Ordonanța militară 10: unde nu vom avea voie să călătorim, sub nicio formă, în următoarea perioadă

Ordonanța militară 10: unde nu vom avea voie să călătorim, sub nicio formă, în următoarea perioadă

Redactor Divahair.ro

Noi măsuri de protecție împotriva coronavirusului, la nivel social, au fost dispuse luni, în cadrul unei conferințe de presă, susține de ministrul de Interne Marcel Vela, în care a anunțat cadrul ordonanța militară10.

Ordonanța militară 10 prevede ca zborurile în țări precum Spania sau Italia să fie în continuare restricționate, chiar dacă multă lume a înțeles că acest document presupune o relaxare a măsurilor.

”Legat de suspendarea unor zboruri, am decis să prelungim măsura suspendării zborurile spre și dinspre Spania pentru 14 zile, începând cu data de 28 aprilie. Am decis să prelungim măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran, din data de 2 mai până spre 14 mai. Am decis să prelungim măsura suspendării zborurile spre și dinspre Italia începând cu data de 3 mai și va fi valabilă până pe 14 mai. Am decis să prelungim măsura suspendării zborurile spre și dinspre Germania și Franța. Relaxarea după 15 mai va fi graduală. Știu că se apropie 1 mai, vremea e frumoasă. Dar e timpul să ne analizăm prioritățile: sănătatea noastră, a familiei, a celor apropiați”, a explicat Vela.

Potrivit aceluiași document, persoanele peste 65 de ani pot ieși în două intervale orare: 7-11 și 19-22.00.

Conform lui Vela, pensionarii vor putea circula la orice oră, în baza declarației pe proprie răspundere, doar în cazul în care se deplasează în interes de serviciu, dacă au nevoie de asistență medical și alte câteva activități specifice.
”Circulația e permisă în afara locuinței în următoarele situații: indiferent de intervalul orar, pot circula pentru: deplasare în interes profesional, dacă au nevoie de asistență medicală, realizarea de activități agricole, pentru nevoile animalelor de companie. Este nevoie de declarație pe proprie răspundere. Magazinele își vor organiza programul de lucru pentru a asigura cu prioritate accesul persoanelor peste 65 de ani în intervalul 7-11 și de la 19-22. Am prevăzut că persoanele peste 65 de ani pot circula : de la 7 la 11 și de la 19 la 22, pentru deplasarea de asigurări de bunuri, deplasarea din motive justificate”, a mai arătat el.

Raed Arafat La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Antena 3 că autoritățile cântăresc decizia ca mall-urile și magazinele să se deschidă începând cu 15 mai. Această măsură va depinde de modul în care noi vom respecta deciziile legate luate până acum de autorități.

”Acest lucru nu am cum să-l spun, din păcate. Este imposibil, pentru că analizele care se fac ne vor duce cât mai aproape de data de 15 mai, când se ia decizia. Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta. Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm”, a spus Arafat, la Antena3.

Secretarul de stat a vorbit și despre o eventuală prelugnire a stării de urgență.

”Dacă avem o creştere bruscă şi vârful care credeam că a fost atins nu a fost vârf. Dacă avem un impact major pe sistemul de sănătate. Mai avem două săptămâni în care trebuie să respectăm cu stricteţe măsurile de precauţie, să nu ne relaxăm, pentru că este posibil ca 15 mai să devină altă dată. Oamenilor le-au ajuns măsurile grele, dar totuşi nu au fost măsurile grele din alte ţări”, a mai spus șeful DSU.

Până acum 650 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat, din cele 11339 de pacienți detectați ca având virusul mortal.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Irina Loghin a fost scoasă de pe scenă în timpul unui spectacol la Iași. "Eu nu am nicio vină. Eu m-am dus acolo să fac un program"
Irina Loghin a fost scoasă de pe scenă în timpul unui spectacol la Iași. "Eu nu am nicio vină. Eu m-am dus acolo să fac un program"
Ce meserie vei avea in urmatoarea ta viata?
Incepe quiz
Ce meserie vei avea in urmatoarea ta viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.