Strategia relaxată a Suediei în lupta împotriva coronavirusului, trecută prin judecată aspră: "Mor prea mulți oameni, inutil"

Strategia relaxată a Suediei în lupta împotriva coronavirusului, trecută prin judecată aspră: "Mor prea mulți oameni, inutil"

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Încă de la începutul pandemiei, Suedia a abordat cu totul alte măsuri decât restul Europei, refuzând carantina și izolarea în case, măsuri adoptate de majoritatea celorlalte țări. 

Este adevărat că guvernul suedez a luat câteva măsuri de bază, cum  ar fi interzicerea adunărilor mai mari de 50 de persoane, restricționarea vizitelor la centrele de vârstnici și recomandări către populație să păstreze o igienă riguroasă și să evite locurile aglomerate, precum barurile sau restaurantele.

Dar Suedia nu a închis nici școlile, nici magazinele, nici localurile. Majoritatea populației continuă să-și ducă viața normal, cetățenii considerând  că abordarea guvernului suedez este corectă. 

localuri

Sursa foto: Twitter

Cu toate acestea există și voci care critică deciziile autorităților, susținând că numărul de decese este prea mare, raportat la faptul că Suedia are doar 10 milioane de locuitori. 

Ce cred cetățenii despre strategia relaxată a Suediei

Liniile directoare pentru strategia suedeză au fost trasate de epidemiologul guvernamental Anders Tegnell, iar strategia suedeză s-a bazat în mare parte pe disciplina riguroasă a oamenilor. 

Deși barurile sau magazinele au rămas deschise, cetățenii au fost sfătuiți să aplice măsurile de distanțare socială și igienă, să lucreze mai mult de acasă, dacă se poate și să-i protejeze pe cei vârstnici și vulnerabili. 

Aceste recomandări au fost respectate cu strictețe de mulți oameni, așa că ideea conform căreia Suedia își continuă viața la fel ca înainte este, în realitate, un mit. Oamenii continuă să iasă pe străzi, să meargă în parcuri sau la restaurante, dar sunt foarte atenți să păstreze distanțarea socială și o igienă mult mai strictă. Mulți decid voluntar să stea acasă, evită să se adune în public și nu au călătorit nicăieri de Paște, pentru a-și proteja rudele. 

Acest spirit de disciplină pare să dea roade, Agenţia Naţională de Sănătate Publică din Suedia având numai cuvinte de laudă pentru comportamentul cetățenilor. Majoritarea oamenilor sunt mulțumiți că au scăpat de izolare și consideră că alegerea guvernului de a menține societatea deschisă este benefică, mai ales că nu periclitează, pe termen lung, economia țării. 

distantare

”Cred că este benefic pentru economie că am evitat carantina pe cât se poate. Nu sunt sigură că avem strategia corectă, dar poate celelalte state nu procedează corect.”, a sunat declarația unei persoane într-un sondaj de opinie, care a arătat că suedezii sunt de acord majoritar cu abordarea relaxată a pandemiei. 

”Aceste măsuri pe care le-am adoptat în Suedia le putem păstra câteva luni. Să închizi școli, măsuri precum închiderea granițelor, nu poți face așa ceva pentru luni sau ani. Putem continua mult timp cu ce facem în Suedia și pe termen lung se va dovedi important.”, a declarat Tegnell. 

„În mare, am obţinut ceea ce ne-am propus să obţinem. Sistemul de sănătate suedez continuă să funcţioneze, cu mult stres, dar nu într-un asemenea grad încât să-i întoarcă pe pacienţi”, a mai spus epidemiologul, vorbele sale fiind confirmate de faptul că, în ciuda creșterii numărului de cazuri de persoane infectate, saloanele de terapie intensivă funcționează foarte bine și sunt încă suficiente. 

Și alți cercetători susțin strategia lui Tegnell. 

