Un test simplu de urină ar putea dezvălui cât mai ai de trăit

Un test simplu de urină ar putea dezvălui cât mai ai de trăit

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Noile cercetări arată că un test simplu de urină poate să măsoare cât au îmbătrânit anticorpii din organismul unui om și cât mai avem de trăit. Oamenii de știință au descoperit că o anumită substanță, numită 8-oxoGsn, care arată starea celulelor și al cărei număr crește în urină pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, poate să ne spună vârsta reală a corpului nostru.

Prin determinarea vârstei interne, poți să afli și care este riscul de a dezvolta anumite boli grave și  de apariție a morții premature, potrivit cercetătorilor. Conform autorului studiului, doctorul Jian-Ping Cai, de la Centrul Național de Gerontologie din China, substanța 8-oxoGsn din urină poate reflecta adevărata stare a corpurilor noastre, mai bine decât vârsta, și ne poate ajuta să prezicem riscul bolilor legate de îmbătrânire. Deși nu toată lumea este de acord cu această teorie, există și alte studii care au ajuns la aceleași concluzii.

doctor care testeaza urina

Iată cum un test simplu de urină poate să îți dezvăluie cât mai ai de trăit!

Studii anterioare au sugerat faptul că nivelul de 8-oxoGsn din urina animalelor crește pe măsură ce acestea îmbătrânesc. Din acest motiv, cercetătorii au decis să analizeze probe de urină de la 1.228 de cetățeni chinezi cu vârste cuprinse între 2 și 90 de ani.

La participanții cu vârsta de peste 21 de ani, nivelul acestei sustanțe era mult mai ridicat. Din acest motiv, specialiștii au motive întemeiate să creadă că 8-oxoGsn este un marker al îmbătrânirii. Rezultatele au sugerat un nivel egal de 8-oxoGsn atât la femeile, cât și la bărbații de aceeași vârstă. Excepție au făcut femeile aflate la menopauză, la care a fost descoperit un nivel mai mare din această substanță.

Alți cercetători sunt de părere că rezultatele arată doar faptul că înaintarea în vârstă este legată de un nivel mai mare de 9-oxoGsn. Îmbătrânirea nu este o boală, ci un factor de risc pentru bolile specifice bătrâneții, așa cum este fumatul pentru cancerul de plămâni.

analize de urina

Așadar, nu putem să spunem că această substanță poate să ne indice când anume vom dezvolta o anumită boală la bătrânețe, care ar putea să ducă în cele din urmă la deces. În plus, aceste rezultate nu ne arată dacă 8-oxoGsn este prezent într-o cantitate mai mare la persoanele afectate de boli precum osteoporoză, diabet sau Parkinson sau la cele care vor dezvolta în viitor aceste afecțiuni.

Îmbătrânirea internă poate începe la menopauză

Schimbările care apar în ceea ce privește nivelul și funcționarea oxigenului în organism pot reflecta vârsta internă a unei persoane. Pe măsură ce îmbătrânim, apar tot mai multe dezechilibre în organism, iar nivelul markerilor oxidativi cresc. Acest lucru poate apărea îndeosebi după menopauză, deoarece estrogenul are un efect antioxidant.

copil baloane de sapun

Nașterea îmbătrânește femeile cu 11 ani

Studii recente arată că femeile care au copii au un ADN îmbătrânit cu 11 ani. Nașterea scurtează telomerul (regiunea de ADN care se află la capătul fiecărui cromozom și care este asociat cu sănătatea) cu aproximativ 4,2%. Telomerii lungi sunt asociați cu un proces lent de îmbătrânire și o stare de sănătate bună.

Această scurtare a lungimii telomerilor ca urmare a nașterii este mai nocivă decât efectele pe care fumatul și obezitatea le au asupra sănătății și care au fost demonstrate în studii anterioare. Autoarea studiului, doctorul Anna Pollack, de la Universitatea George Mason din Virginia, a fost șocată de faptul că femeile care devin mame sunt cu 11 ani mai „îmbătrânite” celular în comparație cu cele care nu au copii. 

Totuși, va fi nevoie de mult mai multe studii pentru a corela precis aceste procese cu îmbătrânirea, dar și dacă un simplu test de urină poate să ne dezvăluie cât mai avem de trăit.

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Test viata anterioara: unde, cand si cu cine ai trait
Incepe quiz
Test viata anterioara: unde, cand si cu cine ai trait

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.