De ce pe căldurosul continent african sunt cele mai puține cazuri de COVID-19

De ce pe căldurosul continent african sunt cele mai puține cazuri de COVID-19

Cristina Gherghina

În timp ce Europa și Asia se confruntă cu numeroase cazuri de COVID-19, în Africa situația nu este chiar așa de gravă. Experții nu își pot da seama de ce au fost raportate atât de puține noi cazuri de coronavirus în Africa, în ciuda faptului că acest continent este foarte aproape de China, țara de unde a pornit virusul și cu care are o strânsă legătură economică. 

În afară de Egipt și Algeria care au 80, respectiv 26 de cazuri, au mai fost confirmate doar câteva cazuri de coronavirus în alte 10 țări din cele 54 de pe continentul african.

În cazul în care virusul va începe să se răspândească masiv în Africa, ar fi o situație îngrijorătoare din cauza fragilității sistemelor de sănătate din unele țări, dar și din cauza numeroaselor boli cu care acest continent se confruntă, precum malaria, tuberculoza și HIV.

Organizația Mondială a Sănătății s-a grăbit să consolideze capacitatea continentului african de a testa virusul și de a instrui profesioniștii din domeniul medical în îngrijirea persoanelor infectate cu COVID-19. În urma studiului, s-a aflat că doar Senegal și Africa de Sud au avut laboratoare pentru a testa virusul la sfârșitul lunii ianuarie, dar acum 37 de țări au capacitate de testare.

Te-ar mai putea interesa și Transportul în comun în vremea coronavirusului – cum este mai sigur pentru sănătatea ta să călătorești

Mary Stephen, de la OMS-Africa, ce își sediul în Brazzaville din Republica Congo, crede că numărul de cazuri este corect, deoarece peste 400 de oameni au fost testate în Africa până acum. „Nu aș spune că este o subestimare”, spune ea.

„Întotdeauna va fi posibil să ratăm cazuri și asta a fost întotdeauna admis în Marea Britanie”, spune Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. Dar, având în vedere conștientizarea crescută în Africa, lipsa deceselor legate de coronavirus pe continent implică că nu există încă focare mari nedetectate, spune el. „Dacă ar exista focare majore, de amploarea pe care au avut-o Italia sau Iran, oriunde în Africa, m-aș aștepta ca acele morți să fie cu mult peste radar până acum.” 

Întrebarea rămâne dacă numărul scăzut de cazuri din Africa se datorează lipsei de detectare a virusului sau din simplul motiv că virusul nu s-a răspândit încă în foarte multe țări africane. David Heymann de la London School of Igiene and Medical Tropical (LSHTM) spune că nimeni nu poate răspunde la această întrebare.

Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Dosarul Mădălinei Manole ar putea fi redeschis? Ce informații noi au apărut acum, la mai bine de un deceniu de la moartea ei
Dosarul Mădălinei Manole ar putea fi redeschis? Ce informații noi au apărut acum, la mai bine de un deceniu de la moartea ei
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.