Afla cand se schimba ora de vara si care este rolul acestui sistem!

Viorica Ghinea, redactor

Ora de vara este ora legala adoptata de unele state pe o anumita perioada a anului, incepand de primavara pana toamna. Ea implica potrivirea ceasului cu o ora in fata celei oficiale. Scopul acestui sistem este folosirea cat mai mult timp a luminii soarelui. Afla cand se trece la ora de vara in Romania si ce ar trebui sa mai stii despre acest sistem!

Trecerea la ora de vara in Romania

Te-ai intrebat vreodata cine a inventat acest sistem? Se pare ca ideea de trecere la ora de vara a fost a omului de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Sistemul a fost introdus si in Romania incepand cu anul 1932, insa a suferit mai multe modificari de atunci si au fost aplicate mai multe reguli. Insa, in prezent, ora de vara se aplica in fiecare an, in ultima duminica din martie (sambata noaptea), cand ora 3:00 devine ora 4:00.

ceas cu anotimpuri

Cum suntem in luna martie, este normal sa te intrebi cand are loc trecerea la ora de vara in 2019. Ei bine, pe 30 martie 2019, ultima duminica a lunii, va trebui sa iti potrivesti toate ceasurile din casa, inclusiv cele de la telefon, calculator sau laptop, daca nu ai activata schimbarea automata. Ziua respectiva va avea doar 23 de ore, fiind oficial cea mai scurta zi din an.

Trecerea la ora de vara iti influenteaza bioritmul, ceasul interior al organismului, asa ca este posibil sa te simti obosita, avand in vedere ca te vei confrunta o perioada cu tulburari de somn. Alte stari pe care le poti avea dupa schimbarea orei sunt depresia si lipsa poftei de mancare. Specialistii spun ca aceste senzatii nu vor dura mai mult de o luna, timp in care organismul tau se va obisnui cu noua regula a timpului. Pentru ca viata ta sa nu fie data complet peste cap in aceasta perioada, odihneste-te corespunzator, urmeaza o dieta echilibrata si realizeaza activitati fizice, de preferat in aer liber. In plus, acesti aliati vor tine la distanta si astenia de primavara.

In concluzie, nu uita ca pe data de 30 martie 2019 se face trecerea la ora de vara in Romania. Dupa ce ceasul va fi dat inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit GMT) va fi de trei ore.

Articolul urmator Ora de vară 2022: când dăm anul acesta ceasul cu o oră înainte

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.