Alertă sanitară! Românii din peste 50 de localități din țară consumă apă contaminată cu bacterii periculoase

Alertă sanitară! Românii din peste 50 de localități din țară consumă apă contaminată cu bacterii periculoase

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Este alertă sanitară în România! Localnicii din mai multe zone ale țării noastre au fost îndemnați să nu consume apa de la robinet, în urma unei avertizări de contaminare.

Așadar, autoritățile din județul Dolj i-au sfătuit pe cetățeni să evite să bea apa de la chiuvetă și să o folosească doar pentru uz menajer. În cadrul ultimului control s-a descoperit că aceasta este cotaminată cu mai multe bacterii periculoase.

Oamenii s-au simțit rău după ce au consumat apa

Familiile din peste jumătate din localitățile doljene din zonele rurale au rămas fără apă potabilă. Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică au transmis că există depășiri mari ale normelor de nitriți și nitrați în apa livrată prin rețeaua de alimentare publică din peste 51 de localități din mediul rural. Localnicii care au consumat apa s-au prezentat la spital cu greață, vărsături și o stare generată alterată, scrie observatornews.ro.

doua eprubete, una cu apa contaminata, iar cealalta cu apa proaspata

"Este periculos, la bacterii se pot produce îmbolnăviri, în primul rând prin sfera digestivă. La nitrați de asemenea se produce afectarea organismului", a declarat Ștefan Popescu, reprezentant al DSP Dolj, potrivit Fanatik.ro.

Autoritățile au început să întocmească amenzi și avertismente și le-au cerut administratorilor rețelelor de distribuție să rezolve de urgență această problemă, pentru a nu pune în pericol sănătatea cetățenilor. Nu este prima dată când România s-a confruntat cu astfel de situații - au existat în trecut cazuri în care oamenii au prezentat simptome ale unor infecții cauzate, spre exemplu, de bacteria e-Coli, care a fost descoperită în apa potabilă.

"Apa este infectată peste tot, nu numai în Dolj, în tot sudul României. De la folosirea îngrășămintelor în perioada de dinainte de '89 și nu numai, s-a ajuns aici", a afirmat Alin Șuiu, angajat al Companiei de Apă "Oltenia", conform Observator.ro.

chiuveta cu multe vase murdare peste care curge apa de la robinet

Citește și: Piscina te îmbolnăvește. Măsurile de siguranţă pe care trebuie să ți le iei

Rezolvarea situației ar fi putea fi mai complicată decât am crede. Sunt necesare investiții mari, pe care multe dintre primăriile din țara noastră nu și le permit. Principala sursă de alimentare cu apă potabilă a oamenilor din mediul rural este de la cișmele sau pompe, iar mulți parcug kilometri întregi pentru a obține apa necesară traiului de zi cu zi.

Sunt foarte puțini cei care își permit să cumpere apă îmbuteliată din magazine sau să plătească teste pentru apa din puțurile sau fântânile pe care le dețin în gospodării.

Surse articol: RomaniaTv / Capital / Fanatik

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Bucătăreasa din România care a inventat ciorba rădăuțeană a ajuns vedetă pe Netflix. Cornelia Dumitrescu a devenit faimoasă peste hotare la 77 de ani
Bucătăreasa din România care a inventat ciorba rădăuțeană a ajuns vedetă pe Netflix. Cornelia Dumitrescu a devenit faimoasă peste hotare la 77 de ani
Ce zeitate din Egiptul Antic ți se potrivește ca o picătură de apă
Incepe quiz
Ce zeitate din Egiptul Antic ți se potrivește ca o picătură de apă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.