Urină urât mirositoare? Descoperă cauzele!

Urină urât mirositoare? Descoperă cauzele!

Redactor Alexa Galgau

În mod normal, urina nu ar trebui să aibă un miros puternic, iar culoarea ar trebui să fie deschisă (galbei pai). Urina urât mirositoare ar trebui să te facă să îți pui semne de întrebare, pentru că poate fi un simptom al unor afecțiuni mai mult sau mai puțin serioase. Orice modificare în aspectul sau mirosul urinei este un semn de boală care nu trebuie ignorat.

Află din acest articol care sunt posibilele cauze ale eliminării de urină urât mirositoare!

Femeie cu durere de burtă
Sursa foto: iStock.com

Urină urât mirositoare: posibile cauze

Înainte să te panichezi, încearcă să identifici cauza schimbării de miros sau de aspect a urinei. Cel mai adesea, acestea au loc din cauza deshidratării. Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente lichide, drept urmare vor elimina urină mult mai concentrată și mai închisă la culoare, iar mirosul va fi unul puternic de amoniac. Deshidratarea poate să apară nu doar pentru că nu bei suficiente lichide, ci și dacă, din diverse alte cauze, pierzi o cantitate mare de lichide din corp (de exemplu, dacă ai diaree). Deshidratarea severă poate să fie fatală, așa că necesită intervenție de urgență. Totodată, reține că anumite mâncăruri pot schimba caracteristicile urinei. De exemplu, dacă ai consumat sparanghel, este perfect normal ca urina să aibă un miros diferit, puternic. Anumite medicamente au și ele acest efect, așa că citește bine prospectul dacă urmezi un tratament.

Acestea au fost cele mai comune cauze inofensive pentru urina urât mirositoare. Dacă le-ai exclus, va trebui să iei în calcul posibilitatea unei boli a sistemului urinar și nu numai. Iată care sunt posibilele boli ce pot avea ca simptom modificarea mirosului urinei: 

1. Infecția urinară

Infecția urinară este o boală cu care aproape toate femeile se confruntă cel puțin o dată în viață, din cauza ușurinței cu care pătrund bacteriile în tractul urinar și care cauzează apariția infecțiilor. Bacteria care dă bătăi de cap cel mai des femeilor este E.coli, care se găsește în organism, în sistemul nostru digestiv. Foarte rar, se poate întâmpla ca o infecție urinară să fie cauzată de candidoză, iar uneori se întâmplă să fie strâns legată de o infecție vaginală.

Bacteriile care se înmulțesc în vezica urinară sunt eliminate odată cu urina, modificându-i aspectul și mirosul. Alte simptome ale infecției urinare sunt:

  •  usturimea la urinare;
  •  dureri în zona bazinului;
  •  urina tulbure și închisă la culoare;
  •  urină cu sânge;
  •  febră.

Descoperă și câteva cauze nebănuite ale infecțiilor urinare !

2. Diabetul de tip 1 și 2

Această boală gravă atât de răspândită în prezent este o altă posibilă cauză a urinei urât mirositoare. Diabetul este o boală care se manifestă printr-un nivel foarte ridicat al zahărului în sânge, cauzată fie de producția insuficientă de insulină la nivelul pancreasului, fie de rezistența corpului la această substanță care reglează glicemia. Urina persoanelor care suferă de diabet își schimbă mirosul, care nu este neapărat neplăcut, ci mai degrabă neobișnuit de dulce, din cauza eliminării de glucoză. Alte simptome ale diabetului sunt:

  • urinarea frecventă;
  • sete excesivă;
  • scădere în greutate;
  • foame excesivă;
  • vindecare lentă a rănilor;
  • senzație de amorțeală în degetele de la picioare.

Citește AICI mai multe informații despre diabet și cum se tratează!

3. Fenilcetonurie

Aceasta este o boală foarte rară care provoacă acumularea unui anumit aminoacid în corp (fenilalanina). Este vorba despre o afecțiune genetică și poate fi detectată prin intermediul unor teste prenatale. Fenilcetonuria poate trece neobservată în primele luni de viață ale copilului, dar, dacă nu se instituie un tratament adecvat, va dezvolta următoarele simptome:

  • convulsii;
  • tremurat;
  • creștere încetinită;
  • afecțiuni dermatologice (eczeme);
  • un miros neobișnuit și neplăcut al urinei.

Dacă boala nu este tratată la timp, poate să provoace dizabilități mintale și poate cauza daune permanente asupra creierului. Atunci când este tratată la timp prin medicamente și dietă, fenilcetonuria poate să nu dea deloc simptome, iar pacienții pot avea vieți normale. 

4. Boli renale sau hepatice

Afecțiunile renale pot face ca substanțele chimice din urină să devină concentrate și să provoace un miros asemănător cu amoniacul. Disfuncția rinichilor poate provoca, de asemenea, niveluri ridicate de bacterii și proteine în urină, ceea ce va contribui la un miros urât de amoniac. De asemenea, pietrele la rinichi pot crește riscul de infecții urinare, ceea ce poate determina apariția mirosului de amoniac în urină.

La fel ca rinichii, ficatul este responsabil pentru eliminarea toxinelor din organism.  Infecțiile și bolile ficatului pot produce niveluri ridicate de amoniac în urină și mirosul înțepător care îl însoțește.

Urină urât mirositoare la menopauză

Mai multe modificări urinare apar odată cu instalarea menopauzei, inclusiv o urină urât mirositoare. O cauză principală poate fi scăderea hormonului feminin estrogen și pierderea florei vaginale, care repreintă bacteriile naturale și sănătoase care trăiesc în vagin. Ambele modificări pot provoca urina cu miros de amoniac.

