Caruncul uretral - simptome, diagnostic si tratament

Caruncul uretral - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Carunculul uretral este o leziune situata la nivelul portiunii distale a uretrei, ce apare de obicei la femeile varstnice postmenopauza. La examenul macroscopic apare ca o inflamatie de culoare rosie si dimensiuni mici localizata la nivelul orificiului uretral. Poate fi sensibil si creeaza durere in timpul mictiunii.

Prolapsul uretral este similar ca aspect cu carunculul uretral, dar este mai frecvent la fetele preadolescente - poate aparea si la femei in perioada urmatoare menopauzei si joaca un rol important in patogeneza carunculilor.

Aceste modificari patologice sunt similare diferitelor leziuni uretrale incluzand carcinomul. Carunculii uretrali isi au originea in buza posterioara a uretrei si sunt descrisi ca proliferari carnoase ale mucoasei uretrale distale. Sunt de obicei mici dar pot creste pana la 1-2 cm in diametru.

Cauzele carunculului uretral

Principala cauza a carunculului uretral este prolapsul uretral distal cauzat de deficitul de estrogen. Iritatia cronica contribuie la proliferare, hemoragie si necroza leziunii.

Studiile efectuate arata dezvoltarea de carunculi uretrali la femeile in perioada premenopauza si marirea lor de volum in timpul sarcinii. Polipii uretrali sunt echivalentul pediatric al carunculilor si se manifesta similar.

Simptome carunculului uretral

Cei mai multi carunculi uretrali sunt asimptomatici si sunt descoperiti accidental la examenul pelvin. Singurele simptome care pot sa apara totusi sunt:

- durere spontana sau la atingere
- senzatie de discomfort
- arsuri la mictiune
- disurie (mictiune dificila, dureroasa)

Unii carunculi uretrali pot avea un aspect similar cu carcinomul uretral (forma de cancer), insa majoritatea se prezinta ca o tumora vasculara, fragila, avand aspectul unui frag. La examenul clinic apare ca o leziune exofitica rosie sau roz localizata la meatul uretral, rar pot fi negre sau purpurii datorita trombozei.

caruncul uretral

Multe persoane cu caruncul uretral prezinta sangerare pe lenjeria intima si astfel un numar mare de paciente sesizeaza hemoragia cu ocazia toaletei locale.

Diagnosticul carunculului uretral

Daca observati aparitia unei leziuni la nivelul orificiului urinar insotita de semnele si simptomele descrise mai sus este recomandat sa va prezentati la medicul specialist urolog sau ginecolog care poate sa puna diagnosticul de caruncul uretral.

Initial se obtine o proba de urina pentru a exclude o infectie a tractului urinar  cand durerea, disconfortul sau disuria sunt prezente sau cand se planifica o interventie chirurgicala.

Dintre examenele imagistice care pot fi efectuate pentru diagnosticul unui  caruncul uretral, cistoscopia poate fi folosita pentru a exclude alte patologii mai severe, dar nu este necesara cand diagnosticul este evident si nu se planifica nicio interventie operatorie.

Tratamentul unui caruncul uretral

Tratamentul unui caruncul uretral este, cel mai adesea, unul conservator prin bai calde de sezut. Cremele cu aplicare locala pe baza de estrogen si antiinflamatoarele pot fi utile.

Terapia chirurgicala este rezervata pacientilor cu leziuni mari, simptomatice si celor la care diagnosticul este incert. Forme tumorale sunt descoperite la 2% dintre carunculi, de aceea daca exista dubii in privinta diagnosticului se indica indepartarea chirurgicala.

Prognosticul este excelent daca examenul anatomo-patologic al piesei excizate confirma diagnosticul de caruncul uretral.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.