Doliu național! Unul dintre cei mai deștepți români s-a stins din viață

Doliu național! Unul dintre cei mai deștepți români s-a stins din viață

Cristina Gherghina

România a mai pierdut un geniu! Cel mai titrat profesor din domeniul calculatoarelor și tehnologia informației de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pe numele său Lucian Vințan, s-a stins din viață. Lucian Vințan a fost membru al Academiei de Științe și a încetat din viață la vârsta de 57 de ani, în urma unui infarct suferit luna trecută. 

Starea de sănătate a lui Lucian Vințan s-a agravat în urma infarctului suferit și, în ciuda eforturilor făcute de medici, acesta nu a mai putut fi salvat. 

„Comunitatea academică sibiană este azi mai săracă decât ieri, prin plecarea spre cele veşnice a lui Lucian. E greu să scriu şi să vorbesc la trecut despre el! A fost una dintre cele mai sclipitoare, iscoditoare şi tenace minţi în cercetarea ştiinţifică din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Personalitatea şi opera profesorului Vinţan au marcat atât destinele universităţii noastre, precum şi pe cele ale colegilor, studenţilor, colaboratorilor şi ale tuturor celor care l-au cunoscut”, a transmis Ioan Bondre, rectorul ULBS.

lucian vintan

Sursa foto: IMGUR

De menționat este faptul că, în anii 90', Lucian Vințan a pus bazele școlii de calculatoare din Sibiu. De asemenea, acesta a primit mai multe distincții de-a lungul vieții sale, printre care şi Premiul „Tudor Tănăsescu al Academiei Române”, în 2005, pentru lucrarea intitulată „Simularea şi optimizarea arhitecturilor de calcul în aplicaţii practice”.

De-a lungul carierei sale a adus mai multe contribuții științifice în diverse domenii: algoritmi avansați de aritmetică binară, microprogramare dinamică (accelerator limbaj Fortran 77), metode analitice de evaluare și optimizare a unor microarhitecturi avansate, modelarea și simularea unor arhitecturi avansate de cache-uri (algoritmi de control adaptiv al acestora) și modelarea și simularea unor noi scheme de predicție dinamică a branch-urilor.

Surse foto: IMGUR, Pexels

Articolul urmator
A murit actrița Ileana Ploscaru, doamna teatrului constănțean care și-a petrecut 70 de ani din viață pe scenă
A murit actrița Ileana Ploscaru, doamna teatrului constănțean care și-a petrecut 70 de ani din viață pe scenă
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.