Ceaiul matcha: ce este, cum se prepara si beneficiile pentru sanatate

Ceaiul matcha: ce este, cum se prepara si beneficiile pentru sanatate

Cristina Tarziu

Matcha este o varietate speciala de ceai verde, o pudra fina obtinuta din frunzele verzi ale plantei de ceai (Camellia Sinensis), printr-un proces elaborat de procesare care duce la obtinerea unui produs finit de calitate superioara si cu multiple beneficii pentru sanatate. Asemenea cafelei, pudra de ceai matcha se gaseste in mai multe varietati, pretul variind de la foarte accesibil, pentru soiurile standard, pana la extrem de ridicat, pentru varietatile cu o aroma rafinata, mai dulceaga si mai intensa si cu o textura mai fina.

Matcha - caracteristici specifice si utilizare


Cu trei saptamani inainte de recoltare, in jurul plantelor de ceai se construiesc structuri de bambus acoperite cu paie de orez pentru a le tine umbra. Acest procedeu incetineste cresterea plantei si stimuleaza producerea de clorofila, frunzele devin mai inchise la culoare si creste nivelul de aminoacizi, in special de L-Teanina. Odata recoltate, frunzele sunt uscate si apoi puse intr-o masinarie care le rupe si indeparteaza tulpinile si nervurile. Produsul obtinut in aceasta faza se numeste tencha, care, prin procesare (in mod traditional in mori cu piatra), va deveni pudra verde cunoscuta sub numele de matcha.

In cultura japoneza exista un adevarat ritual in jurul ceaiului matcha, pentru prepararea, servirea si consumarea sa respectandu-se intotdeauna o serie stricta de etape ce se realizeaza cu un instrumentar elaborat. Matcha nu este folosita, insa, doar pentru ceai, ci poate intra si in compozitia altor bauturi (amestecat cu lapte si zahar, de exemplu) si este folosit in intreaga lume drept condiment in diverse mancaruri si in special in anumite varietati de dulciuri - fursecuri, budinci, inghetata, ciocolata, prajituri.
 
  

Ceaiul matcha - beneficii pentru sanatate


Ceaiul matcha are toate beneficiile ceaiului verde, insa contine in plus o cantitate mai mare de L-Teanina, iar pentru ca este depozitat in conditii speciale (la adapost de lumina directa si de oxigen) isi pastreaza culoarea intensa de verde si toate proprietatile antioxidante.

Bogat in antioxidanti

Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, previn bolile si imbatranirea prematura a organismului. Ceaiul matcha contine de 5 ori mai multi antioxidanti decat orice alt aliment.

Bogat in antioxidanti specifici - catehine

Catehinele sunt cei mai potenti si mai benefici antioxidanti pentru organismul uman, sunt eficiente in lupta impotriva cancerului, iar in ceaiul matcha se gasesc in cantitati de 100 de ori mai mari decat in orice alt tip de ceai.

Calmeaza, ajuta memoria si imbunatateste concentrarea

L-Teanina contribuie la producerea de dopamina si de serotonina, care calmeaza, confera o stare de bine, stimuleaza memoria si te ajuta sa te concentrezi mai bine. Ceaiul matcha nu are efectele adverse obisnuite - moleseala, somnolenta - ci te relaxeaza, insa te mentine alerta.

Iti da energie

Ceaiul matcha contine cafeina si actioneaza ca un energizant, iar L-Teanina din compozitia sa mareste nivelul de rezistenta al organismului la efort si e recomandata sportivilor. Spre deosebire de bauturile energizante obisnuite, ceaiul matcha nu creste tensiunea si nu iti da stari de agitatie si de nervozitate.

Detoxifica organismul

Ceaiul matcha stimuleaza eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a chimicalelor si a metalelor grele.

Este recomandat in curele de slabire

Matcha stimuleaza metabolismul, sustine arderea grasimilor si grabeste pierderea in greutate, fara efecte secundare - cresterea pulsului sau a tensiunii arteriale.

Intareste sistemul imunitar

Ceaiul matcha contine cantitati semnificative de vitamina C si A, postasiu, fier si calciu, este bogat in nutrienti si antioxidanti care sustin starea generala de sanatate a organismului si intaresc sistemul imunitar.

Scade colesterolul „rau"

Mai multe studii de specialitate au aratat ca persoanele care consuma ceai matcha in mod regulat au un nivel de LDL (colesterol rau) mai mic si un nivel de HDL (colesterol bun) mai mare.

Pe langa toate beneficiile pe care le aduce organismului, ceaiul matcha are si o aroma minunata, il poti folosi intr-o multime de combinatii savuroase, asa ca nu ai niciun motiv sa nu il treci pe lista ta de ingrediente si masuri naturiste pentru sanatate!
Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.