Normcore: cel mai simplu stil vestimentar din 2015

Normcore: cel mai simplu stil vestimentar din 2015

Eugenia Dinescu, redactor

Evita o estetica bine conturata si imbraca o maleta sau un tricou, o pereche de jeansi sau pantaloni chino, incalta o pereche de sneakers si poti deveni inca unul dintre muritori.



Conformismul, cel mai mare “pacat” al oricarei persoane care foloseste moda ca un mijloc de expresie, a fost ridicat in prezent la rangul de curent in moda. Se pare ca segmentul de trendsetteri, influencers, tastemakers si early-adopters a renuntat sa mai foloseasca ornamentele, imprimeurile, logourile sau croiurile originale ca pe o marca a distinctiei. In schimb, cele mai stylish personaje adopta o atitudine anti-fashion, rezistand trendurilor momentului purtand hainele care ii fac sa se confunde in multime. Iar cand agentia de prognoza a tendintelor K-Hole a numit acest curent “normcore”, a rescris intregul lexicon al modei si a determinat o crestere fulminanta a vanzarilor de piese basic,  deloc remarcabile.  



 Emmanuelle Alt
 Caroline de Maigret


 Garance Dore
 Jessica Alba

Adeptii stilului normcore incearca sa reproduca tinutele comune, considerate pana acum apanajul celor care nu au nimic in comun cu moda. Cei care il adopta intentionat il vad ca pe un lucru eliberator: renunta la artificialitate si scapa de presiunea de a cauta constant moduri prin care sa se evidentieze, realizand ca individualitatea este, in realitate, un atribut intrinsec. Un trend ironic si subversiv, avand in vedere ca fiecare tinuta este planuita pana in cel mai mic detaliu.

Insa normcore nu apartine doar fashionistelor din blogosfera, iar compania celor care adopta banalul in mod deliberat numara cateva dintre cele mai importante fashioniste: Emmanuelle Alt, editorul-sef Vogue Franta, Caroline de Maigret, Garance Dore sau Jessica Alba sunt doar cateva dintre style icon-urile care opteaza pentru combinatii generice. Iar pe catwalk, tendinta catre uniformizare si conformism este cu atat mai puternica.

Normcore pe catwalk



 Jil Sander
 The Row


 Maison Margiela
 Lanvin

In ultimii ani, singurul trend care poate rivaliza cu suprematia stilului boho din acest sezon este minimalismul aproape auster, a carui simplitate extrema devine o declaratie de stil in sine. Pe catwalk, detaliile arhitecturale si reductia la cele mai simple forme contureaza un alt tip de normcore decat cel pe care il intalnim in peisajul street style. Creatorii de moda propun un fashion (under)statement prin haine si accesorii create parca pentru a intra in anonimat, lipsite de logouri sau imprimeuri, cu siluete amorfe si o cromatica neutra.


Chanel, A/W 2014

Mai mult, tendinta catre uniformizare se bucura de binecuvantarea lui Karl Lagerfeld: ce poate fi mai evocator decat imaginea supermodelelor plimbandu-se printre raioanele unui supermarket imaginar?

Normcore in street style




In cautarea individualitatii, fashionistele chic se lovesc, mai devreme sau mai tarziu, de un paradox: atunci cand toata lumea se inspira din aceleasi trenduri menite sa te scoata din multime, originalitatea este inlocuita de viziunea unui designer. Asa au ajuns papucii Birkenstock si pantofii de sport New Balance sau Nike AirMax sa ia locul tocurilor ametitoare si botinelor decupate, iar cardiganele si puloverele cu decolteu in V au devenit piesele de rezistenta ale unui stil in care primeaza functionalitatea.

Odata ajuns in strada, normcore nu mai este doar un trend, ci o marca a autosuficientei, o declaratie care exclama: “Sunt impacat cu mine insami, nu mai trebuie sa demonstrez nimic”. Pentru adeptii stilului normcore, piesa de rezistenta a unui outfit nu a fost niciodata un accesoriu statement, ci respingerea totala a oricarei dorinte de a se identifica cu o anumita categorie.  

Mai mult decat un fashion statement, normcore este declaratia unei anumite atitudini. Estetica promovata de acest curent gaseste autenticitatea in combinatii comune si transforma normalitatea intr-un manifest al individualitatii si increderii in propria persoana. Pentru multi, normcore vine ca o gura de aer proaspat in peisajul efervescent al modei, aducand in prim-plan o estetica mai simpla si mai aerisita. Altii cred ca normcore marcheaza sfarsitul excentricitatii si fura amuzamentul din alegerile de fashion pe care le facem. Tu ce parere ai despre normcore?

Surse foto: tumblr.com, style.com

Articolul urmator
Culoarea anului 2024: Peach Fuzz. Este simbolul conexiunii umane și al iubirii față de aproapele
Culoarea anului 2024: Peach Fuzz. Este simbolul conexiunii umane și al iubirii față de aproapele
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți, potrivit personalității tale
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți, potrivit personalității tale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Coafura în formă de "U", noul trend al anului