)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.