În mod natural, corpul nostru produce un hormon numit cortizol, care are un efect similar cu cel al cofeinei. Organismul nostru îl produce la diferite ore ale zilei, în funcţie de ritmul circadian. Aşadar, este important să identifici momentele zilei când simţi că ai nevoie de cafea, nu neapărat dimineaţa, imediat după ce te trezeşti.
Mai demult, se credea că băutura magică este diuretică, dar asta se întâmplă doar dacă bem cantităţi foarte mari. În cazul în care nu exagerăm cu consumul cafelei, nu există motive pentru care să ne îngrijorăm.
Legenda spune că ciobanii din Etiopia au fost primii care au descoperit efectele cafelei. Aceştia îşi duceau caprele la păscut într-o zonă unde creştea cafeaua şi au observat că animalele au mai multă energie după ce consumă boabe de cafea.
Cafeaua conţine mulţi antioxidanţi care ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi. Datorită acestui fapt, băutorii de cafea au mai puţine şanse să se îmbolnăvească de diabet de tip 2, de Parkinson sau să aibă probleme cu inima.
O singură cană de cafea conţine 11% vitamina B2 din doza zilnică recomandată, 6% vitamina B5, magneziu şi potasiu. Cât timp bei o cafea de calitate, fără chimicale sau prea mult zahăr, îţi ajuţi corpul să funcţioneze mai bine.
Cofeina poate să crească metabolismul de la 3% la 11%, conform studiilor. O ceașcă de cafea băută dimineața are puterea de a accelera metabolismul, determinându-l să ardă grăsimi mai eficient.
Consumul de cafea te ferește de diverse boli ale ficatului, precum ciroza, steatoza hepatică, fibroza hepatică sau chiar cancerul de ficat, potrivit specialiștilor.
Cafeaua îşi face efectul foarte repede, în câteva minute, fiind una dintre cele mai eficiente băuturi capabile să ne dea impulsul de a ne pune în mişcare.
Studiile arată că persoanele care beau cafea zilnic au un risc cu 65% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer sau demența.