Valeriana: proprietăți, beneficii și moduri de utilizare

Valeriana: proprietăți, beneficii și moduri de utilizare

Redactor Raluca Margean

Valeriana este o plantă perenă cu origini în Europa și Asia. Cunoscută pentru efectele sale calmante și sedative naturale, rădăcina de valeriană este recomandată pentru tratarea insomniilor și reducerea stărilor de anxietate. Există mai multe specii de valeriană, însă doar una este utilizată pe scară largă pentru beneficiile sale de sănătate. Află ce proprietăți terapeutice are valeriana pentru organismul uman, dar și care sunt efectele sale negative!

Valeriana proprietăți, beneficii și moduri de utilizare

Valeriana: unde o întâlnim și când se recoltează?

Valeriana este originară în regiunile temperate din Europa și Asia, dar a fost naturalizată și în America de Nord. Există peste 250 de specii de valeriană, însă planta Valeriana officinalis din familia Caprifoliaceae este cea mai utilizată în medicina naturistă. Această plantă este înaltă, ajungând la o înălțime de 1.5 metri și prezintă flori rozi sau albe cu un parfum dulce. Valeriana atinge maturitatea vara, însă cel mai bun anotimp pentru recoltarea este  toamna, în lunile septembrie-noiembrie. După recoltare, rădăcinile se curăță de pâmânt, se spală bine, apoi se usucă în mod natural și se păstrează în încăperi aerisite.

Valeriana: ce beneficii are această plantă pentru organism?

Praf de rădăcină uscată de valeriană într-o lingură de lemn

Valeriana este folosită ca plantă medicinală încă din antichitate. Conform informațiilor de pe Wikipedia, atât grecii, cât și romanii utilizau valeriana ca remediu pentru tratarea insomniilor. În Evul Mediu ea era folosită pentru ameliorarea tusei măgărești, convulsiilor și pentru tratarea vânătăilor. În secolul al XVII-lea, bolnavii de ciumă beau decoct de valeriană sau miroseau rădăcina aromată a plantei, având credința că în acest fel se vor vindeca.

În prezent, valeriana este cunoscută pentru următoarele proprietăți terapeutice:

  • Ajută la managementul stresului

Cunoscută ca buruiana antistres, se spune că valeriana are proprietăți neurosedative și calmante. Unii cercetători susțin că planta crește nivelul acidului gamma-aminobutiric din creier. În perioade de stres și presiune psihică, cantitatea acestui acid scade, provocând anxietate și nervozitate. Valeriana restabilește nivelul optim al acidului gamma-aminobutiric, reducând astfel agitația și comportamentul anxios. Specialiștii susțin că efectul sedativ al valerianei se datorează acidului valerenic din compoziția sa.

  • Reduce amețeala și îmbunătățește funcția cognitivă

Pe măsura înaintării în vârstă, oamenii sunt mai predispuși la pierderi de memorie și apariția mai multor probleme cognitive. Unele studii în laborator au arătat că valeriana poate fi de folos în aceste cazuri, reducând riscul de declin cognitiv.

  • Reduce durerile de cap și mușchi

Datorită efectului său calmant, valeriana ajută la ameliorarea migrenelor și reduce durerea cauzată de fibromialgie. Specialiștii susțin că valeriana este de folos și în tratarea depresiilor, ajutând la îmbunătățirea dispoziției.

Beneficiile plantei de valeriană: chiar ne ajută să dormim mai bine?

Femeie care doarme

Până în prezent, există anumite dovezi științifice care sugerează că valeriana poate ajuta oamenii să adoarmă mai repede sau să aibă mai puține tulburări de somn. Există unele dovezi care sugerează că, pentru persoanele cu insomnie gravă, este nevoie de 2-4 săptămâni de la administrarea regulată de valeriană pentru ca planta să aibă un efect pozitiv. Cu toate acestea, unii specialiști consideră că sunt necesare mai multe investigații suplimentare pentru a avea o imagine clară asupra efectelor plantei asupra somnului și pentru a stabili dozele optime recomandate.

