Cercetătorii au aflat de ce roşiile din supermarket nu au gust

Cercetătorii au aflat de ce roşiile din supermarket nu au gust

Roxana Dumitrica

Roşiile dau savoare tuturor mâncărurilor! De la bucate complicate la banale sandviciuri, aproape că nu există aliment care să nu capete un plus de savoare dacă are în compoziţie aroma de tomate. Totuşi, atunci când te duci la supermarket şi cumperi roşii, observi că, în ciuda luciului şi a formei frumoase, aroma aproape că le lipseşte.

femei cumpara rosii

Un studiu realizat de Agricultural Research Service and the Boyce Thompson Institute, publicat în Nature Genetics, a arătat că între roşiile crescute în sălbăticie şi cele cultivate în sere, pentru comerţ, există diferenţe de genom. Practic, roşiile de astăzi au structura genetică diferită faţă de roşiile de acum 100 de ani. Deşi tomatele cultivate acum au un aspect mai plăcut, ele sunt mult inferioare roşiilor din trecut în ceea ce privește aroma.

„Gena modificată a roşiilor de seră -TomLoxC - grăbeşte procesul de fotosinteză, dar asta presupune reducerea numărului de lipide responsabile pentru aromă, care în timpul procesului accelerat de coacere se evaporă. Am descoperit gena răspunzătoare de aroma intensă a roşiei în doar 2% din roşiile cultivate în masă, dar în peste 90% dintre tomatele sălbatice”, spune James Giovannoni, unul dintre cercetători.

Procesul de recăpătare a aromei ar putea dura ceva timp, până când cercetătorii vor găsi o cale să păstreze aroma puternică a roşiilor, chiar dacă este vorba despre cele cultivate în sere.

Până atunci, se recomandă consumul roşiilor din pieţe, de la agricultori. Chiar dacă nu au forma aceea perfectă, a produselor din supermarket, sunt şanse mari să descoperi că sunt mult mai gustoase şi mai naturale. De asemenea, este obligatoriu ca de fiecare dată când cumpărăm fructe şi legume să le spălăm cât mai bine, pentru a înlătura insecticidele şi substanţele cu care au fost tratate.

Roşiile sunt  o sursă importantă de vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E şi C. De asemenea, au un puternic efect antioxidant. Deşi până acum era recomandat consumul lor în stare crudă, recent, cercetătorii au descoperit că acestea îşi păstrează proprietăţile și dacă sunt preparate termic.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Ce te face speciala?
Incepe quiz
Ce te face speciala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.