Tratamente naturiste pentru mancarimi de piele in functie de cauze

Tratamente naturiste pentru mancarimi de piele in functie de cauze

Cristina Tarziu

Mancarimile de piele sau pruritul, in termeni medicali, este o senzatie inconfortabila, iritanta, ce provoaca nevoia de scarpinare. In functie de cauza care determina pruritul, pielea poate avea aspect normal sau poate fi rosie, uscata, aspra sau sa prezinte bubite.
 
 
Exista numeroase posibile cauze pentru aparitia mancarimilor de piele, cele mai multe dintre acestea inofensive si usor de indepartat. Daca, insa, mancarimile dureaza mai mult de doua saptamani si nu cedeaza la niciun tip de tratament, daca iti perturba somnul si activitatile zilnice, daca apar fara nicio explicatie, daca iti afecteaza tot corpul sau sunt asociate cu alte simptome, precum oboseala, pierderea in greutate, urinare frecventa, febra, roseata a pielii, e cazul sa mergi la doctor pentru stabilirea unui diagnostic si prescrierea unui tratament. Tratamentele naturiste pentru mancarimi de piele difera, de asemenea, in functie de cauza care determina aparitia acestui neplacut simptom.

Mancarimi de piele - cauze

Oricine poate suferi de prurit, insa anumite categorii de persoane sunt mai predispuse: persoanele cu diabet, persoanele care sunt infectate cu HIV sau au boala SIDA, persoanele care sufera de cancer, femeile insarcinate, persoanele in varsta, persoanele cu diferite alergii sezoniere sau astm.

 


Cele mai comune cauze pentru mancarimile de piele sunt:

- pielea uscata poate cauza prurit, in special dupa baile fierbinti, in conditii atmosferice de umiditate scazuta, din cauza folosirii in exces a aerului conditionat etc.;

- diferite afectiuni ale pielii precum: dermatitele, psoriazisul, scabia, varicela, urticaria. Adesea acestea sunt insotite de alte simptome precum pielea rosie sau iritata, bubite sau basicute;

- anumite medicamente, precum antibioticele, de exemplu, pot duce la aparitia iritatiilor pe piele si a mancarimilor;

- reactiile alergice la diverse substante chimice, la produse de ingrijire sau infrumusetare, la lana sau alte materiale pot duce la aparitia mancarimilor;

- reactiile alergice la anumite alimente;
- diverse afectiuni ale sistemului nervos - zona zoster, scleroza multipla etc.;

- diverse boli interne: afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor, probleme cu tiroida, cancer, leucemie, limfom, anemia feripiva. Pielea are de cele mai multe ori un aspect normal, iar mancarimile sunt extinse pe tot corpul;
- sarcina poate determina aparitia mancarimilor, in special in zona abdomenului, coapselor, a sanilor si a bratelor, iar anumite afectiuni, precum dermatitele, se pot inrautati pe perioada sarcinii;

- intepaturi de insecte.

Mancarimi de piele - tratamente naturiste

In cazul afectiunilor interne, care necesita supravegherea unui medic specialist, adesea tratarea bolii duce la calmarea mancarimilor. E important de stiut ca de cele mai multe ori tratamentele naturiste nu trateaza cauza mancarimilor, ci doar simptomele, insa chiar si asa, rezultatele pot fi uimitoare si pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pacientilor care sufera de prurit.


Cele mai eficiente tratamente naturiste pentru macarimi de piele sunt:

Aloe Vera
 


Aloe vera este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru mancarime pentru ca reduce iritatia, calmeaza pruritul, reduce inflamatia, vindeca, hidrateaza si racoreste pielea. Gelul de aloe vera este eficient in cazul eczemelor, psoriazisului, intepaturilor de insecte, dar si pentru arsurile solare pentru ca grabeste vindecarea pielii, sustine regenerarea celulara si are efect cicatrizant. Poti folosi gel de aloe vera din farmacii sau plafare sau, in cea mai buna varianta, taie o frunza de aloe pe lung si foloseste gelul ce se scurge din interiorul ei.

Comprese reci

Compresele si dusurile reci actioneaza foarte bine pentru mancarimile de orice fel, insa ai mare grija ca dupa ce indepartezi compresa sa aplici o crema puternic hidratanta pentru a preveni uscarea in exces a pielii si inrautatirea pruritului.

Argila verde

Argila verde ajuta la calmarea mancarimilor si iritatiilor cauzate de intepaturi de insecte (extrage veninul din piele si sustine vindecarea), arsuri solare, eczeme, psoriazis, varicela. Prepara o pasta din argila si apa si aplic-o pe piele. Las-o sa se usuce complet, apoi indeparteaz-o cu apa calduta. Din nou, nu uita sa aplici la final o crema hidratanta pentru a preveni uscarea pielii!

Ulei de cocos
 
 
Pentru ca are o formula blanda si este 100% natural, uleiul de cocos este recomandat in special pentru pruritul de sarcina, dar este eficient si in tratarea mancarimilor determinate de alte cauze, precum dermatitele sau pielea uscata. Uleiul de cocos hraneste pielea, o hidrateaza, previne descuamarea si senzatia de „piele care tine". Aplica ulei de cocos pe zonele afectate si maseaza usor pana este absorbit complet de piele.

Otet de mere

Otetul de mere este antiseptic, antifungic si antibacterian si ajuta la calmarea mancarimilor cauzate de arsurile solare, de dermatite sau de matreata. Aplica o solutie de otet de mere si apa pe zonele afectate ale pielii si pune cateva capacele de otet in apa de clatit pentru a calma mancarimile scalpului.

Bicarbonat de sodiu
 


Bicarbonatul de sodiu calmeaza mancarimile si este foarte eficient in cazul intepaturilor de insecte. Prepara o pasta din bicarbionat de sodiu si apa, aplic-o pe zona afectata cu miscari circulare, apoi clateste cu apa calduta. Pentru un maxim de eficienta, freaca pielea afectata de prurit cu bicarbonat de sodiu imediat dupa dus.

Menta

Menta determina excitarea terminatiilor nervoase din piele creand o senzatie de rece. Uleiul de menta sau compresele cu ceai de menta sunt eficiente in calmarea pruritului prin tratarea inflamatiilor de diverse cauze de la nivelul pielii sau a eruptiilor cutanate alergice. Pentru o eficacitate sporita, prepara cuburi de gheata din ceai de menta si aplica-le pe zonele afectate.

Terapii si tehnici de meditatie
  
 
Stresul este unul dintre factorii agravanti pentru prurit, in cazuri extreme putand chiar reprezenta cauza. Fa yoga, apeleaza la tehnici de meditatie care te relaxeaza, petrece cat mai mult timp in natura.

Incearca aceste tratamente naturiste pentru prurit si protejeaza-ti pielea, somnul, linistea!

Surse foto: istock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (140)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.