5 ani de Colectiv: decizie fără precedent, la nivel oficial, in ziua comemorării tragediei

5 ani de Colectiv: decizie fără precedent, la nivel oficial, in ziua comemorării tragediei

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Au trecut 5 ani de la incendiul catastrofal petrecut în clubul Colectiv, o tragedie ce a îndoliat o țară întreagă și a schimbat un cabinet al Guvernului. Au pierit 65 de suflete nevinovate, iar părinții și apropiații au și acum o rană în suflet, o traumă care va purta mereu amintirea victimelor.

Incendiul a scos la iveală multe nereguli ale statului român. A însemnat, în primul rând, radiografia unui sistem de sănătate șubred, incapabil de a face față unei tragedii de o asemenea anvergură.

În august 2020, se anunța inaugurarea secției de mari arși de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Din păcate, aceasta nu este funcțională pentru că nu a primit încă avizul Direcției pentru Sănătate Publică. În urmă cu cinci ani, în noaptea fatidică de 30 octombrie, mulți dintre răniții de la Colectiv au fost repartizați la spitale care nu aveau în dotare secții pentru tratarea marilor arși, astfel că a fost una dintre problemele majore de care s-a lovit statul român, mulți dintre ei fiind transferați la unități spitalicești din străinătate, unde au primit o șansă la viață.

După cinci ani de la cea mai neagră zi din viața lui, Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, unul dintre tinerii care s-a stins din viață, are un gust amar și pare resemnat. Crede că în România nu se vor petrece niciodată schimbări la nivel înalt și este dezamăgit de faptul că în continuare interesele politice sunt mai importante decât nevoile cetățenilor.

Sursa foto: Imgur

"Aș vrea să văd că apar politicieni, administratori, primari sau directori de spitale, profesori sau șefi de secții din zona aceasta a arșilor care să vină și să ne spună, 'uite în acești 5 ani de zile, pornind de la ce s-a întâmplat în Colectiv, noi am învățat asta și am făcuit asta...' Dacă îmi aduceți un astfel de om care să ne poată arăta că s-a produs o schimbare, eu vă îmbrățișez. Din păcate, în continuare suntem mânați de orgolii, de interese personale și asta face să nu se schimbe nimic. Este o opoziție la schimbare uriașă în România. Avem un sistem de urgență în care vedem că în afară de floricele și de apariții media, nu avem mai nimic. Vedem doar sirenele pe stradă. Din punctul meu de vedere nu s-a schimbat nimic, sau prea puțin." a declarat Eugen Iancu, pentru Impact.ro.

Președintele asociației Colectiv spune că nu va lua parte în acest an la evenimentul de comemorare a victimelor, ce avea loc vineri, 30 octombrie. Eugen Iancu preferă să-și petreacă zilele următoare într-un sat din județul Mehedinți, pentru a participa la renovarea unei grădinițe. Bărbatul se implică activ în proiecte umanitare și face parte din categoria persoanelor care își rup din timpul lor pentru a-i ajuta pe ceilalți. 

Lege fără precedent

Chiar pe data de 30 octombrie, ziua în care s-a produs incendiul de la clubul Colectiv, președintele Klaud Iohannis va promulga o lege prin care supraviețuitorii vor primii bani de la bugetul Ministerului Sănătății pentru tratamentele medicale, până la sfârșitul vieții. Astfel, celor care au avut de suferit de pe urma tragediei li se va asigura o sumă prin care vor putea să își acopere cheltuielile medicale, atât în țară, cât și în străinătate.

Sursa foto: Facebook

Eveniment de comemorare a tragediei de la Colectiv

Ca în fiecare an, va fi o organizat un eveniment de comemorare a tragediei care a curmat 65 de vieți, în octombrie 2015. Însă acum lucrurile vor fi diferite, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Oamenii vor forma un lanț uman din fața Palatului de Justiție, până la clubul Colectiv, începând cu ora 18:00.

#Colectiv 5 ani Vineri seara de la 18:00 de-aici, de la Curtea de Apel Bucuresti, va porni lantul uman: ????????500 de...

Publicată de Diana Maria Voicu pe Miercuri, 28 octombrie 2020

Una dintre inițiatoarele evenimentului de comemorare i-a rugat pe cei care participă să respecte distanța de patru metri între persoane și, dacă doresc, să aducă flori sau candele, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

Surse articol: Impact.ro / Digi24 / Adevărul.ro

Sursa foto principală: Imgur

Surse foto: Facebook, Imgur

Articolul urmator
Rugăciunea tămăduitoare care îți protejează familia de boală și de necaz. Rostită în ziua de Crăciun face minuni
Rugăciunea tămăduitoare care îți protejează familia de boală și de necaz. Rostită în ziua de Crăciun face minuni
La ce nivel al intuiției te afli?
Incepe quiz
La ce nivel al intuiției te afli?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.