„Este o persoană simplă. Cred că oamenii îl văd ca pe un lider puternic, nu ca pe o persoană gălăgioasă, ci ca pe cineva care e foarte atent la ceea ce spune. Cred că asta e reconfortant pentru mulţi”,  a declarat pentru cei de la BBC, Emma Frans, epidemiolog. Aceasta consideră că abordarea lui Tegnell „e destul de optimistă” şi că cel puţin „nu e mai proastă decât alte strategii”.

Unii cercetători  critică aspru această strategie

Cu toate acestea au existat destule voci de renume care au criticat strategia lui Tegnell. 22 de profesori au avertizat asupra creșterii numărului de decese din cauza COVID-19, în condițiile în care populația Suediei este destul de restrânsă.

La 26 aprilie, Suedia avea un număr de peste 18.000 de cazuri infectate și mai mult de 2200 de decese. Raportul de 155, 16 decese la 1 milion de locuitori este considerat destul de îngrijorător pentru unii experți. Raportat la numărul de locuitori, Suedia are o rată a decesului mai mare decât oriunde altundeva în Scandinavia și rămâne în topul țărilor cu cel mai mare număr de persoane infectate raportat la numărul total de locuitori. Este, de asemenea, adevărat, că mai mult de 50% din decese au avut loc în centrele de bătrâni sau în rândul rezidenților străini, care trăiesc în condiții dificile. 

Din punct de vedere al unor oameni de știință, faptul că nu s-au luat măsuri mai stricte este o greșeală. 

„Mor prea mulţi oameni”, aceasta este părerea Claudiei Hanson, epidemiolog de la Karolinska Institutet, cel mai mare institut de cercetare medicală din Suedia. Hanson face parte dintre cei 22 de cercetători care nu sunt de acord cu strategia relaxată a guvernului susținând că este rezultatul luării deciziilor de către „oficiali fără talent”. 

O altă voce este cea a virusologului Anders Vahlne, care consideră ”de necrezut” că autoritățile de sănătate din Suedia nu spun cu exactitate populației cât de contagios este COVID-19 și că se răspândește majoritar prin indivizii asimptomatici

”Chiar dcă nu tușești sau strănuți, cel puțin respiri și poți inhala particule din aerosoli, care rămân infecțioși timp de circa 16 ore”, a spus cercetătorul.

multime

Din cauza faptului că în Suedia nu este încurajată auto-izolarea, cresc șansele ca virusul să ajungă la mai multe persoane vulnerabile. Anders Vahlne se teme că strategia lui Tegnell va de conduce la morți care puteau fi prevenite și la afectări cronice ale plămânilor. 

”Noi suntem oameni de știință, nu avem încredere în autorități, avem încredere în date. Nu vedem date care să indice faptul că ar trebui să mergem pe această strategie, ca unica țară din lume care face asta. Când sistemul de sănătate devine suprasolicitat, nu poți închide, dar va trebui s-o faci. Așa că mai bine prevenim ca să putem controla situația.”, sunt cuvintele Ceciliei Soderberg Naucler, medic imunolog. 

În ciuda avertizărilor și temerilor unor cercetători și medici, guvernul a decis să continue strategia lui Tegnell, bazată pe o serie de simulări ce anticipează un impact limitat al virusului raportat la numărul de locuitori. Mulţi cercetători consideră că Suedia va ajunge la o imunitate mult mai puternică decât ţările care au intrat în carantină.

Surse foto: Pixabay, Twitter

Articolul urmator
Alexandra, mama care a murit în maternitatea din Botoșani, nu a mai apucat să-și serbeze cei 26 de ani. În loc de "la mulți ani", a răsunat "ne rugăm pentru sufletul roabei lui Dumnezeu"
Alexandra, mama care a murit în maternitatea din Botoșani, nu a mai apucat să-și serbeze cei 26 de ani. În loc de "la mulți ani", a răsunat "ne rugăm pentru sufletul roabei lui Dumnezeu"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.