Ceaiul de lucerna: beneficii si proprietati

Ceaiul de lucerna: beneficii si proprietati

Andreea Gluh, redactor

Lucerna este o planta pe care o vedem adesea pe campuri, dar si pe marginea drumului, unde creste sporadic, asa ca nu putem spune ca este o planta rara. In plus, probabil ca deja stii ca ea este folosita ca furaj. Stiai insa ca este poate fi consumata si de catre oameni sub forma unui ceai cu o multime de beneficii pentru organism? In cele ce urmeaza, iti vom spune, mai pe larg, care sunt proprietatile ceaiului de lucerna.

Lucerna - o planta medicinala mai putin cunoscuta

Lucerna (Medicago sativa) este o planta de origine asiatica, din familia leguminoaselor, folosita adesea in scop furajer. Ea atinge inaltimea de un metru, insa radacinile sale se infig mult mai adanc in pamant, pana la 4 metri, pentru a supravietui si in perioadele de seceta. In plus, pe radacinile lucernei exista nodozitati, aici traind niste bacterii care fixeaza azotul. Florile lucernei sunt de culoare roz-violacee, iar frunzele seamana cu cele ale trifoiului.

Cand vine vorba despre utilizarea in scop medicinal a acestei plante, exista, pe piata, atat ceaiuri, cat si capsule cu extract de lucerna. In ceea ce priveste cea dintai forma de comercializare, ceaiul, trebuie sa stii ca acesta contine o multime de substante nutritive, printre care se numara vitaminele B6, C, D, E si K, minerale precum calciul, fierul, magneziul si potasiul, dar si clorofila, un compus care imita structura moleculara a hemoglobinei umane. 

Printre proprietatile ceaiului de lucerna se numara urmatoarele:

- capacitatea de scadere a colesterolului rau din sange;

- contribuie la detoxifierea organismului prin curatarea ficatului si la imbunatatirea sistemului imunitar;

- contine fibre, care sunt un element-cheie in curatarea colonului, dar si enzime benefice pentru digestie;

- ceaiul de lucerna este recomandat in cazul dezechilibrelor hormale, aceasta planta find bogata in fitoestrogeni. Gratie unui studiu, chiar s-a descoperit ca bufeurile, un simptom comun la menopauza, pot fi ameliorate pana la disparitie daca se consuma ceai sau extract de lucerna;

- infectiile fungice, mai ales cele cauzate de Cryptococcus neoformans, pot fi tratate folosind extractul de lucerna;

- infectiile tractului urinar si cele cauzate de stafilococul auriu pot fi de asemenea combatute cu ajutorul acestei plante.

Pentru a prepara ceaiul de lucerna, trebuie sa urmezi acesti pasi:

1. Pune o lingurita de planta uscata in 200 de ml de apa clocotita.

2. Lasa totul la infuzat timp de 10-15 minute, avand grija ca vasul sa fie acoperit.

3. Strecoara ceaiul si consuma-l.

Trebuie sa stii ca poti consuma aceasta licoare vindecatoare de 2-3 ori pe zi, insa atentie! Ea poate interfera cu actiunea medicamentelor anticoagulante si cu cea a anticonceptionalelor, asa ca este bine sa eviti acest ceai daca faci un asemenea tratament.

Asadar, este bine sa pretuim remediile pe care Mama Natura ni le pune la dispozitie si sa ne informam despre proprietatile fiecarei plante, pentru ca nu se stie niciodata cand vom avea nevoie de vreun ceai miraculos.

Acum ca ai aflat cum se prepara ceaiul de lucerna si ce beneficii are el pentru organism, descopera aici de ce ar trebui sa bei ceai de cretisoara!

Articolul urmator
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Sirop de brad: beneficii și proprietăți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (92)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.