Metoda cinică prin care ne numărăm morții: "Numărul nu reflectă realitatea"

Metoda cinică prin care ne numărăm morții: "Numărul nu reflectă realitatea"

Cristina Gherghina

La momentul actual, numărul deceselor înregistrate din cauza coronavirusului din România a ajuns la 726, însă secretarul de stat în Ministerul Sănătății, doctorul Horațiu Moldovan a declarat într-o intervenție la Antena 3 că bilanțul oficial prezentat de autorități nu reprezintă de fapt realitatea, potrivit Adevărul.  

Potrivit lui Horațiu Moldovan, foarte mulți români infectați cu coronavirus și care s-au stins din viață aveau și comorbidități, mulți dintre ei aflându-se deja într-o stare gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau. Tocmai din aces motiv nu se poate spune cu exactitate dacă au decedat din cauza virusului periculos.

Citește și: Avertismentele unui medic italian: ce probleme pot avea după vindecare persoanele care au suferit de COVID-19

horatiu moldovan

Sursă foto: Facebook 

"Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80 la sută sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal... Fenomenul morţii este un fenomen complex din punct de vedere medical.  

E o întreagă ştiinţă care se ocupă de chestia asta, se numeşte tanatologie. În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii - se infectează, îşi pierde imunitatea şi până la urmă, într-o epidemie de covid, ia şi covid. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Incidenţa acestor pacienţi este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut - dar vor trebui să fie făcute la un moment dat - sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu Covid", a declarat dr. Horaţiu Moldovan la Antena 3. 

Dacă ar fi să ne luăm după statisticile Germaniei, putem observa că noul coronavirus nu provoacă atâtea decese pe cât se spune. Germania ar fi raportat doar decesele cauzate exclusiv de coronavirus de unde ne putem da seama că în comparație cu numărul mare de infectați, cel al deceselor este mic. 

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

Semnalul de alarmă tras de Horațiu Moldovan este în strânsă legătură cu declarațiile de săptămâna trecută ale generalului Ionel Oprea, cel care a coordonat activitatea Spitalului Judeţean Suceava, în perioada când a fost sub conducere militară.

Ionel Oprea a povestit că personalul medical nu raportau la timp persoanele decedate de frică "să nu se interpreteze". Astfel, oamenii care decedaseră în urmă cu mai multe zile, apăreau, cu întârziere, pe lista persoanelor decedate de COVID-19. 

Totodată, Horațiu Moldovan a mai declarat că medicamentele folosite pentru tratarea pacienților cu coronavirus au o eficiență discutabilă și că o schemă de tratament 100% eficientă este puțin probabil să fie descoperită mai devreme de toamna anului 2020. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Faceți cunoștință cu familia "Șopârlă". Nu, nu au un nume de amuzant, ci suferă de o malformație care le modifică fizionomia
Faceți cunoștință cu familia "Șopârlă". Nu, nu au un nume de amuzant, ci suferă de o malformație care le modifică fizionomia
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.