Studiu: Coronavirusul poate supraviețui timp de o oră la o temperatură de 60 de grade. Află la câte grade moare virusul

Studiu: Coronavirusul poate supraviețui timp de o oră la o temperatură de 60 de grade. Află la câte grade moare virusul

Cristina Gherghina

La început, se credea că noul coronavirus nu poate supraviețui la temperaturi mari, toată lumea sperând că, o dată cu venirea verii, coronavirusul va înceta să mai existe printre noi. Un nou studiu arată, însă, că noul coronavirus poate supraviețui expunerii îndelungate la temperaturi ridicate, potrivit english.alarabiya.net.

O echipă de cercetători de la Universitatea Aix-Marsilia din sudul Franței au supus coronavirusul la o temperatură de 56 de grade Celsius timp de 30 de minute, la 60 de grade pentru 60 de minute și la 92 de grade ( aproape de punctul de fierbere) timp de 15 minute. 

Cu toate că studiul a arătat că temperaturile ridicate au redus semnificativ eficacitatea virusului, partea proastă este că acesta încă a fost capabil să se reproducă, cu alte cuvinte, să înceapă o nouă infecție în organismul gazdei sale. 

Citește și Ne dezinfectăm mâinile și fața, dar știai că și căile respiratorii trebuie igienizate? Iată cum!

temperatura coronavirus

De abia când a fost încălzit la 92 de grade Celsius timp de 15 minute, coronavirusul a fost complet dezactivat. 

Cea mai comună modalitate de distrugere a unui virus este încălzirea timp de o oră la 60 de grade Celsius, așa cum recomandă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. Acest protocol este utilizat pentru dezactivarea virusurilor cu rate mari de mortalitate, cum ar fi virusul Ebola.

Cu toate acestea, acest protocol comun de distrugere a virușilor s-a arătat a fi ineficient când vine vorba de COVID-19. Astfel, tehnicienii de laborator se supun unui risc imens de infectare în timp ce încearcă să dea de cap acestui virus. 

Acum, în timp ce protocolul de temperatură mai mare s-a dovedit că poate dezactiva virusul, temperaturile ridicate ar putea, de asemenea, să fragmenteze în mod semnificativ ARN-ul ( moleculele care poartă codul genetic unic al virusului n.r.) acestuia. Acest lucru reduce sensibilitatea testului și crește probabilitatea de a avea rezultate negative false.

Citește și În curând, telefonul te va avertiza dacă te afli în apropierea unui bolnav de coronavirus

În urma acestor descoperiri, cercetătorii sugerează utilizarea substanțelor chimice în locul temperaturilor ridicate pentru a dezactiva virusul. Astfel, tehnicienii de laborator vor fi în siguranță fără a compromite eficienta testului pentru coronavirus. 

„Rezultatele prezentate în acest studiu ar trebui să ajute la alegerea celui mai potrivit protocol de inactivare pentru a preveni expunerea personalului de laborator responsabil de detectarea directă și indirectă a Sars-CoV-2 (coronavirus) în testele menite să dea diagnostice", au scris autorii acestui studiu.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
O femeie a supraviețuit după ce a fost lovită de un fulger și inima i s-a oprit timp de 13 minute
O femeie a supraviețuit după ce a fost lovită de un fulger și inima i s-a oprit timp de 13 minute
Ai supravieţui unei apocalipse?
Incepe quiz
Ai supravieţui unei apocalipse?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.