ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, confirmat cu coronavirus. A fost transferat cu elicopterul la Institutul Matei Balș

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, confirmat cu coronavirus. A fost transferat cu elicopterul la Institutul Matei Balș

Cristina Gherghina

Update 20 mai: La fix o lună după ce a fost transportat de la Suceava la București, în urma infectării sale cu coronavirus, Înaltpreasfințitul Pimen a plecat la Dumnezeu. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, în jurul orei 0:50.

IPS Pimen era, încă de anul trecut, pregătit pentru acest moment, alegându-și atât locul de veci cât și sicriul. „Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească. Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt”...

 

UPDATE 4 mai - Din păcate veștile despre starea actuală de sănătate a IPS Pimen sunt mai mult decât triste. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor -poziție pe care o ocupă de aproximativ 29 de ani - se află în stare gravă și a fost intubat vineri seara, după ce a suferit complicaţii pulmonare. Potrivit declarației făcută de Ministrul Sănătăţii, Nelu TătaruArhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor este în stare stabilă, dar medicii rămân rezervaţi, date fiind vârsta şi alte boli ale ierahului.

UPDATE 29 aprilie - Agenția Basilica a Patriarhiei Romane ne-a informat în legătură cu starea actuală a Înaltpreasfințitului Pimen, diagnosticat cu coronavirus și internat la Institutul Matei Balș din Capitală:

 "Conform informării transmise astăzi de echipa medicală sub îngrijirea căreia se află IPS Pimen, starea sa generală de sănătate s-a ameliorat simțitor",deși evoluția stării de sănătate este una favorabilă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că Arhiepiscopul Pimen rămâne în continuare internat". "Spitalizarea și tratamentul adecvat se impun în continuare pentru o perioadă care depinde de ritmul și evoluția vindecării"Patriarhia Română mulțumește medicilor și conducerii Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Bals pentru eforturile și implicarea manifestate în tratarea tuturor pacienților aflați acolo sub o atentă, profesionistă îngrijire".

xxx

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Acesta fost transferat cu elicopterul, alături de un alt pacient, la Institutul Matei Balș din Capitală, relatează Mediafax

Înaltul prelat, în vârstă de 90 de ani, are simptome specifice COVID-19 și în prezent se află la UPU, potrivit declarațiilor secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea.

ips pimen

Sursă foto: Facebook 

"Acum se face analiza, este la UPU, se coroborează toate datele şi se va lua o decizie. Sunt semne clinice că ar fi vorba despre o infecţie cu COVID şi în această situaţie trebuie avut în vedere unde poate fi tratat mai bine. Are o vârstă venerabilă, peste 90 de ani", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Inițial, a fost internat la Spitalul Județean Suceava, dar cadrele medicale s-au temut că starea de sănătate a acestuia s-ar putea agrava, motiv pentru care a fost transportat la București. 

Citește și: Anunț îngrijorător de la OMS: „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”

Grupul de Comunicare Strategică a demarat o anchetă pentru a afla cine a intrat în contact cu Înaltpreasfințitul Pimen, cu toate că acest lucru va fi dificil, având în vedere că Suceava a înregistrat cele mai multe infectării cu noul coronavirus. 

Alexandru Rafila spune că are mari șanse de vindecare

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus la Digi24 că este optimist în ceea ce privește starea de sănătate a Înaltpreasfințitului Pimen.

"Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit și în această situație.

Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități", a spus acesta pentru Digi24.

Citește și: Medic britanic: ”Aceste trei alimente sunt un bun aliat împotriva COVID-19”

Totodată, medicul Alexandru Rafila a dorit să atragă atenția asupra modului incorect în care se gestionează situația din Suceava, considerând că este un exemplu de așa nu pentru toate celelalte județe. 

"Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluție necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acțiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare, fac ca un oraș relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a mai spus Rafila. 

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
O femeie din Galați a murit după ce a fost tratată de diabet, deși acuza probleme la plămâni
O femeie din Galați a murit după ce a fost tratată de diabet, deși acuza probleme la plămâni
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?
Incepe quiz
Ai fost un Grinch sau un Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.