Ceai de dud: proprietăți și mod de preparare

Ceai de dud: proprietăți și mod de preparare

Dana Ungureanu

O viață echilibrată și sănătoasă se bazează pe o dietă compusă din fructe și legume proaspete, care conțin substanțe și vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului. Dacă îți dorești să previi diferite boli sau să ameliorezi simptomele unor afecțiuni, este recomandat să consumi cât mai multe alimente și băuturi naturale, iar printre acestea din urmă se numără și ceaiul de dud.

ceai de dud

Originare din China, dudele sunt fructele unor specii de arbori din familia Moraceae, au un gust dulce și fad și se cultivă în regiunile cu climat temperat. Culoarea dudelor variază de la alb (Morus alba) până la negru (Morus nigra), care sunt mai dulci. Dudele roșii, negre și albe sunt cultivate în sudul Europei, Orientul Mijlociu, Africa de Sud sau în subcontinentul indian.

Fiind bogate în numeroase substanțe nutritive, dudele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite în piureuri și salate. Ceaiul de dud se prepară din frunze selectate manual și uscate.

Ce substanțe nutritive conțin dudele

Beneficiile pe care le au dudele asupra sănătății sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, acestea având un conținut bogat de:

  • Fitonutrienti esențiali pentru organism (polifenoli, minerale și vitamine);
  • Antocianină, pigment cu valențe antioxidante care protejează organismul împotriva afecțiunilor sau a bolilor inflamatorii;
  • Resveratrol, un alt polifenol cu proprietăți antioxidante;
  • Fier;
  • Calciu;
  • Vitaminele A, C, E, K și vitaminele din complexul B;
  • Folati;
  • Fibre.

Valori nutriționale pentru o porție de dude (140 de grame)

Calorii: 80

Grăsimi: 1 g (1% din necesarul zilnic)

Sodiu: 14 mg (1% din necesarul zilnic)

Carbohidrați: 14 g (5% din necesarul zilnic)

Fibre: 2 g (10% din necesarul zilnic)

Zahăr: 11 g

Vitamina A: 1% din necesarul zilnic

Vitamina C: 85% din necesarul zilnic

Calciu: 5% din necesarul zilnic

Fier: 14% din necesarul zilnic

Este important de reținut că aceste informații nutriționale sunt valabile pentru fructele consumate în stare crudă. Când sunt consumate sub formă de ceai, aceste valori pot suferi unele schimbări.

frunze uscate de ceai de dud

10 beneficii ale ceaiului de dud

Din moment ce există foarte multe băuturi cu beneficii asupra sănătății, probabil că te întrebi care dintre ele sunt bune, iar un exemplu poate fi ceaiul de dud.

Există rețete ale acestui ceai care datează de 3.000 de ani, însă acest lucru nu garantează faptul că dudele și ceaiul obținut din aceste fructe au beneficii miraculoase asupra sănătății. Pentru a afla dacă ceaiul din frunze de dude este într-adevăr sănătos, o serie de studii au fost efectuate pentru a scoate la iveală beneficiile acestei licori antice.

O serie de beneficii au fost cunoscute de-a lungul generațiilor, în timp ce altele au fost dovedite științific. Așadar, iată zece dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de dud asupra sănătății:

  1. Ceaiul de dud poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge, fiind o băutură recomandată persoanelor care suferă de diabet de tip 2.
  2. Dudele și, prin extensie, ceaiul de dud pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol „rău” sau a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) care pot duce la numeroase probleme de sănătate.
  3. Antioxidanții care ajută la prevenirea cancerului se găsesc în ceaiul de dud. Aceștia au numeroase beneficii și pentru sănătatea pielii.
  4. Una dintre utilizările tradiționale ale ceaiului din frunze de dud este aceea de a reduce inflamația din organism, responsabilă de creșterea în greutate.
  5. Conținutul de betacaroten ajută la prevenirea cancerului, în special cel tiroidian.
  6. Ceaiul de dude conține Deoxynojirimycin (DJN), un inhibator al glucozei și al absorbției de carbohidrați. Aceștia din urmă dau energie organismului, însă pot duce la creșterea în greutatea în momentul în care sunt absorbiți prea repede.
  7. Ateroscleroza apare când arterele se îngustează din cauza acumulării plăcii de-a lungul pereților. Ceaiul obținut din frunze de dude ajută la prevenirea acestei acumulări, datorită prezenței compușilor de astragalină și izoquercitrină.
  8. Fiind bogat în vitamina A, acest ceai îmbunățeste sănătatea generală a organismului și, cel mai important, ajută la menținerea unei vederi sănătoase.
  9. Ceaiul poate inhiba dezvoltarea bacteriilor, ceea ce este benefic în cazul în care prezinți risc de a dezvolta afecțiuni la nivelul sistemului respirator.
  10. Spre deosebire de multe ale ceaiuri, acesta nu conține cofeină. Excesul de cofeină poate duce la deshidratare, precum și la probleme gastrointestinale sau o secreție mai mare de acid gastric.

Efecte secundare ale consumului de ceai de dud

Indiferent ce tratamente naturiste vrei să urmezi, este important să te informezi atât cu privire la beneficiile lor, cât și la efectele negative pe care le au asupra sănătății, iar ceaiul obținut din frunze de dud nu face excepție de la această regulă. Deși cele mai multe efecte adverse nu îți pun în pericol viața, este important să le ai în vedere.

Din moment ce această băutură reduce nivelul de zahăr din organism, ceaiul nu este recomandat pentru oricine. Dacă ai deja un nivel scăzut de zahăr, ceaiul de dud îți poate afecta sănătatea.

De asemenea, persoanele care urmează tratament cu insulină sau care iau medicamente pentru diabet trebuie să consulte medicul înainte de a consuma regulat acest ceai, deoarece poate provoca hipoglicemie. Glicemia scăzută poate provoca amețeli, dureri de cap sau încețoșarea vederii.

Având un conținut destul de ridicat de potasiu, este posibil ca această băutură să nu fie bună pentru persoanele care suferă de afecțiuni renale. Tot din acest motiv nu este recomandată nici femeilor gravide.

La fel ca în cazul oricărui produs natural, este foarte important să știi dacă ești alergică la dude. Dacă nu ești sigură, consultă medicul și cere efectuarea unui set de analize pentru a afla dacă poți consuma acest ceai.

preparare ceai de dud

Ceaiul de dud: mod de preparare

Ai nevoie de frunze uscate și mărunțite pentru a prepara ceaiul. Acestea se adaugă în apă clocotită și se lasă la infuzat câteva minute. Infuzia rezultată se consumă neîndulcită, după mesele principale ale zilei. Acest ceai ameliorează durerile de stomac, simptomele gastritei, diareea, elimină viermii intestinali, previne ulcerul duodenal și ulcerul gastric. Persoanele care suferă de diabet trebuie să bea din oră în oră două sau trei linguri de infuzie, pentru a stabiliza glicemia.

Infuzia din frunze de dud este benefică și în curele de slăbire, fiind un tratament naturist foarte bun pentru persoanele care suferă de obezitate. Pe lângă băutura obținută din frunze de dud, poți să consumi și suc preparat din sirop de fructe de dud și apă.

Tratamentele naturiste sunt remedii adjuvante în bolile menționate anterior, însă, pentru tratarea problemelor de sănătate, este recomandat să consulți medicul și să respecți cu strictețe tratamentul recomandat de acesta.

Surse foto: iStock, Pexels

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.