Adio, vreme bună! Gerul și ninsorile pun stăpânire pe România mai curând decât am crede!

Adio, vreme bună! Gerul și ninsorile pun stăpânire pe România mai curând decât am crede!

Cristina Gherghina

După ce ne-am bucurat de soare și temperaturi mai mult decât ridicate pentru octombrie, se pare că iarna dă buzna peste noi mai repede decât ar fi firesc.

Din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă - am avut cel mai călduros octombrie din ultimii 53 de ani -, a fost favorizată aducerea unui vortex polar în regiunile sudice. 

"Luna octombrie de la început și până în prezent înregistrează o abatere termică pozitivă de 2,3 grade față de normalul climatologic al unei luni octombrie în țara noastră, situându-se, într-adevăr, pe locul 2, după luna octombrie a anului 1966, cu o abatare termică pozitivă de 3,8 grade. Pe parcursul acestei săptămâni, rămânem pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă", a declarat Florinela Georgescu, director executiv ANM,

ninsori

Conform spuselor ei, acest lucru determină apariția aerului rece și ne putem aștepta oricând la episoade cu ninsoare în România.

"Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă mult aerul foarte rece înspre regiunile sudice. Aceste oscilații aduc acel vortex polar de care vorbim cu toții în fiecare iarnă. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat să avanseze mult înspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu însemne neapărat venirea și așternerea definitivă a iernii la noi în țară. Mai putem avea și perioade cu vreme bună", a mai precizat Florinela Georgescu.

Prognoza meteo joi, 24 octombrie

Potrivit informațiilor ANM, vremea se va menține frumoasă și deosebit de caldă în cursul zilei de 24 octombrie, în cea mai mare parte a țării. În Muntenia, Moldova și Dobrogea cerul va fi variabil și atât în prima parte a zilei, cât și noaptea se va semnala nebulozitate joasă stratiformă și local ceață asociată cu burniță.

Maximele vor fi cuprinse între 17 și 27 de grade, iar minimele se vor încadra între 4 și 16 grade.

Prognoza meteo vineri, 25 octombrie

 Pentru vineri, meteorologii anunță maxime între 17 și 26 de grade și minime cuprinse între 5 și 15 grade. De asemenea, în prima ăarte a zilei și noaptea va fi nebulozitate joasă stratiformă și local ceață și izolat burniță.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante
Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.