Menopauza poate crește, de asemenea, riscul de apariție a infecțiilor urinare care pot provoca un miros urât.

O altă cauză poate fi modificarea dietei în timpul menopauzei, care poate provoca un miros de amoniac.

Urină urât mirositoare și închisă la culoare

Principala cauză pentru urina închisă la culoare și și cu miros puternic de amoniac este deshidratarea. Atunci când ești deshidratat, concentrația de amoniac este mai puternică - la fel și mirosul. Să te menții hidratat este extrem de important pentru sănătatea ta generală.

De obicei, în momentul în care îți este sete, ești deja puțin deshidratat, așadar este bine să bei apă pe tot parcursul ilei, chiar dacă nu simți neapărat nevoia.

Ce să faci dacă ai urină urât mirositoare?

Dacă ai urină urât mirositoare este esențial să te prezinți la medic pentru a determina cauza și primi un tratament. Pentru un diagnostic, medicul va recomanda mai multe investigații, printre care:

Analiza urinei - pentru identificarea prezenței anumitor tipuri de bacterii și alte elemente.

Cistoscopie - aceasta este o procedură de investigație prix care se introduce un tub subțire cu o cameră la capăt în vezica urinară pentru a depista eventuale boli urinare.

Scanări sau teste de imagistică - aceste teste se folosesc dacă nu s-a depistat niciun semn de infecție din analiza urinei sau boli urinare în urma citoscopiei.

La ce medic să mergi pentru a scăpa de urina urât mirositoare

Prima dată te vei duce la un medic generalist care te va consulta, va solicita un istoric medical și va recomanda analize de urină și de sânge. În funcție de rezultatele acestor teste, medicul îți va da trimitere la urologie pentru mai multe investigații sau, după caz, la alți specialiști.

Ceaiuri pentru urină urât mirositoare

În cazul în care urina urât mirositoare este provocată de infecții urinare sau renale, medicul îți va recomanda un tratament medicamentos care va include antibiotice și antiinflamatoare. Pe lângă acestea, este esențial să bei multe lichide, iar ceaiurile sunt o soluție bună pentru hidratare. în plus, ceaiurile dețin proprietăți antiinflamatorii și antiseptice care pot vindeca mâncărimea și iritația, ucigând bacteriile dăunătoare din urină.

Iată câteva ceaiuri care te vor ajuta să tratezi mai bine infecțiile urinare:

Ceai de urzici

Ceai de urzică
Sursa foto: Pixabay.com

Acesta este, de obicei, cel mai popular remediu natural împotriva infecțiilor urinare și bolilor renale. Urzica stimulează urinarea și inhibă dezvoltarea agenților patogeni care cauzează infecții urinare. În plus, această plantă este bună și împotriva pietrelor la rinichi deoarece poate reduce acumularea de cristale de oxalat de calciu în rinichi, principala cauza a apariției pietrelor la rinichi.

Ceai verde

Ceaiul verde conține o cantitate bogată de compuși vegetali numiți polifenoli, care sunt bine cunoscuți pentru că au efecte antimicrobiene și antiinflamatorii puternice. Epigallocatechina (EGC), un compus din ceaiul verde este responsabil pentru efectele antibacteriene puternice împotriva tulpinilor de E. coli care cauzează infecții urinare.

Mai multe studii pe animale au descoperit, de asemenea, că extractele de ceai verde care conțin EGC pot îmbunătăți eficacitatea anumitor tipuri de antibiotice utilizate frecvent pentru tratarea infecțiilor urinare. 

Ceai de pătrunjel

Pătrunjelul are un efect diuretic ușor, ajutând la eliminarea bacteriilor care cauzează infecții urinare. Studiile au arătat că o combinație de ceai de pătrunjel, usturoi și extract de merișor pot preveni prevenit recurența infecțiilor urinare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă aceste rezultate pot fi folosite pe scară largă ca tratament alternativ împotriva infecțiilor din tractul urinar.

Ceai de mușețel

Ceașcă cu ceai de mușețel
Sursa foto: Pexels.com

Banalul ceai de mușețel este folosit în medicina naturistă pentru a trata o gamă largă de afecțiuni fizice, inclusiv infecții urinare. El are un efect diuretic ușor și conține compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Ceai de mentă

Ceaiurile din mentă sunt deseori folosite ca remedii naturale pentru infecțiile urinare datorită proprietăților antibacteriene. Studiile sugerează că anumiți compuși găsiți în frunzele de mentă pot ajuta, de asemenea, la reducerea rezistenței bacteriene la medicamentele cu antibiotice.

Ceai de cuișoare

Cuișoarele sunt eficiente în reducerea simptomelor unei infecții urinare datorită proprietăților antibacteriene. De asemenea, reprezintă un bun analgezic și grăbește începerea procesului de recuperare.

Ceai de fenicul

Semințele de fenicul  reglează retenția de lichide și elimină excesul de apă din organism. De asemenea, elimină toxinele din sânge și reduce riscul de a contracta din nou o infecție a tractului urinar.

Alte ceaiuri bune pentru infecții urinare sunt: ceaiul de coada calului, păpădie, rădăcină de nalbă mare, ienupăr și ghimbir.

Dacă elimini urină urât mirositoare și cauza nu este de natură alimentară ori medicamentoasă, este cazul să mergi la medic și să îți faci câteva analize care pot reda cauza precisă a acestui simptom neplăcut.

Surse foto: iStock.com, Pexels.com, Pixabay.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Test de prietenie: cat de adevarata este prietenia ta?
Incepe quiz
Test de prietenie: cat de adevarata este prietenia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.