Adevarata Stare de Bine

Acte necesare pasaport: ce ai nevoie cand pleci la drum

Duminică, 03.01.2016
de Diana Solomon

Daca te-ai gandit sa faci o calatorie in afara Europei, cu siguranta vei avea de efectuat mai multe demersuri pentru a obtine diferite acte necesare pentru pasaport.

Conform oficialitatilor, exista doua tipuri de pasaport: temporar sau electronic. De asemenea, in cazul pierderii sau deteriorarii pasaportului, vei avea nevoie de alte acte pentru intocmirea unuia nou.

Inainte de a stabili ce acte sunt necesare pentru pasaport, trebuie sa stii daca esti eligibila pentru unul. In cazul in care esti minora si ai nevoie de pasaport, va trebui sa consulti mai intai legea, pentru a sti ce declaratii e nevoie sa semnezi si ce documente sunt obligatorii.

Acte necesare pasaport simplu electronic

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand vrei sa-ti faci pasaport este sa te asiguri ca indeplinesti conditiile privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainate. Dupa consultarea legilor, poti da startul demersurilor pentru obtinerea vizelor. Odata ce ai obtinut vizele necesare pentru vizita in alta tara, indiferent de natura plecarii, poti depune cererea pentru eliberarea pasaportului simplu. Aceasta se preda personal de catre solicitant la cel mai apropiat serviciu public comunitar destinat eliberarii si evidentei pasapoartelor simple.

De asemenea, pe langa cerere, alte acte necesare pentru pasaport sunt: cartea de identitate, dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului si, daca este cazul, pasaportul anterior. Daca ai un buletin sau carte de identitate provizorie, este necesar sa prezinti certificatul de nastere in original.

Un alt lucru elementar in procesul intemeierii pasaportului este termenul de obtinere al acestuia. Astfel, trebuie sa iei la cunostinta ca cerererile se solutioneaza de autoritatile competente in termen de maximum 14 zile calendaristice, daca acestea au fost depuse in tara, si 90 de zile lucratoare, daca cererea privind eliberarea pasaportului simplu electronic a fost depusa in strainatate.

De asemenea, in momentul ridicarii pasaportului vei avea nevoie de o procura speciala autentificata.

Acte necesare pasaport simplu temporar

Pentru obtinerea pasaportului temporar ai nevoie de aceleasi acte ca la punctul de mai sus. Inainte de a depune cererea pentru obtinerea unui pasaport temporar, trebuie sa stii in ce conditii poate fi eliberat, respectiv:

 •  in cazul in care nu ai timp la dispozitie pentru obtinerea unui pasaport simplu electronic;
 •  in cazul in care doresti sa calatoresti intr-un stat in care este declarata stare de razboi;
 •  in cazul in care ti s-au epuzat filele de calatorie din vechiul pasaport;
 •  in cazul in care trebuie sa calatoresti de urgenta intr-un stat.

Acum stii ce acte sunt necesare pentru pasaport. Care este urmatoarea ta destinatie de vacanta? 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!