Haina de blana naturală, unul dintre cele mai controversate obiecte vestimentare ale decadei

Haina de blana naturală, unul dintre cele mai controversate obiecte vestimentare ale decadei

Redactor Divahair.ro

Mamele și bunicile noastre considerau culmea eleganței și a rafinamentului să porți o haină de blană naturală, dar lucrurile s-au schimbat la 180 de grade în societatea actuală. Azi, să porți blană naturală e perceput ca un act de cruzime, e blamat și poate fi chiar arătat cu degetul pe stradă, dacă purtătoarea are „ghinionul” de a se afla în apropierea unui activist al drepturilor animalelor.

Cât timp e de la sine înțeles că vânzarea și producția de haine de blană naturală încep să devină rămășițe ale unei societăți vechi, considerată a fi lipsită de etică și de moralitate, ce putem spune despre hainele pe care le avem deja, pe care le-am moștenit sau pe care le-am cumpărat de la magazine second-hand? Descoperă mai jos cea mai spinoasă problemă a lumii actuale: mai putem purta sau nu haine de blană naturală?

Haina de blană naturală vintage, un tabu

Azi, dilema în ceea ce privește purtarea hainelor de blană naturale se axează în general pe ideea: mai avem voie sau nu să purtăm hainele de blană vintage?

haine de blana retro

Sursa foto: Pinterest

În ceea ce privește noile achiziții, direcția pare să fie limpede: California e deja primul stat american care a interzis comercializarea blănii naturale, New Yorkul urmează, iar restul lumii nu mai e departe. Marile branduri de luxury au anticipat și ele mersul societății și s-au repoziționat într-o lume cruelty free: Versace, Gucci, Chanel, Calvin Klein, Diane von Furstenberg, Jean Paul Gaultier, Michael Kors sau Tommy Hilfiger sunt numai câteva dintre numele mari ale modei care au renunțat să mai tortureze animalele. Acestora li se adaugă giganții Inditex, H&M, Asos, Selfridges sau Macy’s: cu alte cuvinte, și dacă ai vrea să cumperi haine de blană, nu prea mai ai de unde.

De partea cealaltă, industria hainelor de blană artificială ia avânt. Recent, chiar Regina Elisabeta a II-a a anunțat că nu va mai purta blană naturală, iar dacă Maiestatea Sa a spus „da” ecologismului, noi de ce nu am face-o?

Există însă în continuare, așa cum am spus, o dilemă puternică: ce facem cu hainele de blană naturală pe care le deținem deja? Fie că le-am achiziționat noi, fie că le-am primit de la mame sau de la bunici ori le-am cumpărat din magazine second-hand sau vintage, care le va fi soarta?

Gândind din prisma curentului sustenabilității în modă, al nevoii repurtării hainelor și reciclării lor, răspunsul e unul singur: trebuie să ne purtăm hainele de blană naturale. Mai ales dacă le-ai achiziționat de la SH-uri sau din magazinele vintage, respectiv cea mai încurajată metodă de achiziție a momentului și singura considerată eco-responsabilă, dilema ta ar trebui să ia sfârșit. Dacă protejezi lumea, răspunsul e clar: poartă-ți haina de blană naturală deținută și nici nu te gândi să cumperi alta, artificială. Practic, doar ai genera un consum suplimentar.

Nu am luat însă în considerare principiile eticii. Și aici, dilema e dublu-fațetată. Ca să punem degetul pe rana încă sângerândă, haina ta de blană naturală a presupus tortura și uciderea unui animal nevinovat. Ce-a fost a fost, poți spune, și îndepărtarea ta sfioasă și plină de învinovățire de un animal deja dispărut nu îl va aduce înapoi, aspect cu care suntem de acord. În același timp, te avertizăm că, purtându-ți haina, riști priviri acuzatoare și critici mai mult sau mai puțin fondate, aruncate de oameni care nu te cunosc, dar te expui și discuțiilor în contradictoriu cu amicii tăi de suflet, mai ales cu cei vegani. Cum azi cauzele pe care le susținem sunt mai aprige decât oricând, cuvintele dure aruncate deasupra unei haine de blană naturală și relațiile rupte pe altarul său sunt la ordinea zilei.

haina de blana vintage

Haina de blană naturală: da sau nu? Ce spun studiile

Aici, problema e și mai spinoasă, iar dacă te așteptai ca oamenii de știință să îți rezolve dilemele, află că ei sunt încă și mai confuzi. Conform Journal of Animal Ethics, mai mult de un miliard de animale sunt încă ucise anual pentru blana lor. Ca o estimare, numărul viețuitoarelor ce au fost decimate până acum de incendiile din Australia a ajuns la o jumătate de miliard - și în cazul lor tot globul plânge catastrofa. E un număr care nu are cum să nu te îngrozească.

De partea cealaltă, conform unui raport publicat în 2012 de The International Fur Trade Federation, producția hainelor de blană artificială are un impact mult mai mare asupra mediului decât în cazul celor naturale, în principal din cauza faptului că revendică un consum superior de energie. Firește, e loc să te îndoiești de justețea acestui argument numai privind orientarea organizației care a finanțat cercetarea, însă un punct rămâne valid: industria modei, indiferent de faptul că produce blană artificială, are un impact covârșitor asupra mediului.

Iar dacă nu ești încă amețită, contracarăm punctul de mai sus cu un semn de întrebare ridicat de susținătorii inițiativei #nofur. Dar ce spunem despre emisiile de carbon ale animalelor crescute numai pentru blana lor? Similar problemei ridicate de industria cărnii, e musai să luăm în considerare și costurile pe care le presupune creșterea animalului ce urmează să fie sacrificat. Iar atunci, ecuația se schimbă din nou.

Te mai provocăm cu un singur punct de vedere și ne poziționăm din nou de partea industriei blănii (din nou, din punctul de vedere al sustenabilității, deoarece, dacă ne referim la etică și moralitate, blana naturală is out of discussion). Astfel, adepții purtării acestor itemuri contrazic punctele de vedere de mai sus, argumentând că o haină de blană naturală e un obiect transmis din generație în generație, minimizând astfel consumul și evitând apariția deșeurilor. De partea cealaltă, atunci când cumperi o haină de blană artificială, nu faci decât să adaugi, anticipativ, un alt obiect grămezilor uriașe de gunoaie deja existente.

haina de blana retro

Sursa foto: Pinterest

Care este concluzia? Evident, haina de blană naturală e încă unul dintre cele mai controversate itemuri din toate timpurile. Sfatul nostru este să ții cont doar de un singur aspect: conștiința ta. Iar dacă ai decis să pleci urechea la glasul dulce al moralității și să cumperi haina de blană artificială, ai grijă de ea, bucură-te cât de mult poți, reciclează când este cazul și minimizează pe cât posibil amprenta ta de carbon: așa sună legea pentru un viitor mai bun. Sau, ținând cont de provocările actuale, pentru un viitor și atât.

Surse foto: Pinterest, Getty, Guliver

Articolul urmator
Moda anilor '90 este pe val! "Boob tube" a revenit în forță și a devenit cel mai hot trend al verii
Moda anilor '90 este pe val! "Boob tube" a revenit în forță și a devenit cel mai hot trend al verii
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Coafura în formă de "U", noul trend al anului