Ne așteaptă vremuri grele, conform FMI: "Europa va fi zdrobită din punct de vedere economic"

Ne așteaptă vremuri grele, conform FMI: "Europa va fi zdrobită din punct de vedere economic"

Redactor Divahair.ro

Pandemia de coronavirus care face ravagii în acest moment în întreaga lume ne va lovi, pe termen lung, și pe plan economic.

În timp ce se anunță un nou val de îmbolnăviri, la iarnă, Fondul Monetar Internațional (FMI) își exprimă înrijorările legate de posibilitatea revenirii dintr-o criză economic mai mare decât cea din 1929, în următorii ani.

Citește și: Florin Călinescu, radiografie a societății noastre, pe fondul COVID-19: " O gâlceavă bine gândită de laborator"

Potrivit analizei făcute de FMI, criza provocată de pandemia cu COVID-19 va declanșa o scădere a PIB-ului global cu 3 la sută, cu pierderi totale de aproape 9 mii de miliarde de dolari. Aceastp cifră reprezintă cu mult peste totalul economiilor Japoniei și Germaniei.

Gita Gopinath

Tsunami-ul economic va înghiți aproape tot mapamondul, cu o singură excepție, potrivit experților de la FMI. Concret, China va fi singura economie care va înregistra o creștere.

Europa va fi zdrobită din punct de vedere financiar, iar specialiștii de la FMI avertizează că PIB-ului global va avea o scădere de 3% în 2020, cu pierderi totale de aproape nouă mii de miliarde de dolari între 2020 și 2021.
Italia va fi a doua cea mai afectată țară din punct de vedere economic, în spațiul European, cu o scădere a PIB-ului de 9,1%. Pe primul loc s-ar afla Grecia, cu o scădere de 10% a PIB-ului.

Se pare că Italia va înregistra o redresaere însă în 2021, cu o creștere anuală de 4,8% a PIB-ului.
Așa cum era de așteptat, piața muncii este grav afectată de pandemia de coronavirus. În 2020 rata șomajului va crește cu 2,7%, de la 10% în 2019, pe fondul blocajelor economice. Dar, se pare că până în 2021 rata șomajului va ajunge la 10,51%.

„Pentru acest an, pentru economiile avansate este prevăzută o scădere cu 6,1%”, declară economistul șef al FMI, Gita Gopinath, precizând că SUA vor înregistra o scădere de 5,9% în 2020, urmată de o creștere cu 4,7%, în 2021.
„Pentru economiile în curs de dezvoltare ne așteptăm la o creștere negativă de 1% în 2020 și cu 2,2 % dacă excludem China”, a completat economistul-șef al FMI.

 Așadar, toate aceste cifre ne arată că ne așteaptă vremuri grele, cu lipsuri și raționalizări, în care populația va trebui să suprviețuiască cu un coș zilnic minim. 

Surse foto: Istock, Pexels, Wikipedia

Articolul urmator
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
"Te rog eu frumos să lași oamenii în pace"! Reacția lui Puya la adresa personalului de la pază din timpul unui concert la Costinești
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.