Vestea neagră a zilei: valul 2 de coronavirus este o certitudine!

Vestea neagră a zilei: valul 2 de coronavirus este o certitudine!

Cristina Gherghina

Vești rele în plină pandemie de coronavirus! Organizația Mondială a Sănătății a avertizat omenirea că un al doilea val de coronavirus este așteptat în această toamnă, iar țările sunt îndemnate să dezvolte programe speciale de testare, urmărire și de izolare care să dea rezultate, potrivit Daily Mail

Dr. Hans Kluge, director regional european al OMS, a declarat că urmărirea contactelor și carantinarea persoanelor potențial infectate cu Covid-19 a fost „un element esențial” al strategiei în timpul primul val de coronavirus.

al doilea val de coronavirus

Observațile sale au venit la o zi după ce parlamentarii britanici au fost anunțați că aplicația guvernamentală pentru smartphone-uri de urmărire a persoanelor infectate, care anterior era declarată drept un pilon fundamental în lupta împotriva coronavirusului, ar putea fi anulată.

În cadrul unei întrevederi OMS privind situația din Rusia, Dr. Kluge a declarat că „este posibil” ca venirea toamnei să aibă un impact semnificativ asupra numărului de cazuri, la fel cum se întâmplă în fiecare an cu numărul cazurilor de gripă. 

Citește și Raed Arafat, declarație înfricoșătoare despre situația focarelor de coronavirus din spitale

 "Este foarte posibil ca atunci când începe toamna și să avem și gripa sezonieră, există posibilitatea unui efect sezonier asupra virusului și atunci ar putea veni cel de-al doilea val", a mai spus Kluge.

"Deci, lecția este că trebuie să punem în aplicare ceea ce știm că funcționează - la baza strategiei este să găsim persoanele infectate cât mai devreme posibil, să izolăm, să testăm persoanele suspectate de Covid și, dacă este necesar, să le tratăm fără să discriminăm pe nimeni. [...] În același timp (guvernele trebuie) pentru țină sub observație situația și să carantineze persoanele infectate sau suspecte de coronavirus - urmărirea persoanelor fiind un element esențial al acestei strategii. Dar nu există doar o singură soluție", a adăugat el. 

kluge oms

Sursă foto: Facebook 

Totodată, Kluge a mai spus că implicarea comunității și respectarea regulilor de oameni au fost cruciale în lupta în potriva coronavirusului. Respectarea restricțiilor a încetinit răspândirea virusului și, astfel, autoritățile au avut timp pentru a opri focarele. 

Dr Kluge a mai spus că implicarea comunității cu regulile de blocare a fost „crucială” pentru a ajuta la blocarea răspândirii infecțiilor, în special cu apropierea de vară, când oamenii pot fi mai înclinați să se adune împreună.

De asemenea, Kluge a subliniat cât de important este să ne pregătim pentru cel de-al doilea val de coronavirus și să punem în practică tot ceea ce am învățat în ultimele luni. 

"Asta înseamnă să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim de ceea ce este mai rău: o posibilă reîntoarcere a COVID-19, în țări, prin regiuni, în orașe și comunități. Așa cum spune și zicala populară, toamna se numără bobocii, dar asta depinde de cum acționăm acum".

Dr Kluge a avertizat că Europa trebuie să fie atentă, deoarece Covid-19 este încă într-o „fază activă” în multe țări.

"Covid-19 este încă într-o fază activă în multe țări. Este crucial să continuăm să ne revenim și să reconstruim viața normală în urma carantinei, dar este, de asemenea, foarte important ca autoritățile să investească pe deplin în a avea un sistem bine pus la punct de urmărire, testare și depistare pentru a evita blocajele suplimentare costisitoare în săptămânile și lunile următoare", a mai spus Kluge.

În România au fost înregistrate până în acest moment 23,400 de cazuri confirmate, dintre care 16,555 vindecați și 1,484 de decese. Mai multe informații pe datelazi.ro.

Surse foto: Istock; Facebook

Articolul urmator
Alexandru Rafila dezminte zvonurile cu privire la alerta de holeră de la Marea Neagră. "Nu există niciun pericol"
Alexandru Rafila dezminte zvonurile cu privire la alerta de holeră de la Marea Neagră. "Nu există niciun pericol"
Ce parte a zilei te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a zilei te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.