Dezvăluiri cutremurătoare făcute de mama Alexandrei, una din victimele incendiului de la Colectiv. "Am simțit că s-a întâmplat ceva"

Dezvăluiri cutremurătoare făcute de mama Alexandrei, una din victimele incendiului de la Colectiv. "Am simțit că s-a întâmplat ceva"

Ramona Jurubita

30 octombrie 2015 este data care marchează una dintre cele mai negre zile din istoria României. Incendiul de la Clubul Colectiv a răpit atunci 64 de vieți și a rănit 146 de persoane, iar amintirea tragicului eveniment a lăsat urme adânci în sufletele multor oameni. Printre victime s-a aflat și Alexandra Matache, o tânără de 26 de ani care lucra acolo ca barmaniță. Destinul ei a fost întrerupt brusc de nefastul eveniment, fix în momentul în care avea multe planuri de viitor și o viață întreagă în față. Interesant este că totul s-a întâmplat fix în ultima sa zi de muncă. Alexandra avea de gând să facă o schimbare majoră în parcursul ei și să își dea demisia, conform spuselor mamei sale. 

Job-ul pe care Alexandra îl avea la Colectiv era unul doar de week-end și de la început s-a gândit că va fi temporar, până când va găsi ceva mai bun. Terminase Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București încă din 2011 și dorea să lucreze în domeniu, dar încă nu găsise ceva potrivit.

Mama fetei își amintește și astăzi cu durere ultimele clipe în care a văzut-o în viață. Femeia a fost invitată în emisiunea „În oglindă”, acolo unde a rememorat ultimele discuții avute cu fiica ei și a vorbit despre durerea simțită. Iată ce dezvăluire a făcut Cristina Matache la Kanal D2:

„I-a spus soțului: Tati, e ultima zi când mă duc la muncă. Nu mai vreau să mă mai duc! Mi-a spus că nu mai vrea să se ducă. După care ne-am văzut de ale noastre. Ea s-a dus sus, și-a făcut baie, vorbeam cu ea. Dimineața când am plecat la muncă m-am dus la ea să văd ce face. Noi am plecat la muncă, ea a rămas și dormea. Trebuia să intre la șapte seara. M-a sunat pe la șase și mi-a zis că se duce la muncă pentru că i-au chemat mai devreme, aveau un eveniment. Ea lucra doar în weekend acolo.”

Din păcate, acele clipe au fost ultimele pe care părinții le-au petrecut alături de singura lor fiică. Niciunul dintre ei nu bănuia ce avea să se întâmple în acea seară, așa că și-au văzut liniștiți de treburi. Când au ajuns acasă de la serviciu, un apel telefonic avea să le schimbe radical existența, făcându-i să-și dea seama că Alexandra este în mare pericol.

„A plecat la muncă la ora șase și ceva. În seara aceea nu ne-am văzut, am ajuns după ce ea plecase. Noi vorbeam în general în jur de unsprezece seara, ori mă suna ori îmi dădea mesaj. În jur de zece seara atunci, ne-a sunat bunicul ei, a vorbit cu soțul meu și îl întreba unde lucrează Alex pentru că s-a întâmplat o nenorocire.

Când a spus acest lucru am simțit că s-a întâmplat ceva. Atunci am simțit că a început să îmi bată inima foarte puternic și am sărit din pat să o sun. Suna telefonul și nu răspundea. Am intrat imediat în panica pentru că nu îmi răspundea la telefon. Ea îmi răspundea de fiecare dată și dacă nu îmi răspundea mă suna imediat.”, i-a mai povestit femeia lui Mihai Ghiță.

Alexandra Matache alături de bunicul ei
Alexandra Matache alături de bunicul ei

Au fugit într-un suflet la locul tragediei și au întrebat pe toată lumea dacă au văzut-o pe fiica lor, dar nimeni nu știa nimic de ea. În cele din urmă, au aflat că este în viață, dar în stare foarte gravă și că a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni".

„În fața spitalului erau toți prietenii ei, mulți copii, foarte mulți, pentru că auziseră ce se întâmplase și se duseseră toți acolo. Am intrat înăuntru, am spus că o căutăm pe Matache Alexandra Gabriela. Mi-a zis: mergeți cu mine. A venit o doamnă asistentă și ne-a băgat într-un salon unde erau două fete. Era o fată în stânga și Alex a mea în dreapta, în capăt. Avea părul… perișorul era foarte ars, era intubată.

