Raed Arafat: "Chiar dacă ne vom relaxa, relaxarea va fi tot cu măsuri"

Raed Arafat: "Chiar dacă ne vom relaxa, relaxarea va fi tot cu măsuri"

Cristina Gherghina

România se află zilele acestea într-o situație foarte delicată, mai ales că românii vor sărbători Paștele weekendul acesta. Raed Arafat a declarat în cadrul emisiunii "Legile puterii" că nu sunt necesare alte măsuri de protecție împotriva coronavirusului, dar nici nu este cazul să luăm măsuri de relaxare întrucât vârful epidemiei nu a fost atins.

„În România încă mai avem de răbdat” 

Ședul DSP a dorit să le explice oamenilor că Franța și Italia au trecut de vârful epidemiei, motiv pentru care și-au permis să ia măsuri de relaxare. Însă, nu este și cazul României. Acum, mai mult ca niciodată, este vital să respectăm măsurile de prevenție.

raed arafat masuri de relaxare

Sursă foto: Imgur

"Franța a trecut printr-o situație mult ma gravă, dramatică decât România în acest moment, la fel Italia, au trecut cel mai probabil de apogeu și încet va scădea numărul  cazurilor.

În România încă mai avem de răbdat, trebuie să vedem unde merge , continuă să crească sau scade. Măsurile de relaxare se iau treptat, totul vine calculat. Să nu pierdem ce am muncit împreună, noi și populația", a spus Raed Arafat.

Ieșirea României din starea de urgență iar putea face oameni să creadă că totul a trecut, iar măsurile s-ar sista. Toate acestea ar putea duce la o creștere bruscă de cazuri. 

Citește și Președintele României, așteptat să prelungească starea de urgență

"Din punct de vedere medical a stării de urgență, epidemiologic, dacă noi acum spunem că nu mai avem o stare de urgență si din 16 (aprilie - nred.) nu mai e stare de urgență, mesajul transmis populației este că e totul perfect, plus că toate măsurile se sistează, se sistează brusc, și înseamnă că după decretul care stabilea starea de urgență ne întoarcem la normalitatea de dinaintea apariției virusului.

Ăsta e impactul! Mai ales că nu știm unde va merge, va scădea sau va crește, dacă va scădea numărul cazurilor critice sau nu. Până nu știm, existența stării de urgență ne permite să luăm niște măsuri, s-ar putea să se impuna și alte măsuri dacă vedem că lucrurile se agravează, e prea devreme", a adăugat Arafat.

Relaxarea se va face tot cu măsuri 

Potrivit lui Raed Arafat, "e cel mai periculos să spunem acum că greul a trecut", iar ieșirea bruscă sau prea devreme a României din starea de urgență ar putea fi fatală pentru populație. 

Cu toate acestea, Arafat a vorbit despre un posibil scenariu în care lucrurile s-ar mai putea calma un pic și ar putea fi luate măsurile de relaxare. Dar, evident, aceste măsuri vor fi luate treptat și cu cap.

"Chiar dacă vom relaxa, nu înseamnă că ne întoarcem perfect la ce era înainte. Relaxarea e cu măsuri, cu măsuri compensatorii, care poate vor fi deranjante, poate va trebui să porți mască peste nas și gura oriunde mergi, oriunde apari în zona publică, vor fi restricții pe anumite activități chiar dacă se relaxează în mare măsurile care au fost relaxate în mare. Totul depinde de cum evoluează în următoarele 2-3 săptămâni situația. Dacă evoluează spre bine și facem cu cap ieșirea din măsurile astea înseamnă că suntem chiar de felicitat la nivel național ca țară”, a spus Raed Arafat la Realitatea PLUS. 

distantare sociala

Șeful DSP a spus că este important ca oamenii să înțeleagă importanța acestor măsuri și să le respecte. În cazul în care autoritățile vor vedea că populația va continua să încalce aceste măsuri, controalele vor fi înăsprite. 

"Ăsta trebuie să fie modul în care vom lucra, pentru că distanțarea socială e clară, fie le respectăm, fie nu le respectăm. Dacă nu le respectăm, trebuie să fim supuși sancționării", a mai spus Arafat.

Referitor la momentul în care măsurile de relaxare pot fi luate, Raed Arafat spune că numărul cazurilor trebuie ținut sub observație pentru a putea vedea dacă este în regulă să iei măsuri de relaxare. Însă, în cazul în care numărul începe din nou să crească trebuie să fii pregătit.

Citește și Șefa Comisiei Europene, apel îngrijorător: "Nu vă faceți planuri pentru vacanța de vară"

"Trebuie să ai o perioadă de observație de o săptămână, de observat când ai o perioadă de o săptămână, 10 zile, când scade constant și nu urcă. Dacă vrei să fii foarte preacaut poți relaxa unele măsuri, dar să fii foarte atent la cazurile care apar și să revii dacă vezi că situația scapă de sub control. Este în final o formă de joc, o balanță între numărul de cazuri care apar,  dacă este creștere, scădere, dacă e stabil și ce măsuri de relaxare vei lua.

Trebuie o strategie de relaxare. O să însemne să se ia prima dată în cutare sector, după aceea voi face așa, în domeniul medical și al distanțării sociale. Bineînțeles aici vin și celealte măsuri sociale și economice care se discută și se iau la nivel inalt”.

Vârful epidemiei ar putea fi pe 15 aprilie, 24 aprilie sau în mai

Raed Arafat a mai spus că nu se știe sigur când va fi vârful epidemiei în România, cu toate că peste tot au apărut tot felul de date, care după spusele sale sunt doar predicții. Șeful DSP a declarat că singurul mod prin care ne putem da seama este scăderea cazurilor.

varful epidemiei

"Sunt mai multe analize, care spun că vârful va fi prin 24 aprilie, altele că va fi în mai, altele acum chiar în 15 aprilie, singurul mod în care vedem este realitatea din teren.  

Dacă cineva îmi zice că vârful e în 15 aprilie, înseamnă că dupa data de 15 încet, încet trebuie să vedem o scădere sau măcar un platou. Dacă cineva spune că în 24 aprilie, la fel trebuie să văd în 24 aprilie, altfel era o predicție, dar eronată. Modelele matematice depind de datele introduse, dacă predictia e greșită atunci e eroare”.

Paștele în plină pandemie de coronavirus

Având în vedere că Paștele se apropie, iar românii sunt obișnuiți să petreacă această sărbătoare cu apropiații lor, Raed Arafat le-a transmis că măsurile recomandate trebuie respectate în continuare, dacă nu vrem ca lucrurile să se agraveze. 

„Situația e sub control, însă lucrurile merg spre ceva mai grav, mai serios. Măsurile recomandate, trebuie respectate în continuare. Totul depinde de noi. Trebuie să respectăm regulile, mai ales acum, de sărbători. Depinde foarte mult de noi. Dacă respectăm recomandările, nu vom avea un număr mare de decese.

Lumea e supărată. Însă noi nu am trecut hopul și e recomandat tuturor familiilor să limităm contactul social”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Citește și: Gestul impresionant al unei bunicuțe din Suceava: și-a cusut singură masca pentru a putea veni la spital

Reamintim faptul că pe teritoriul României au fost înregistrate, până în acest moment, 6,879 de cazuri confirmate și 332 de decese. Mai multe informații pe datelazi.ro

Surse foto: Facebook; Istock

Articolul urmator
"De la moarte la viață". Fiica de doar 5 ani a arhidiaconului Mihail Bucă s-a vindecat de cancer
"De la moarte la viață". Fiica de doar 5 ani a arhidiaconului Mihail Bucă s-a vindecat de cancer
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.