Vitamina C nu e suficienta pentru combaterea racelilor

Vitamina C nu e suficienta pentru combaterea racelilor

Redactor Alexa Galgau

Pentru ca s-a instalat toamna si nu mai e mult pana se va raci vremea, multi dintre noi deja incep sa isi refaca proviziile de medicamente pentru gripa, printre care se numara si vitamina C. De fiecare data cand avem o raceala sau vrem sa prevenim una, facem o supradoza de acest antioxidant, la recomandarea prietenilor, farmacistilor si chiar si a medicilor. Stiai, insa, ca nu te ajuta prea mult sa abuzezi de vitamina C atunci cand te ia gripa pe nepregatite?

Afla de ce vitamina C nu e eficienta in combaterea racelilor, ca sa nu mai dai banii pe tot felul de suplimente inutile!

Vitamina C si racelile

Vitamina C sau acidul ascorbic este un nutrient care iti ajuta sistemul imunitar si imbunatateste absorbtia fierului in organism, metabolizarea proteinelor si regenerarea antioxidantilor din corp. In general, foarte putine sunt cazurile de deficienta de vitamina C, care, de-a lungul istoriei, a fost considerata a fi o boala specifica marinarilor, din cauza consumului foarte redus de legume si fructe proaspete. Supradoza de vitamina C, insa, este mai des intalnita si se manifesta prin diaree, greata, pietre la rinichi si o cantitate prea mare de fier in organism. 

Ca in cazul tuturor vitaminelor, cea mai buna cale de a asimila un nutrient este prin alimentatie, surse excelente de vitamina C fiind fructele de padure, citricele, spanacul, rosiile si alte bunatati proaspete. Barbatii au nevoie de circa 90 miligrame zilnic, in vreme ce femeile au nevoie de 75 miligrame. Poti sa consumi pana la 2000 miligrame pe zi, dupa care incep sa apara efectele mentionate mai sus. Dar, intrebarea este: functioneaza, intr-adevar, vitamina C ca leac impotriva racelilor?

Da, dar pentru maratonisti, schiori sau soldati din medii sub-arctice. Intr-un studiu realizat in 2007, aceste categorii de oameni si-au redus cu pana la 50% sansele de a raci daca isi administrau intre 250 si 1000 mg de vitamina C in fiecare zi. Pentru restul oamenilor, rezultatele au fost mult mai modeste. Se pare ca vitamina C ajuta la scurtarea duratei unei raceli, dar nu o previne. Mai mult, daca participantii la studiu au inceput sa ia vitamina C dupa ce raceala s-a instalat, antioxidantul nu a avut nicio influenta asupra simptomelor sau duratei acesteia. Studiile mai evidentiaza si faptul ca nivelurile de vitamina C din tesuturi cresc mult mai lent dupa ce o persoana isi administreaza o doza cuprinsa intre 250-500 mg. 

In cazul suplimentelor alimentare, acestea au o eficacitate indoielnica, pentru ca nu exista studii concludente care sa ateste faptul ca au vreun efect benefic in cazul racelilor si gripelor. De multe ori, ne sunt recomandate produse scumpe, pentru care ne golim buzunarele si despre care nu se poate spune cu certitudine ca au actiune vindecatoare. 

Asadar, care este solutia daca vitamina C administrata astfel este inutila? Pentru un adult sanatos, este suficient consumul unui complex de vitamine, nu axarea pe o grupa sau doua de nutrienti. In vreme ce exista suplimente necesare pentru anumite categorii de pacienti (de exemplu, acid folic pentru femeile insarcinate, pentru a preveni defectele de nastere), cea mai buna varianta este sa consumi o gama cat mai larga de fructe si legume, lasand suplimentele pentru situatii speciale. In plus, pentru a evita declansarea racelilor, exista multe metode de preventie, printre care una deosebit de simpla, pe care insa nu destui oameni o aplica: spalarea frecventa pe maini. Alte variante eficiente de preventie sunt:

- bea ceaiuri cu miere si lamaie chiar daca nu esti racita;

- manaca suficiente proteine (oua, lactate, carne);

- fereste-te de aglomeratii (pe cat posibil) cand incepe sezonul gripei;

- expira lung atunci cand treci pe langa cineva care tuseste sau stranuta, pana te indepartezi la cel putin 5 metri de persoana respectiva (astfel, nu inhalezi aerul contaminat).

Concluzia este ca, daca totusi ai racit, o supradoza de vitamina C nu te va ajuta prea mult, iar daca exagerezi, este posibil sa te alegi si cu cateva efecte secundare neplacute. Asadar, umple-ti bucataria cu fructe si legume si las-o pe mama natura sa te vindece asa cum stie ea cel mai bine!

Articolul urmator
Semne că ai lipsă de vitamina A
Semne că ai lipsă de vitamina A
Cât de stresată eşti? Fă testul și află!
Incepe quiz
Cât de stresată eşti? Fă testul și află!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.