Ulei de canepa: beneficii si contraindicatii

Ulei de canepa: beneficii si contraindicatii

Adelina Ion

Uleiul de canepa este un produs folosit din ce in ce mai mult in ultima vreme in special de catre doamne, datorita multiplelor beneficii pe care le are asupra frumusetii, dar si asupra sanatatii. Aminoacizii, acizii grasi esentiali, acizii grasi polinesaturati si proteinele contribuie toate la buna functionare a organismului. Insa cele mai semnificative si mai rapide efecte ale administrarii acestuia se resimt cu precadere la nivelul pielii si al parului. Despre cum actioneaza uleiul de canepa la nivelul corpului nostru vom vorbi in cele ce urmeaza.

Afla, deci, ce beneficii aduce uleiul de canepa sanatatii si frumusetii, dar si care sunt contraindicatiile acestui produs!

Ce beneficii aduce uleiul de canepa pielii

Studiile realizate pe uleiul de canepa au dezvaluit faptul ca acesta este cel mai complet si mai eficace dintre uleiurile naturale de uz cosmetic. Si asta intrucat este singurul ulei vegetal care contine o proportie ideala de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, proportie foarte apropiata de cea a lipidelor naturale din piele. Acest lucru face din uleiul de canepa un produs cu penetrare rapida. 

Acizii grasi lupta eficient impotriva agresiunii radicalilor liberi, care, prin actiunea lor oxidanta, favorizeaza imbatranirea pielii. Aceasta isi pierde elasticitatea, tonicitatea si apar ridurile. Uleiul de canepa este, asadar, unul dintre cele mai eficiente produse cosmetice anti-age, hranind pielea si mentinandu-i un nivel ridicat de hidratare. Mai mult decat atat, acest ulei impiedica dezvoltarea unor afectiuni ale pielii precum psoriazisul, eczema sau acneea si reduce semnificativ simptomele dermatitei atopice.

Cum actioneaza uleiul de canepa asupra parului

Prin masajul regulat al scalpului, substantele active din uleiul de canepa favorizeaza intensificarea circulatiei sanguine in aceasta zona. Principalul beneficiu al unei bune circulatii este obtinerea unui par cu o textura mai groasa, ceea ce determina si stoparea caderii acestuia. De asemenea, uleiul de canepa este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru matreata.

Uleiul de canepa este foarte eficient si pentru persoanele care obisnuiesc sa se vopseasca sau sa se coafeze folosind temperaturile ridicate. Parul acestora se degradeaza in timp, devenind aspru si lipsit de stralucire. Folosirea regulata a uleiului reda parului elasticitatea si stralucirea.

Uleiul de canepa si sanatatea

Substantele active concentrate din uleiul de canepa contribuie la buna functionare a organismului. Astfel, acizii grasi Omega 3 reduc nivelul trigliceridelor si al colesterolului, contribuind la prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Alaturi de acestea, au existat studii care au demonstrat ca un anumit acid gras Omega 3, si anume acidul alfa-linoleic, contribuie si la prevenirea artritei reumatoide si a depresiei.

Aceiasi acizi grasi mentin si sanatatea sistemului nervos. Ei au rolul de a construi si repara teaca de mielina, invelisul terminatiilor nervoase. In cazul copiilor, acizii grasi asigura dezvoltarea corespunzatoare a creierului si sunt folositi si in tratamentul tulburarilor de comportament, cum ar fi hiperactivitatea (ADHD).

Tot datorita acizilor grasi Omega 3 si Omega 6, uleiul de canepa este folosit cu succes in ameliorarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei, contribuind, de asemenea, si la intarirea imunitatii.

Totodata, studiile au aratat ca acest ulei poate preveni cancerul. In cazul unui organism afectat deja de cancer, administrarea uleiului de canepa poate limita propagarea celulelor canceroase.

Ce contraindicatii are uleiul de canepa

In general, nu exista contraindicatii ale folosirii acestui produs, insa in unele cazuri este recomandat avizul medicului. Gravidele si femeile care alapteaza nu vor consuma ulei de canepa fara acordul medicului.

Uleiul de canepa poate produce un anumit disconfort la nivelul sistemului digestiv. Uneori, la persoanele care au antecedente de afectiuni digestive, pot fi intalnite simptome precum crampe abdominale sau diaree.

Acest ulei provine de la o planta ce contine cantitati insemnate de tetrahidrocanabinol (THC), un compus chimic care poate provoca halucinatii, euforie sau o anxietate puternica. Aceste manifestari nu sunt insa intalnite decat in cazul consumului excesiv de suplimente pe baza de ulei de canepa.

Ai folosit pana acum ulei de canepa? Daca raspunsul tau este afirmativ, in ce scop l-ai folosit si sub ce forma?

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (121)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.