Am stat amândoi, unul într-o parte, altul în cealaltă parte și am început să țip: Alex, Alex! Nu răspundea… M-am uitat la soț, el la mine și i-am zis: Alex, trebuie să te faci bine, mami. Și am avut o senzație…senzația că este undeva între două lumi. Am simțit că ar fi și n-ar fi. Mă uitam și… știu că m-au dat afară, am ieșit de acolo. M-a luat soțul de mână și mi-a zis: Hai că se face bine!”

Alexandra Matache zâmbitoare, cu părul mov și cu telefonul în mână
Alexandra Matache

Cadrele medicale au fost optimiste și au încercat să încurajeze familia îndurerată, dar mama simțea că lucrurile nu se pot îmbunătăți. Își amintește și acum cu lacrimi în ochi de cuvintele rostite de medicii și asistentele de la spital. 

„A venit o doamnă asistentă și mi-a zis: Stați liniștită că fiica dumneavoastră nu este atât de arsă ca ceilalți, o să fie bine. N-am crezut o clipă că o să fie bine, pentru că o văzusem, aveam impresia că trăiesc un coșmar, că nu este adevărat, că e un vis urât. Și am ieșit afară, am stat pe holuri de vorbă, toată lumea se ruga, copii, rude, toți se rugau, se rugau, se rugau...”, a mai zis Cristina Matache.

A doua zi, lucrurile s-au schimbat, căci pacienții au început să fie mutați în alte saloane. Ultima amintire a mamei cu fiica ei este una extrem de dureroasă, pentru că ea nu mai arăta deloc așa cum o știa. Ba mai mult, tatăl nici nu a mai recunoscut-o.

„Alex a trecut prin fața noastră, iar Gabi, soțul meu, nu a mai cunoscut-o. A zis: Ia uite, cred că e un băiețel. Și eu i-am zis: E Alex, nu e un băiețel. Pentru că i-au tăiat părul, au tuns-o... și ne-au lăsat, am intrat după aceea, ne lăsau foarte puțin să stăm acolo.”

Din păcate, pe 1 noiembrie, trupul ei firav a pierdut lupta cu moartea. De atunci, în sufletul părinților a rămas un gol ce nu va fi umplut niciodată. Cel mai greu moment pentru familie a fost cel în care a primit dureroasa veste.

„Știu că am vrut... am stat pe jos pe acolo, m-am târât, am început să urlu, să plâng. M-au luat de acolo prietenii, soțul, nu mai știu că m-au scos afară și afară am avut o reacție urâtă. Am început să dau cu picioarele în lumânări și am stins toate lumânările și am strigat: Să nu se mai roage nimeni că se roagă degeaba. Știu că am zis Dumnezeu...nu există niciun Dumnezeu..așa am zis. Le-am zis la toți să nu se mai roage că Alex nu mai e.

M-am târât pe jos și a fost prima oară când știu că am zis: Doamne, ia-mă și pe mine. În momentul ăla a fost prima oară când mi-am văzut soțul în genunchi, plângea...Nu-l văzusem în viața mea. Atâția ani de zile nu l-am văzut o dată să plângă. Plângea și mi-a zis: Și pe mine cui mă lași? Cred că atunci a fost prima și ultima oară când m-a mai văzut plângând. M-am ridicat, am prins o forță și am zis în gândul meu că trebuie să îmi revin. Nu am mai plâns, cel puțin de față cu el...”, și-a amintit mama Alexandrei în cadrul aceluiași interviu.

Timpul nu poate fi dat înapoi, iar durerea simțită de familia Matache și de apropiații celor implicați în tragicul incident nu poate fi ștearsă. Această poveste poate servi drept model pentru toți oamenii care nu își prețuiesc aproapele. O nenorocire de acest gen îi poate răpi oricând de lângă noi pe cei dragi.

De ce soția mea este mai importantă pentru mine decât copiii noștri. Confesiunea sinceră a unui bărbat

Surse foto: FacebookYoutubeFacebookFacebook

Surse articol: YoutubeFanatikDor

Articolul urmator
Durere fără margini! Tatăl Robertei, una dintre victimele de la 2 mai, a plantat un copac la locul tragediei, în memoria fiicei lui
Durere fără margini! Tatăl Robertei, una dintre victimele de la 2 mai, a plantat un copac la locul tragediei, în memoria fiicei lui
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.