Ectopia renala incrucisata - simptome, diagnostic si tratament

Ectopia renala incrucisata - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Un lucru sigur in viata noastra e ca inima bate in stanga. Daca si-ar schimba pozitia si ar fi in dreapta, s-ar numi situs inversus. Dar daca rinichii ar fi in alta pozitie decat cea normala? Ar fi ectopie renala.

Ce este ectopia renala incrucisata?

Rinichii sunt organe pereche, situate in regiunea lombara, in loja renala, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Functia lor principala este excretia substantelor daunatoare din sange prin urina.

Ectopia renala se caracterizeaza prin pozitia anormala congenitala a rinichiului. Aceasta pozitie anormala rezulta din oprirea rinichiului in ascensiunea sa in perioada embrionara.

Ectopia renala poate fi de doua tipuri: ectopia renala simpla sau directa si ectopia renala incrucisata. Ectopia renala incrucisata este, la randul sau, de doua feluri:

- ectopia renala incrucisata unilaterala, in care ambii rinichi sunt situati de aceeasi parte a coloanei vertebrale si rinichiul ectopic este situat sub cel care in mod normal se afla in loja sa;

- ectopia renala incrucisata bilaterala in care exista cate un rinichi de o parte si de alta a coloanei vertebrale si ureterul se deschide normal in vezica, dar apartine rinichiului de partea opusa.

Semnele si simptomele ectopiei renale incrucisate

Modificarile de pozitie ale rinichilor sunt asimptomatice in majoritatea cazurilor, atat timp cat rinichii functioneaza normal si eliminarea urinii se face in mod fiziologic.

Semne si simptome apar in ectopia renala doar in caz de complicatii (staza, infectielitiaza renala ) si includ: durere in regiunea lombara, febra, scaderea poftei de mancare, senzatia de greata sau varsatura, transpiratii, astenie.

Aceste simptome si semne nu sunt specifice ectopiei renale incrucisate si pot duce, daca nu sunt verificate prin examene paraclinice, la erori de diagnostic si tratament.

Diagnosticul de ectopie renala incrucisata

Modificarile de pozitie ale rinichiului sunt silentioase, cel mai frecvent fiind descoperite din cauza aparitiei complicatiilor (staza, infectie, litiaza renala) sau uneori intamplator, cand se efectueaza un examen paraclinic care include si sistemul urinar.

Pentru stabilirea diagnosticului de ectopie renala incrucisata sunt necesare, pe langa examinarea de catre medic, si examene paraclinice:

- ecografia abdominala este un examen de rutina prin efectuarea caruia se apreciaza dimensiunile rinichilor, numarul acestora, localizarea rinichilor fata de coloana vertebrala, se evaluaza grosimea parenchimului renal ;

- urografie intravenoasa prin care se stabileste diagnosticul de certitudine de ectopie renala incrucisata. Dupa injectarea rapida a substantei de contrast se efectueaza radiografiile.

- computer tomografia (CT)evalueaza complet tipul de ectopie renala si orienteaza tratamentul.

Tratamentul ectopiei renale incrucisate

In cazul in care s-a stabilit intamplator diagnosticul si nu sunt complicatii, ectopia renala incrucisata nu necesita tratament.

Daca rinichiul ectopic este compromis din cauza complicatiilor din antecedente, tratamentul este chirurgical si consta in indepartarea rinichiului (nefrectomie).

Cand aceasta pozitie anormala a rinchiului apare la femei, ele nu trebuie sa se ingrijoreze, intrucat prezenta ectopiei renale incrucisate nu afecteaza o eventuala sarcina.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.