8 cărti de citit recomandate de Mark Zuckerberg

8 cărti de citit recomandate de Mark Zuckerberg

Redactor Andreea Baluteanu

Inventatorul Facebookului este, fără îndoială, una dintre marile minţi ale momentului, iar inventivitatea şi potenţialul său sunt imposibil de contestat. Aşa cum ne întrebăm frecvent ce fac oamenii de succes ca să bifeze reuşite peste reuşite, suntem curioase şi ce cărţi citesc sau ce filme vizionează pentru a-şi hrăni creierul creator de minuni!

Mark Zuckerberg este pe cale să ne răspundă măcar la una dintre aceste întrebări! În 2015, antreprenorul a pus bazele unui club de lectură pe Facebook, propunându-şi să citească o carte la două săptămâni, din cele mai variate domenii! Descoperă câteva cărţi de citit recomandate de creatorul reţelei noastre preferate de socializare!

8 cărţi de citit recomandate de Mark Zuckerberg

  1. The Muqaddima (Muqaddima, Introducere la istoria universală), de Ibn Khaldûn

Eşti sau nu pasionată de istorie, nu poţi contesta faptul că o mai bună înţelegere a trecutului ne va ajuta să construim un viitor mai sigur! Această carte de citit recomandată de Mark Zuckerberg a fost scrisă în 1406 şi dezvăluie perspectiva istoricului arab despre lumea premodernă, îmbinând concepte de istorie, sociologie, etnografie şi economie. Da, mintea din spatele Facebookului trebuie să fie permanent provocată cu cele mai diverse domenii!

 

A photo posted by Mark Zuckerberg (@zuck) on

  1. Sapiens, de Yuval Harari

Te-ai întrebat vreodată cum a reuşit Homo sapiens să evolueze de la o primată cu nimic specială la forţa care conduce Pământul astăzi, un fel de zeu în miniatură? Profesorul Yuval Harari, de la Universitatea din Ierusalim, doreşte să îţi elucideze acest mister. Într-un stil alert, viu, folosind idei şi concepte care te determină să gândeşti „outside the box”, această carte de citit a fost recomandată de Mark Zuckerberg în completarea lecturii anterioare. 

  1. Creativity, INC, de Ed Catmull

Creativitatea trebuie să fie un motor al existenţei pentru cel care a creat Facebookul, dar te va ajuta şi pe tine să bifezi reuşite atât în domeniul profesional, cât şi în viaţa personală. Discutând despre management eficient şi antreprenori capabili, Ed Catmull încurajează orice companie să facă tot posibilul pentru a nu descuraja creativitatea angajaţilor, având şi un exemplu practic: Pixar, studioul de animaţie responsabil pentru succese ca „Up” sau „Inside Out”.

  1. World Order (Ordinea mondială, Henry Kissinger, editura Rao 2015)

Această carte de citit recomandată de Zuckerberg îţi este accesibilă, aşa că nu ai niciun motiv pentru a o rata, fiind tradusă la editura Rao în 2015. Reputatul diplomat american în vârstă de 91 de ani, care a stat alături de administraţiile de la Washington şi a trăit cele mai importante evenimente istorice ale secolului trecut, supune analizei concepte ca imperiu şi putere politică şi încearcă să argumenteze de ce acestea au fost uneori exploatate în mod violent de economiile globale moderne. Citat de time.com, Zuckerberg îşi explică alegerea: „Această carte este importantă pentru a crea lumea pe care ne-o dorim pentru copiii noştri”. Iată un tătic preocupat de contextul în care va creşte micuţa sa!

  1. Why Nations Fail (De ce eşuează naţiunile, de Daron Acemoglu si James Robinson, editura Litera)

Această operă vine cu o perspectivă nouă asupra fenomenului sărăciei globale, o realitate cruntă împotriva căreia Mark Zuckerberg, un filantrop recunoscut, încearcă să lupte. Cartea de citit recomandată de inventatorul Facebookului pleacă de la premisa că puterea politică, nu o economie înfloritoare, este principala sursă a reuşitei unui stat. Zuckerberg îşi doreşte ca toţi utilizatorii reţelei sale de socializare să fie conştienţi de lumea în care trăiesc!

 

A photo posted by Mark Zuckerberg (@zuck) on

  1. The Beginning of Infinity (Începutul infinitului, de David Deutsch)

Perspectivele sumbre de mai sus te-au descurajat? Această carte de citit recomandată de Zuckerberg propagă o viziune optimistă, autorul susţinând că potenţialul uman este infinit! Concluzia fericită nu este deloc întâmplătoare, fizicianul britanic David Deutsch studiind realizările umanităţii de după Revoluţia Ştiinţifică în domenii ca filosofia, politica sau arta. Nu-i aşa că e un punct de vedere cu care chiar poţi rezona?

  1. The Better Angels of Our Nature (Îngerii mai buni ai firii, de Steven Pinker)

Nu numai Mark Zuckerberg ne-a recomandat această carte, ci şi Bill Gates a plasat-o între lecturile care l-au impresionat profund. Iar atunci când doi dintre cei mai puternici oameni ai planetei se declară cuceriţi de aceeaşi operă, nu vom greşi dacă le vom asculta recomandarea. Nu te lăsa descurajată de proporţiile cărţii scrise de Steven Pinker, care numără peste 800 de pagini, pentru că limbajul curge fluent şi nu necesită studii de specialitate pentru a fi înţeles pe deplin, iar perspectiva este pozitivă, având în vedere scăderea incidenței violenței din ultimii ani, în ciuda propagării ei agresive în media.

  1. On Immunity (Despre imunitate, de Eula Biss)

Ultima carte de citit recomandată de Mark Zuckerberg pare o alegere surprinzătoare, cel puţin raportată la operele istorice, de filosofie sau politice de mai sus. Fenomenul de respingere a vaccinului, bazat pe diverse preconcepţii, a luat amploare şi la noi, iar autoarea încearcă să lupte împotriva sa aducând argumente ştiinţifice, explorând conversaţiile pe care le-a purtat cu mămicile şi folosind chiar referinţe literare din „Dracula” lui Bram Stoker! „Ştiinţa este clară: vaccinurile funcţionează şi sunt importante pentru sănătatea tuturor membrilor comunităţii” este o afirmaţie a lui Zuckerberg pe care mamele de pretutindeni ar trebui să o ia în considerare!

Te-ai fi aşteptat ca aceste opere să fie pe placul co-fondatorului Facebook? Te-a convins vreuna dintre cele 8 cărţi de citit recomandate de Zuckerberg?

Surse foto: Instagram, Splashnews

Articolul urmator
„Împărații hotarului” de Daria Logofătu: a treia apariție din seria „Hotare” e cea mai captivantă de până acum
„Împărații hotarului” de Daria Logofătu: a treia apariție din seria „Hotare” e cea mai captivantă de până acum
Ce personaj din Fifty Shades of Grey esti?
Incepe quiz
Ce personaj din Fifty Shades of Grey esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.