Așadar, se poate spune că rezultatele cercetărilor nu sunt concludente. În timp ce anumite analize au demonstrat un beneficiu evident în ceea ce privește folosirea valerianei pentru somn, alte studii sugerează că nu există niciun beneficiu semnificativ din utilizarea plantei.

Studiile incluse în aceste analize au luat în considerare mai multe doze și preparate diferite de valeriană, astfel încât este posibil ca unele forme sau doze de valeriană să fie benefice, în timp ce altele nu. Explicația constă în faptul că, ingredientele active din valeriană pot varia foarte mult în funcție de momentul recoltării plantei. Acest lucru poate duce la efecte inconsistente din aceeași doză de produse diferite sau chiar loturi diferite ale aceluiași produs.

Ce alte proprietăți are valeriana pentru corpul uman?

Floare de valeriană

Proprietățile valerianei sunt intens studiate de către oamenii de știință. Diversele cercetări au scos la iveală și alte beneficii ale valerianei asupra organismului uman. Iată care sunt acestea:

  • Ameliorează durerile menstruale și simptomele menopauzei

În urma mai multor analize, s-a descoperit că valeriana poate ajuta la reducerea anumitor simptome provocate de menopauză, și anume bufeurile și durerile menstruale. Acest beneficiu s-a constatat la administrarea a 255 mg de valeriană în capsule, de 3 ori pe zi. Nu doar femeile la menopauză pot profita de efectele pozitive ale valerianei, ci și femeile mai tinere. Unele studii au demonstrat că această plantă inhibă contracțiile mușchiului uterin, reducând astfel crampele menstruale.

  • Ajută la tratarea unor probleme gastro-intestinale

Unii specialiști susțin că valeriana poate fi folosită pentru tratarea problemelor digestive, fiind eficientă la reducerea crampelor stomacale. Totuși, conform Institutului Național de Sănătate al SUA, dovezile în acest sens nu sunt suficient de clare.

  • Ajută la menținerea sănătății inimii

Anumite studii au arătat că valeriana este bună pentru aparatul cardio-vascular. Ea ajută la întărirea vaselor de sânge, îmbunătățirea elasticității și reducerea hipertensiunii arteriale.

Valeriană contraindicații: există riscuri şi efecte negative pentru consumul acestei plante?

În general, valeriana este considerată sigură pentru consum. Până în prezent a fost raportat un număr mic de efecte secundare negative, cele mai frecvente reacții adverse cunoscute fiind:

  • Dureri de cap
  • Ameţeală
  • Mâncărime
  • Probleme digestive
  • Gură uscată
  • Palpitații la inimă
  • Reacții alergice

De asemenea, valeriana poate interacționa cu alte medicamente și poate spori efectul sedativelor. Deoarece riscurile sale nu au fost studiate în anumite grupuri, unele persoane ar trebui să evite valeriana în totalitate. În această categorie sunt incluse femeile însărcinate sau cele care alăptează, copiii mici și persoanele cu boli de ficat. În unele cazuri, valeriana poate crea o reacție paradoxală, și anume te poate împiedica să adormi.

Luând în considerare toate aceste aspecte, cel mai bine este să consulți un doctor înainte de a folosi orice fel de produse sau suplimente pe bază de valeriană.

