Vaccin antirabic: administrare și efecte adverse

Vaccin antirabic: administrare și efecte adverse

Sorina Corneanu

Rabia reprezintă o boală virală care, în lipsa tratamentului corespunzător, poate fi mortală. În proporție de 99%, rabia se transmite omului în urma mușcăturii de câine, contactului cu saliva animalului infectat sau prin zgârieturi. Totodată, rabia se mai poate transmite transplacentar, prin transplantul de cornee sau pe cale respiratorie – în cazul explorării unor peșteri sau accidental, în laboratoare. 

De regulă, vaccinarea împotriva rabiei se realizează fie preventiv, pentru a proteja persoanele expuse riscului, fie pentru a opri dezvoltarea rabiei după o mușcătură a unui animal suspect de rabie. Deși vaccinurile pre-expunere și post-expunere la rabie sunt aceleași, schema de imunizare diferă. 

femeie vaccinata

Pre-vaccinarea cu antirabic

Doza uzuală pentru vaccinarea pre-expunere este de șase injecții intramusculare, iar vaccinarea post-expunere este de doar două injecții, în cazul persoanelor care au fost vaccinate preventiv. Persoanele care nu au fost pre-vaccinate, în cazul unei eventuale mușcături de câine, vor primi doza de șase injecții. Vaccinarea înainte de expunere se recomandă în special persoanelor care prezintă un risc ridicat de expunere la rabie, cum ar fi personalul de laborator care lucrează cu virusul rabiei, medicii veterinari, și altor persoane care trăiesc sau călătoresc în țări sau zone expuse riscului de rabie. 

Planul de pre-expunere pentru vaccinarea împotriva rabiei este de 3 doze, administrate astfel: 

Doza 1 - inițial

Doza 2: 7 zile după doza 1

Doza 3: 21 de zile sau 28 de zile după doza 1

Post-vaccinarea și sarcina

În situația în care se ajunge la vaccinare, fie ea pre sau post expunerii la rabie, e obligatoriu să discuți deschis cu medicul și să îl informezi despre alte tratamente pe care le urmezi și despre toate medicamentele și suplimentele pe care le iei. 

Află totul despre vaccinarea în sarcină!

În sarcină, vaccinul antirabic trebuie administrat numai la recomandarea medicului. Încă nu se știe dacă acest vaccin este dăunător fătului, nici dacă trece în laptele matern sau dacă poate dăuna în procesul alăptării. 

Efecte adverse ale vaccinului antirabic

Injecțiile împotriva rabiei nu trebuie întrerupte din cauza reacțiilor adverse ușoare. De obicei, astfel de reacții pot fi gestionate cu succes cu ajutorul antiinflamatoarelor și al antihistaminicelor.

Reacțiile după vaccinare - cum ar fi durerea, eritemul, umflarea sau mancărimea la locul injectării, dureri de cap, greață, dureri abdominale, dureri musculare și amețeli - sunt normale și nu ar trebui să cauzeze panică. În cazul în care apar reacții agresive, anafilactice, medicul trebuie să discute cu pacientul și să decidă împreună dacă se va opri sau nu tratamentul, precum și măsura în care pacientul ar putea dezvolta rabie.

Mai mult, utilizarea corticosteroizilor pentru a trata anumite reacții agresive la vaccin prezintă riscul inhibării dezvoltării imunității active față de rabie și poate pune în pericol viața pacientului. Este deosebit de important, în aceste cazuri, ca serul pacientului să fie testat pentru anticorpi de rabie. Dacă apar reacții grave, cum ar fi alergie severă, febră mare sau tulburări de comportament, vizita la medic nu ar trebui neglijată. Odată instalată, boala se manifestă prin dureri, parestezii la locul muscăturii, febră, tuse seacă, anxietate, agitație, spasme musculare, convulsii, insuficiență cardio-respiratorie și chiar deces.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.