Zona zoster – prevenție, simptome și complicații

Zona zoster – prevenție, simptome și complicații

Luiza Andronache

Zona zoster sau herpesul zoster este o infecție virală ce provoacă o erupție dureroasă și care netratată poate afecta viața pacientului din cauza complicațiilor și a durerii.

zona zoster la buza

Această afecțiune poate apărea oriunde pe corp, dar, de regulă, primele erupții apar cel mai des sub forma unor vezicule umplute cu lichid, cu localizare în partea stângă sau dreaptă a trunchiului.

Zona zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă și varicela. Dacă o persoană a avut varicelă, ea va rămâne cu virusul inactiv în țesutul nervos din apropierea măduvei spinării și a creierului. După câțiva ani, acest virus se poate reactiva ca zona zoster.

Vaccinurile pot ajuta la reducerea riscului de a face zona zoster, iar tratamentul precoce poate contribui la ameliorarea simptomelor și la reducerea riscului de complicații.

Află mai jos cum se manifestă zona zoster, care sunt factorii de risc și în ce constă tratamentul!

Cum se manifestă zona zoster

De obicei, primul simptom al herpesului zoster este durerea, care în multe cazuri este intensă. Atenție! În funcție de localizarea durerii, uneori, această afecțiune poate fi confundată cu boli de inimă, de plămâni sau de rinichi.

Printre cele mai comune simptome ale afecțiunii zona zoster se regăsesc:

- Durere, arsură, amorțeală sau furnicături;
- Mâncărime în zona afectată;
- Erupții cutanate;
- Sensibilitate la atingere;
- Vezicule cu lichid care se sparg.

zona zoster pe mana

Alte simptome mai rare sunt:

- Febra;
- Sensibilitatea la lumină;
- Durerea de cap;
- Senzația de oboseală.

Ce părți ale corpului sunt afectate de zona zoster

Unii oameni pot suferi de zona zoster fără să dezvolte niciodată o erupție cutanată, dar acest lucru se întâmplă în cazuri rare. Deseori, erupția cutanată este localizată în partea stângă sau dreaptă a torsului, însă există și cazuri, puține ce-i drept, în care herpesul apare sub forma unor vezicule aflate la distanță destul de mare unele de altele, pe mai multe părți ale corpului. În alte cazuri, erupția apare în jurul ochilor sau pe o parte a gâtului și a feței.

Ce cauzează zona zoster

Zona zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă varicela. Oricine a avut varicelă poate dezvolta zona zoster. După recuperarea în urma varicelei, virusul poate intra în sistemul nervos, unde stă în stare latentă ani în șir. Atunci când se reactivează, este transmis pe cale neuronală către receptorii care favorizează apariția bolii zona zoster.

Important! Nu toți cei care au avut varicelă vor dezvolta în mod obligatoriu herpesul zoster de-a lungul vieții.

Motivul din cauza căruia se reactivează virusul varicelo-zosterian sub forma herpesului zoster este încă neclar și pentru medici. Cercetările realizate în ultimii ani pun acest fapt pe seama imunității scăzute la infecții pe măsură ce corpul îmbătrânește.

De altfel, s-a constatat ca zona zoster este o afecțiune mai frecventă la adulții în vârstă și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit din cauza urma infecțiilor repetate.

Cât de contagioasă este zona zoster

Zona zoster este o boală contagioasă care se transmite doar prin contact direct cu zonele pe care a apărut erupția. După ce veziculele cu lichid dispar, pacientul nu mai este contagios. De asemenea, boala nu este contagioasă și nu se transmite prin atingere, tuse sau strănut nici înaintea apariției erupției.

Atunci când o persoană care nu a avut varicelă intră în contact cu o alta care suferă de zona zoster, ea va face varicelă, nu zona zoster direct.

Complicații ale bolii zona zoster

Printre complicațiile întâlnite la pacienții afectați de zona zoster amintim:

- Nevralgie postherpetică. Pentru unii oameni, durerea cauzată de zona zoster continuă și după ce veziculele cu lichid s-au spart și au dispărut. Această complicație este cunoscută sub numele de nevralgie postherpetică și apare atunci când fibrele nervoase deteriorate trimit semne confuze și exagerate de durere de la piele la creier.

- Pierderea vederii. Veziculele din jurul ochilor (herpes zoster oftalmic) pot provoca infecții dureroase ale ochilor, care pot duce la pierderea vederii.

- Probleme neurologice. În funcție de nervii afectați, zona zoster poate provoca o inflamație a creierului (encefalită), paralizie facială sau probleme de auz ori de echilibru.

- Infecții ale pielii. Dacă veziculele nu sunt tratate corespunzător, pot apărea infecții cutanate bacteriene.

Cum poate fi prevenită zona zoster

Pentru prevenția acestei boli se pot face două vaccinuri: vaccinul împotriva varicelei și vaccinul împotriva zonei zoster.

Vaccinul anti-varicelic se face, de regulă, în copilărie sau în adolescență, în două doze, pentru o imunizare optimă, cu intervale diferențiate în funcție de vârstă.

Vaccinul împotriva zonei zoster reduce cu 55% riscul de îmbolnăvire la persoanele de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat în Journal of American Medical Association.

De asemenea, în completare, ca metode de prevenție pentru întărirea sistemului imunitar, sunt indicate regimul alimentar echilibrat, exercițiile fizice și odihna.

Diagnostic și tratament pentru zona zoster

De cele mai multe ori, zona zoster este diagnosticată în urma evaluării istoricului medical al pacientului și pe baza simptomelor resimțite. Pentru un diagnostic precis, medicul poate recolta puțin lichid din vezicule pentru examinarea acestuia în laborator.

mana cu zona zoster

Până acum, oamenii de știință nu au descoperit un remediu pentru zona zoster, dar pentru a ține boala sub control și pentru menținerea calității vieții, medicul curant poate prescrie medicamente antivirale ce pot accelera vindecarea în cazul episoadelor de erupție cutanată și medicamente care pot reduce riscul de complicații.

De asemenea, pentru ameliorarea durerii, pot fi prescrise: anticonvulsivante, capsaicină, calmante sub formă de cremă, gel, plasturi pentru piele sau anestezice locale injectabile.

Dacă ai avut varicelă și prezinți două sau mai multe simptome ale bolii zona zoster, este bine să nu întârzii vizita la medic. O diagnosticare precoce crește șansa ca tratamentul să fie mai eficient, fără risc de complicații.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?
Incepe quiz
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.