Moduri de utilizare pentru valeriană

Sticluță cu ulei esențial de valeriană

Valeriana este disponibilă pe scară largă ca supliment alimentar, în special ca pulbere în capsule. Poți găsi pastile cu valeriană la plafar, farmacii, supermarketuri sau în magazinele unde se vând vitamine și suplimente, inclusiv online. Pe lângă pastile, valeriana se mai poate găsi și sub alte forme, precum:

  • Extract de valeriană. Această variantă de valeriană este un produs obținut din rădăcină de valeriană fără alcool. Ca mod de administrare, produsul poate fi luat ca atare sau diluat în apă sau suc de fructe.
  • Tinctură de valeriană. Sub formă de tinctură, valeriana este o soluție hidroalcoolică obținută prin preparare la rece din rădăcina plantei Valeriana officinalis. Pentru a te bucura de beneficiile tincturii de valeriană, diluează câteva picături de valeriană în apă sau ceai și bea preparatul cu 30 de minute înainte de masă.
  • Ceai de valeriană. Amestecurile de ceai din plante care conțin valeriană se găsesc pe scară largă (fie în vrac, fie în pungi de ceai proporționale) în magazinele alimentare. Multe dintre aceste produse conțin o doză mai mică de plantă decât este recomandată în general ca ajutor pentru somn.
  • Ulei de valeriană. Uleiul esențial de valeriană este un sedativ și calmant natural, având puternice efecte relaxante și de echilibrare emoțională. Pentru a beneficia de proprietățile sale, specialiștii îți recomandă să aplici 2-4 picături din uleiul de valeriană local, pe chakre sau punctele reflexogene. De asemenea, poți inhala și aburii rezultați din diluarea uleiului în apă fiartă.

Valeriana pentru gătit: este diferită de planta de valeriană?

Frunze de fetică într-o strecurătoare

Deși în unele magazine vei găsi salată ambalată vândută sub denumirea de salată de valeriană, specialiștii atrag atenția că frunzele de Valeriana officinalis nu se folosesc la mâncare. O anumită specie de salată poate fi confundată cu valeriana din cauza numelui științific al respectivei salate, și anume Valerianella Locusta.

Valerianella Locusta este cunoscută și sub numele de salată de câmp, fetică sau salată de porumb. Aceasta are frunze verzi, de culoare închisă, au o formă de linguriță și o aromă de alune. Se prepară proaspătă, în salate, și este bogată în clorofilă, minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu) și vitamine (A, B, C, B3). Se spune despre ea că are proprietăți tonice, antiscorbutice și antioxidante.

Dacă vrei să pregătești rețete delicioase cu salată valeriană, iată 3 idei din care să te inspiri:

1. Salată de valeriană cu avocado

Bol cu salată cu pastă de avocado și roșii

Pentru aceasta ai nevoie de:

  • o caserolă mică de salată (250 de grame)
  • 1 avocado
  • 1 lime
  • Usturoi verde
  • Sare si piper după gust
  • Roșii cherry
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Speli foarte bine salata, scoți pulpa de avocado (pastă sau cubulețe) și tai în bucăți foarte mici usturoiul verde.
  2. Amesteci toate ingredientele și servești alături de o friptură sau ca atare.

2. Salată de valeriană cu ouă fierte

Farfurie pătrată cu salată de valeriană și ouă fierte

Consistentă și sațioasă, această salată poate fi o soluție excelentă pentru cină.

Ai nevoie de:

  • 1 caserolă de salată de valeriană
  • 1 ardei kapia roșu
  • 2 ouă fierte tari
  • 1 lingură de maioneză
  • 2 linguri de iaurt
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță de muștar cu hrean
  • 1 linguriță de pastă de ardei iute roșu (opțional)
  • Suc de lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare și brânză mozzarella rasă, după gust

Mod de preparare:

  1. Fierbi bine ouăle și apoi le tai pe jumătate sau sferturi.
  2. Amestecă maioneza, iaurtul, muștarul, pasta de ardei, sarea, uleiul și sucul de lămâie. Adaugă apoi usturoiul tocat și ardeiul kapia mărunțit.
  3. Așează frunzele de valeriană într-un bol, adaugă ouăle și sosul și presară pe deasupra mozzarella. Poi adăuga avocado și bucățele mici de friptură, după gust.

