Ceaiul de levantica: Ce beneficii are pentru sanatatea ta

Ceaiul de levantica: Ce beneficii are pentru sanatatea ta

Andreea Gluh, redactor

Cu siguranta ai auzit de faptul ca levantica are proprietati calmante. Poate chiar ai vazut cum bunica ta atarna manunchiuri din aceasta planta cu flori violete in sifonier, pentru a mentine prospetimea hainelor si pentru a indeparta moliile. Trebuie sa stii, insa, ca ea se poate consuma si sub forma de ceai de levantica. Bautura obtinuta are numeroase beneficii pentru organism, iar despre ele vom vorbi in cele ce urmeaza.

Despre levantica

Lavanda sau levantica (Lavandula angustifolia) este un arbust care poate atinge o inaltime de 50 cm, are o tulpina lemnoasa, frunze mici de culoare verde cenusiu si flori violete sau in tonuri de albastru deschis. Aceasta planta este de origine mediteraneana si este iubitoare de soare si de caldura. Solul cel mai potrivit pentru levantica este cel uscat, nisipos sau argilos, cu un pH bazic de 6-8. In plus, aceasta planta nu suporta umezeala, iar tulpinile si radacina putrezesc in aceste conditii.

Ceaiul de levantica - o minune a naturii

Mirosul de levantica este inconfundabil. Cu toate ca poate parea un parfum greu de suportat, studiile medicilor si ale specialistilor in aromaterapie au dovedit faptul ca el este un remediu pretios pentru numeroase afectiuni care se manifesta prin stari de anxietate si prin atacuri de panica, dar si pentru stres. Pe langa parfumul plantei, uleiurile volatile continute de aceasta sunt, de asemenea, benefice pentru organism.

Iata de ce ar trebui sa consumi ceai de lavanda!

In primul rand, o cana cu ceai de levantica te va ajuta sa dormi profund si sa scapi de stresul acumulat pe perioada zilei. In acelasi timp, orice stare de depresie este alungata de substantele miraculoase continute in aceasta bautura.

Indigestiile si tulburarile digestive cauzate de stres sunt, de asemenea, ameliorate gratie acestui ceai. Uleiurile volatile din lavanda au capacitatea de a relaxa muschiul care coordoneaza miscarile aparatului digestiv. De asemenea, fierea va functiona mai bine daca vei consuma doua cani de ceai pe zi.

Nici cand vine vorba despre problemele muschilor aflati in alte zone ale corpului nu trebuie sa trecem cu vederea puterea ceaiului de levantica. Astfel, daca te confrunti cu spasme musculare la membrele inferioare, o cana de ceai isi va face simtit efectul imediat.

Nu in ultimul rand, conform ultimelor studii, acest ceai cu o aroma deosebita are proprietati antifungice, antimicrobiene, antitumorale si analgezice. Din acest ultim punct de vedere, el poate fi folosit nu doar intern, ci si extern, fiind util, de exemplu, in cazul durerilor dentare si in cazul fisurilor anale sau al diverselor leziuni ale epidermei.

Cum se prepara ceaiul de levantica

Pentru a pregati o infuzie de lavanda, ai nevoie de doua lingurite de planta uscata si de 250 de mililitri de apa clocotita. Lasa vasul acoperit timp de 15 minute, apoi strecoara ceaiul si bea-l pe stomacul gol, inainte de masa. Poti consuma pana la trei cani de ceai pe zi, vreme de doua sau trei saptamani. Daca nu iti place gustul lavandei, poti adauga doua lingurite de miere in cana. In cazul in care suferi de insomnie severa, o cana din aceasta bautura miraculoasa, consumata cu o jumatate de ora inainte de ora de culcare, te va ajuta sa ai un somn odihnitor.

Pentru uz extern, foloseste aceleasi cantitati, dar in loc sa bei ceaiul, aplica diverse comprese sau foloseste-l pentru a face gargara, in functie de zona afectata.

Atentie! Copiii si femeile insarcinate nu au voie sa consume ceai de lavanda!

Ceaiul de levantica este un ajutor nepretuit si nu trebuie sa iti lipseasca din dulapul cu remedii naturiste!

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.