3. Salată de valeriană cu brânză feta

Bol cu salată de valeriană cu brânză feta

O altă rețetă foarte bună este cu roșii și brânză feta. Iată cum se pregătește:

Ai nevoie de:

  • 200 grame de salată de valeriană (o caserolă mică)
  • 7-8 roșii cherry
  • brânză feta
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri oțet balsamic sau suc de lămâie
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt sau 1 ceapă roșie tăiată felii
  • sare și piper după gust
  • un vârf de zahăr (opțional)

Mod de preparare:

  1. Înjumătățește roșiile cherry și taie cubulețe brânza feta.
  2. Adaugă salata și restul ingredientelor, amestecă bine și servește salata delicioasă.

Rețetă de ceai de valeriană

Cană de ceai de valeriană

Dacă vrei să-ți prepari un ceai de valeriană înainte de culcare, adaugă 1 cană de apă fierbinte (nu clocotită) peste o linguriță de valeriană uscată. Acoperă recipientul cu un capac și lasă la infuzat timp de 30 de minute pentru a se absorbi toate proprietățile uleiurilor volatile și a te bucura astfel de toate beneficiile ceaiului de valeriană. Strecoară apoi lichidul și bea-l seara, o perioadă de 2 săptămâni.

Valeriana în ritualurile bătrânești din România

Denumirea populară a valerianei este ”odolean”, ”năvalnic”, ”gușa-porumbelului” sau ”iarba-pisicii”. În satele românești, această plantă era folosită pentru alungarea spiritelor rele, astfel:

  • În unele zone din Transilvania, femeile adăugau valeriană în merindele feciorilor atunci când aceștia plecau cu oile la păscut. Exista credința că în acest fel, băieții vor fi feriți de iele.
  • În Moldova, tinerele își puneau valeriană în sân ca să fie ferite de zburători, dar și de ispitele trupului. Tot în Moldova, femeile adăugau o rădăcină de valeriană pisată într-un ulcior cu apă și o lăsau așa de la răsăritul până la asfințitul soarelui. Apa era băută de bărbați ca să fie feriți de tentațiile desfrâului, iar rădăcina se îngopa lângă casă. În acest fel, nevestele sperau ca respectivii bărbați să rămână lângă familia lor.
  • În anumite părți ale Olteniei, rădăcina de valeriană era dată oamenilor considerați posedați de diavoli. Aceste persoane trebuiau să consume timp de 49 de zile praf de valeriană, împreună cu agheasmă.
  • În Bucovina, copiii mici care plângeau neîncetat și erau foarte agitați, erau îmbăiați în apă caldă cu valeriană timp de 7 zile la rând pentru a alunga spiritele rele care nu le dădeau pace.

Ce efect are valeriana asupra pisicilor?

Pisică ce se joacă cu o floare

Dacă pilulele de valeriană sunt considerate ”pastile de liniște” pentru oameni, s-a constat că valeriana are un efect opus asupra pisicilor. Uleiurile deosebit de puternice ale plantei le agită foarte mult pe prețioasele feline. Dacă o pisică a mirosit valeriana, ea va începe să toarcă și să se tăvălească pe jos. Specialiștii susțin că mirosul valerianei este asemănător cu hormonii pe care îi elimină femelele în călduri și astfel se explică comportamentul ciudat al pisicilor în apropierea plantei. Totuși, nu toate felinele sunt la fel și astfel reacționează diferit. Unele pisici se poartă de parcă mirosul le-ar fi amorțit simțurile.  

Așadar, valeriana este o plantă folosită încă din timpuri străvechi pentru efectele sale benefice asupra somnului, pentru reducerea anxietății, dar și datorită altor proprietăți terapeutice. Nu se cunosc foarte multe contraindicații pentru capsulele, pastilele sau alte forme de valeriană, însă recomandarea specialiștilor este ca, înainte de administrarea acestei plante, să te consulți cu un medic.

Surse: www.everydayhealth.com, www.ods.od.nih.gov.com , www.webmd.com 

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.